Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Η Σητεία δέχεται μία τεράστια επίθεση ενεργειακών έργων – Θα φτάσει να παράγει 4.500,66 MW, όταν όλη η Κρήτη χρειάζεται 800

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/02/x-anemogennitria-ape-ananeosimes-piges-energeias-aioliko-parko.webp

Τεράστιο ζήτημα για την περιοχή του Δήμου Σητείας και τους κατοίκους του, αποτελεί ο σχεδιασμός εγκατάστασης ενεργειακών έργων στους ορεινούς όγκους αλλά και στις θαλάσσιες περιοχές του, δεδομένων της πληθώρας και του μεγέθους των έργων αυτών κι αντίστοιχα των προβλεπόμενων επιπτώσεων στον τόπο.

Όπως έχει αποτυπωθεί σε ανοικτές ενημερωτικές συγκεντρώσεις πολιτών που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στην Σητεία και σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου όπως τον Χανδρά, τη Ζάκρο, το Χαμέζι και την Τουρλωτή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη στην υλοποίηση του ενεργειακού αυτού σχεδιασμού ο οποίος εξελικτικά, γιγαντώνεται.

Η προσπάθεια ενημέρωσης για το μείζον αυτό ζήτημα συνεχίζεται, με πρωτοβουλία, συμβολή και συμμετοχή, πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής καθώς και της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Σητείας. Όπως επισημαίνεται, η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών, το παρόν και το μέλλον του τόπου είναι μέγιστης σημασίας. Στην κατεύθυνση αυτή προγραμματίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα, μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση στην Σητεία, αλλά και κινητοποιήσεις, ενώ ανοικτός είναι ο δρόμος της νομικής οδού μέσω προσφυγών όταν αυτό απαιτηθεί.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Σητείας, η περιοχή δέχεται μία τεράστια επίθεση ενεργειακών έργων, η υλοποίηση των οποίων θα αλλάξει την μορφή της, μετατρέποντας την από αγροτουριστική σε μία τεράστια «μπαταρία», χωρίς να λαμβάνεται καμία απολύτως πρόνοια για τους ανθρώπους, το περιβάλλον, τα νερά, τις καλλιέργειες… Οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για τα νέα σχεδιαζόμενα μεγάλα ενεργειακά έργα στην περιοχή, που αν υλοποιηθούν θα έχουν σαν αποτέλεσμα «να ξεχάσουμε την Σητεία όπως την ξέρουμε».

Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των εταιρειών ΑΠΕ για την Σητεία. Στις 149 ανεμογεννήτριες και τα 117 φωτοβολταϊκά πάρκα που ήδη λειτουργούν στην περιοχή κι έχουν συνολική ισχύ 105,99MW, ετοιμάζονται και προστίθενται τα εξής έργα: 77 νέες ανεμογεννήτριες με άδεια παραγωγής και συνολική ισχύ 359,95 MW, 9 τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα με άδεια παραγωγής και συνολική ισχύ 180,00 MW, 1 ηλιοθερμικό πάρκο με άδεια παραγωγής και άδεια εγκατάστασης και συνολική ισχύ 52,00 MW, 74 νέες ανεμογεννήτριες υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ με συνολική ισχύ 121,20MW, 29 νέες ανεμογεννήτριες (μικρές) σε φάση μελέτης και αρχικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες με συνολική ισχύ άγνωστη, 18 γιγαντιαία φωτοβολταϊκά πάρκα σε φάση μελέτης και αρχικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες με συνολική επιφάνεια κάλυψης 40.000 στρέμματα, με 5.000.000 φωτοβολταϊκά πανέλα και 3.500 containers με μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας και συνολική ισχύ 3.681,52MW, 38 μικρότερα φωτοβολταϊκά, συγκεντρωμένα σε μία ενιαία εδαφική έκταση στην περιοχή Αχλαδίων και συνολική ισχύ άγνωστη. Ακόμα, 3 Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, ένα ανοικτά της Κάτω Ζάκρου («Κρήτη 1»), με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030, ένα ανοικτά της Σητείας και δίπλα από τις νησίδες Διονυσάδες («Κρήτη 3») με χρονικό ορίζοντα μετά το 2030 και ένα ανοικτά του Αθερινόλακκου («Κρήτη 4») με χρονικό ορίζοντα μετά το 2030.

Μάλιστα όπως επισήμανε, το ΥΠΑ «Κρήτη 1» ανοικτά της Ζάκρου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ, είναι το πρώτο που θα κατασκευαστεί σε όλη την Ελλάδα μετά τα δύο πιλοτικά που σχεδιάζονται ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές αναφορές, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις των φορέων και κατοίκων του Αγίου Νικολάου, που, όπως αναφέρεται, ανάγκασαν το ΥΠΕΝ να μεταθέσει για μετά το 2035 την ανάπτυξη των ΥΠΑ «Κρήτη 2» και «Κρήτη 2 β» που σχεδιάζονται ανοικτά της περιοχής της Ελούντας –Αγίου Νικολάου, πιθανά η ισχύς του ΥΠΑ «Κρήτη 1» να αυξηθεί από την αρχικά προβλεπόμενη ισχύ 200 MW σε τελική ισχύ 400 MW.

Όλα τα προαναφερθέντα νέα έργα όπως τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στους ορεινούς όγκους και τις θαλάσσιες περιοχές του Δήμου Σητείας με ιδιαίτερη έμφαση στις Δημοτικές Ενότητες Ιτάνου και Λεύκης, που στο νέο υπό διαμόρφωση Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ έχουν χαρακτηρισθεί ως περιοχές αιολικής προτεραιότητας, παρότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Σητείας. «Και παρά τις οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να χαρακτηρισθούν τα Γεωπάρκα UNESCO ως ζώνες απαγόρευσης για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ ότι οι σχεδιαζόμενες περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας θα οριστούν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2023/2413 (RED IIII), ως Περιοχές Επιτάχυνσης των ΑΠΕ, όπου δεν θα είναι απαιτητές από τους επενδυτές ούτε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα σχεδιαζόμενα μέσα σε αυτές, νέα ενεργειακά έργα, προκειμένου να επιταχυνθεί η εγκατάσταση τους.»

Αν ωστόσο κατασκευαστούν όλα τα επίγεια έργα που έχουν Άδεια Παραγωγής, τότε η περιοχή του Δήμου Σητείας και του Γεωπάρκου, θα έχει έργα συνολικής ισχύος 697,94MW και αν κατασκευαστούν και όλα όσα βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης και μελέτης, τότε η συνολική ισχύς εκτινάσσεται στο τεράστιο νούμερο των 4.500,66 MW (συν την άγνωστη ισχύ των 29 μικρών Α/Γ και των 38μικρότερων Φ/Β Πάρκων που βρίσκονται σε φάση μελέτης). Και αυτά χωρίς να περιλαμβάνεται η ισχύς των 3 Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που δεν είναι ακόμη οριστικά καθορισμένη.

«Και όλα αυτά για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης που σε περίοδο τουριστικής αιχμής αγγίζει μόλις τα 800 MW!!!»

Η υλοποίηση όλων αυτών των έργων σημαίνει, όπως τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος, ότι όλες οι βουνοκορφές και οι πλαγιές των βουνών θα καλυφθούν από έργα ΑΠΕ και ο Δήμος Σητείας θα μετατραπεί αρχικά, σε ένα τεράστιο ενεργειακό κέντρο που θα αλλάξει τον χαρακτήρα της περιοχής όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και στην συνέχεια θα μετατραπεί σε απέραντη χωματερή της Κρήτης. Σημαίνει επίσης ότι θα επηρεαστεί σοβαρά το κλίμα της περιοχής (αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων, αναδρομολόγηση των επιφανειακών απορροών των βρόχινων νερών, μεγάλη έλλειψη συνολικά σε όλη την περιοχή) ενώ θα δημιουργηθούν σοβαρότατοι κίνδυνοι μόλυνσης των υπόγειων νερών σε περίπτωση ατυχήματος σε κάποιο από τα 3.500 containers με μπαταρίες που προβλέπεται να εγκατασταθούν στις ορεινές περιοχές του Δήμου. Και βέβαια οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, σε μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής.

Ως εκ τούτου θα επέλθει δραστική μείωση του πληθυσμού των ορεινών χωριών αλλά και υποβάθμιση των διάσπαρτων αρχαιοτήτων, αρχαιολογικών χώρων, πολιτιστικών μνημείων των ορεινών περιοχών. Υποβάθμιση επομένως του ορεινού φυσικού περιβάλλοντος, εξαφάνιση της άγριας ορνιθοπανίδας, πρόκληση κινδύνου καταστροφής των σπηλαίων της περιοχής. Θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες με μείωση του υπάρχοντος τουρισμού και εγκατάλειψη προσπαθειών ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης υποβάθμιση και καταστροφή του Γεωπάρκου της Σητείας, ενώ συγκεντρωτικά όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη υποβάθμιση της ζωής στην πόλη και τα χωριά, που θα οδηγήσει τις νεότερες γενιές μακριά από τον τόπο τους.

«Σήμερα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι όσο περισσότερα έργα ΑΠΕ θα γίνονται στην περιοχή, τόσο θα απομακρύνεται από αυτή κάθε άλλη επένδυση που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της. Πρέπει να πούμε ΦΤΑΝΕΙ πια, έχουμε ήδη δώσει αρκετά. Δεν θα δεχτούμε κανένα άλλο έργο ΑΠΕ στην Σητεία. Δεν θα υπονομεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας», τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, προσθέτοντας ότι το σύνολο των εκπροσώπων της Σητείας (Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι) πρέπει να λάβουν ξεκάθαρη θέση και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Παράλληλα τόνισε ότι όλοι όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το Δήμο Σητείας έχουν λόγο για το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής και για την μελλοντική εικόνα της.

«Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει δυναμικά στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Σητείας κατά των φαραωνικών ΒΑΠΕ για να δώσουμε όλοι μαζί την βροντερή μας απάντηση σε όσους θυμούνται την Σητεία μόνο όταν πρόκειται να την λεηλατήσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί δεν θα σταματήσουν αν εμείς δεν τους σταματήσουμε» τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας