Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Η Αννα Τακάκη μας «ξεναγεί» στην «Βραδιά αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών»-Σάββατο 6 μ. μ Πολύκεντρο (ηχητικό)

 

Με κρητικά λαϊκά παραμύθια και ειδικές θεματικές ομιλίες, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη του σπουδαίου «παραμυθά της Κρήτης», του Αριστοφάνη Χουρδάκη και για πρώτη φορά η Σητεία γίνεται χώρος υποδοχής και συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης.

Το Σάββατο, στο Πολύκεντρο, στις 6 μ. μ,, ο Δήμος Σητείας-Γραφείο Πολιτισμού, η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος , το Λύκειο Ελληνίδων τμήμα Σητείας και βέβαια το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας

υποδέχονται τη λαϊκή παράδοση σε έναν ιδιαίτερο τομέα, που δεν έχει φωτιστεί αρκετά, το παραμύθι.

Παραμύθια από ενήλικες για ενήλικες, αυτοσχέδια και πρωτότυπα, όπως τα έφτιαχναν παλιά και έφτασαν στις μέρες μας, γιατί, «άνθρωποι του τόπου που έχουν ακούσει από τις γιαγιάδες, τους παραμύθια, με την λαϊκή γλώσσα μας, την τοπική μας κληρονομιά, συνέχισαν να τα διηγούνται», μας λέει η γνωστή συγγραφέας Άννα Τακάκη, που έχει αναλάβει μαζί με την  Μαρία Ζωγραφάκη  την οργάνωση της εκδήλωσης, στην οποία συμμετέχει και ως  αφηγήτρια παραμυθιού, που όπως και τα υπόλοιπα της εκδήλωσης, θα ακουστούν για πρώτη φορά δημόσια.

Στη συζήτηση που είχαμε με την Άννα Τακάκη, η συγγραφέας μας έβαλε στον κόσμο του Αριστοφάνη Χουρδάκη και της προσφοράς του, μας «σύστησε» το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, αλλά κυρίως μας μίλησε με εικόνες για την λαϊκή παράδοση, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της λογοτεχνίας που υπηρετεί.

(Ολόκληρη η συζήτηση ε την κυρία Τακάκη, στο ηχητικό αρχείο στο τέλος της δημσίεισης)

 Μας λέει, « καθόταν γυναίκες πιο πολύ γυναίκες , αλλά και άντρες  που είχαν τη δυνατότητα, που έχουν το χάρισμα της αφήγησης και έκαναν  ένα μικρό δρώμενο, αφού συνόδευαν την εξιστόρηση  με χειρονομίες . Έλεγαν  την ιστορία που ήταν σαν παραμύθι και το διασκεδάζανε, γιατί είχε μέσα τα ευτράπελα, και πολλές φορές σεξιστικά στοιχεία – ήταν ένας τρόπος εκτόνωσης όλοι αυτό».

 Πρόγραμμα και συμμετοχές

 

 

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα απευθύνει

χαιρετισμό ο Γιώργος Αριστοφάνη Χουρδάκης.

Δεκάλεπτες ανακοινώσεις θα κάνουν οι:

-Αφροδίτη Μιχελογιαννάκη, εκπρόσωπος του Κ. Κ.Λ, δρ Φιλολογίας

 

-Μιλτιάδης Παπαδάκης, φιλόλογος-συγγραφέας.

 

– Μαρία Στέλλα Ζεάκη, επικοινωνιολόγος ,λαογράφος.

 

-Πόπη Κασσωτάκη-Ψαρουδάκη, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Προσχολικής Ηλικίας και πρώην Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων.

 

Παραμύθια θα αφηγηθούν οι :

Μανόλης Μιαουδάκης

Μαργαρίτα Τσαμπανάκη

Βέρα Περράκη

 Ελευθερία Καναβάκη

 Άννα Τακάκη-Μαρκάκη

 

 Στο τέλος της εκδήλωσης, υπάρχει  κέρασμα, προσφορά  της  Στέγης Βιτσέντζος  Κορνάρος .  

 

Η αίθουσα του Ποιλύκεντρου, κλιματίζεται και πάλι.
Ακούσετε την συζήτηση με την Άννα Τακάκη, ΕΔΩ  

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας