«Σε δύο κατευθύνσεις», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης εξακολουθεί και την τρέχουσα περίοδο να κινείται η τουριστική κίνηση στην περιοχή του Δήμου Σητείας σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων.
Η μία αφορά τις μονάδες που εμπλέκονται με οργανωμένο τουρισμό και συνεργάζονται με tour operetors οι οποίες έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν καλές πληρότητες. Η δεύτερη, εκείνες που δραστηριοποιούνται κυρίως μέσω πλατφορμών και διαδικτύου και καταγράφουν καλή κινητικότητα στην πλειοψηφία τους το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου.Ο οργανωμένος τουρισμός δεν συνδέεται απαραίτητα με το all inclusive. Στην περιοχή της Σητείας στη διαμονή προστίθενται μόνο το πρωινό στα περισσότερα ξενοδοχεία. Κατά τα λοιπά οι πελάτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πού θα γευματίσουν, πού θα πιουν τον καφέ, το ποτό τους, τις εκδρομές που θα κάνουν και τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούν, αν επιθυμούν, ή άλλες δραστηριότητες που θα θελήσουν να κάνουν στη διάρκεια των διακοπών τους.
«Νομίζω υπάρχει μία σύγχυση. Όταν μιλάμε για οργανωμένο τουρισμό δεν μιλάμε απαραίτητα για all inclusive τουρισμό. Εννοούμε ότι έρχεται ο επισκέπτης με γραφείο τουρισμού, όπου πληρώνει την μεταφορά και την διανυκτέρευση του με το πρωινό».
Συνεχής ροή
Στα ξενοδοχεία λοιπόν που δουλεύουν με οργανωμένο τουρισμό η κίνηση φέτος ξεκίνησε στις 16 Μαΐου με την έναρξη των πρώτων πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας από την Σκανδιναβία μέσω των δύο tour operators, του Apollo και της NLTG που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Θα συνεχιστεί μέχρι τις 18-20 Οκτωβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των πτήσεων. Οι πληρότητες του διμήνου Ιουλίου και Αυγούστου είναι σχεδόν στο 100% και συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν είναι πολύ καλές.
«Σε αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες καταγράφεται μία συνεχής ροή επισκεπτών. Υπάρχει μία ένταση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως δεν μειώνεται αισθητά όλη την τουριστική περίοδο. Τα αεροπλάνα έρχονται με πληρότητα σχεδόν στο 100%. Οι επισκέπτες αυτών είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό επαναλαμβανόμενοι, δηλαδή έρχονται κάθε χρόνο και μάλιστα αρκετοί δύο φορές την ίδια σεζόν. Επίσης πολλοί επισκέπτες διαμένουν δύο εβδομάδες, ενώ φέτος βλέπουμε ότι αρκετοί μένουν επί εικοσαημέρου (21 ημέρες για την ακρίβεια) κάτι που σαφώς είναι θετικό. Το κομμάτι λοιπόν αυτό του τουρισμού φέτος πάει πολύ καλά, καλύτερα από πέρυσι. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων είναι καλές και θα διαρκέσουν έως τις 18-20 Οκτωβρίου που σταματάνε και οι πτήσεις τσάρτερ από τη Δανία. Επομένως η φετινή σεζόν εξελίσσεται θετικά. Εκτιμάται ότι θα κλείσει με θετικό πρόσημο, δηλαδή μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι ωστόσο ακριβή στοιχεία θα έχουμε με την ολοκλήρωση της σεζόν».
Υψηλές πληρότητες Ιούλιο -Αύγουστο
«Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται πρωτίστως ή αποκλειστικά μέσω πλατφορμών η κίνηση», όπως είπε ο κ. Κακουράκης, «όπως κάθε χρόνο σχεδόν, εντείνεται τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο. Η φετινή είναι περίπου στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με τις πληρότητες του διμήνου να κυμαίνονται περίπου στο 80% με 90%. Σταδιακά η κίνηση από τα τέλη Αυγούστου σημειώνει μία μείωση.
Συνολικά οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή τον Αύγουστο κινήθηκαν σε καλά επίπεδα αγγίζοντας και το 100% και αρκετές εξακολουθούν να έχουν μία πολύ καλή εικόνα. Η πλειονότητα των τουριστών είναι Σκανδιναβοί, Γάλλοι και Γερμανοί κι ακολουθούν Άγγλοι και λιγότεροι Ιταλοί. Οι επισκέπτες του Ισραήλ μέσω των πτήσεων που φέτος ξεκίνησαν στο αεροδρόμιο της Σητείας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μετακινούνται σε άλλες περιοχές της Κρήτης.
Στα μείον της φετινής τουριστικής σεζόν έως τώρα, είναι η μειωμένη καταναλωτική δυνατότητα που έχουν Έλληνες κι αλλοδαποί επισκέπτες λόγω οικονομικών συνθηκών, με αρνητικές επιπτώσεις σε εμπλεκόμενους κλάδους του τουρισμού όπως η εστίαση, η ενοικίαση οχημάτων κλπ.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που έρχονται στην Κρήτη και δη στην απομακρυσμένη Σητεία αντιμετωπίζουν και το υψηλό μεταφορικό κόστος είτε αφορά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είτε τα αεροπορικά που είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι. Αλλά και οι επισκέπτες του εξωτερικού, όπως αποδεικνύεται, ναι μεν κάνουν τις διακοπές τους, αλλά με μειωμένη κατανάλωση. Αυτό φαίνεται κι εντός των ξενοδοχείων και εκτός».
Για το Σεπτέμβριο
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα σε ό,τι αφορά την κίνηση στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και τον επόμενο μήνα, πρωτίστως λόγω των πτήσεων τσάρτερ από την Σκανδιναβία στο αεροδρόμιο της Σητείας. Η Ένωση Ξενοδοχείων συνεχίζει την προσπάθεια αύξησης των πτήσεων τσάρτερ. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και οι επαφές με tour οperetors αποσκοπώντας στην έναρξη προγραμμάτων και από άλλες χώρες, όπως την Ολλανδία.
Όπως ανέφερε ο κ. Κακουράκης, «η προσπάθεια είχε φθάσει σε ένα πολύ καλό σημείο, αλλά η διαδικασία που αφορά πλαφόν στα slot από την πλευρά του αεροδρομίου του Άμστερνταμ -στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης έβαλε φρένο στο όλο εγχείρημα επί του παρόντος. Ωστόσο η προοπτική συνεργασίας είναι ανοικτή, δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή της Σητείας».
Εκ νέου ο κ. Κακουράκης αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα, στον αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών στην περιοχή του Δήμου Σητείας, που όχι μόνο είναι μικρός κι έχει μειωθεί στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά δεν είναι εκείνος, που θα έπρεπε, ώστε να συμβάλει στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που είναι ζητούμενο.
Επίσης εστίασε και σε καίρια θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων και συγκεκριμένα του ΒΟΑΚ, αλλά και του ΝΟΑΚ. «Πρέπει επιτέλους να γίνουν σημαντικά έργα και στη Σητεία. Είναι απομακρυσμένη περιοχή με κάκιστο οδικό δίκτυο. Τα οδικά έργα είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί ο τόπος», υπογράμμισε.
Παράλληλα τόνισε την ακόμα μεγαλύτερη αναγκαιότητα ύπαρξης και ουσιαστικής λειτουργίας των δομών υγείας και δη του Νοσοκομείου Σητείας. «Δε γίνεται έτσι κι αλλιώς να μην είναι σωστά και πλήρες στελεχωμένο το Νοσοκομείο μας. Επαναλαμβάνω, η Σητεία είναι μία απομακρυσμένη περιοχή και οι κάτοικοι της έχουν ανάγκη το Νοσοκομείο. Κι ασφαλώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα η πλήρης λειτουργία του για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή