Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Φανή Σύρπου: Οι έφηβοι του Θεάτρου της Σητείας θα σας καταπλήξουν με την ανατρεπτική κωμωδία «Φωτιά στα μπατζάκια μας»

 

«Παρακολουθώντας την παράσταση μας θα θέλαμε να περάσετε καλά, αλλά κυρίως να προβληματιστείτε. Γιατί το θέμα των ναρκωτικών, δυστυχώς παραμένει επίκαιρο και μας καίει όλους».

Μιλάει η Φανή Σύρπου για το νέα παραγωγή του Θεάτρου της Σητείας, που με την Εφηβική του Σκηνή, παρουσιάζει την Παρασκευή και το Σάββατο στις 9 μ. μ στο Άλσος Χλουβεράκη την παράσταση «Φωτιά στα μπατζάκια μας», ένα έργο που συνέθεσαν μέσα από διαδικασία συζήτησης και προβληματισμού τα ίδια τα παιδιά, έχοντας γερό στήριγμα τον Ντάριο Φο και το εμβληματικό του έργο «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά». Διασκεδαστικό έργο με τολμηρές αιχμές όχι μόνο για την εκμετάλλευση των ναρκωτικών αλλά και την ασυδοσία των εξουσιών.

Η πρόεδρος του Δ. Σ του Θεάτρου, σε μα συζήτηση που είχαμε μαζί της στον STYLE100, μας λέει με περηφάνεια, πως «στην αρχή της χρονιάς, όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε να δούμε τι θα κάνουμε φέτος τα παιδιά μας είπαν ότι θέλουν να ασχοληθούμε με ένα θέμα που είναι πολύ καυτό που ενδιαφέρει όχι μόνο τους νέους αλλά και τους γονείς και όλη την κοινωνία: Τα ναρκωτικά.

Σκεφτήκαμε να πάρουμε το εκπληκτικό έργο του Ντάριο Φο « Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η πιο γλυκιά» και να το κάνουμε λίγο πιο δικό μας. Αυτό κάναν τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Έχουμε μια φαρσοκωμωδία με πολλές ανατροπές.

Η Φανή Σύρπου και η Μαρία Μαντζήλα, που συνυπογράφουν την σκηνοθεσία, συντόνισαν και κατεύθυναν αυτήν την διαδικασία, για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε την πρωτότυπη εκδοχή του έργου του Ντάριο Φο από τους εφήβους του Θεάτρου, που «θα εκπλαγείτε με το ταλέντο τους», όπως μας λέει η κυρία Σύρπου, για να συμπληρώσει:

«Αυτά τα παιδιά είναι λίγο και δικά μας παιδιά και είμαστε πάρα πολύ περήφανες για αυτό που καταφέρνουν. Φυσικά θα πρέπει να είστε λίγο επιεικείς γιατί αυτά τα παιδιά, μέσα στις χιλιάδες δραστηριότητες τους, τα εξωσχολικά, τους προβληματισμούς τους, και έχουν και το θέατρο».

Η Ιωάννα Καρζή, η Εύα Μιχελάκη, ο Δημήτρης Φωτεινάκης, η Κωνταντίνα Ασπροκουτελάκη, η ‘Αρτεμις Σφενδουράκη και η Ζαχαρένια Αντωνάκη είναι η ομάδα των παιδιών που συνέγραψαν και παίζουν και αποτελούν το δυναμικό του θεάτρου που εξελίσσεται σταθερά και δυναμικά στην γνωστή σοβαρή και στιβαρή δουλειά του ΘτΣ από το ξεκίνημα του μέχρι σήμερα. Την αφίσα του έργου φιλοτέχνησε ο Νίκος Αρζουμανίδης. Τα σκηνικά είναι του Νίκου Κατσούλη.

Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από 12 χρόνων και πάνω.

«Το έργο γράφτηκε το 1976 και δυστυχώς παραμένει πάρα πολύ επίκαιρο γιατί το θέμα των ναρκωτικών δυστυχώς οξύνεται και διογκώνεται όλο και περισσότερο. Το θέμα των εξουσιών που θέτει επίσης , και με το γέλιο μας, με το γεγονός ότι γελάμε με αυτή την κατάσταση λυτρώνει λίγο την ψυχή μας, βγάζουμε το φόβο από μέσα μας», λέει η Φανή Σύρπου.

Για τον Οκτώβριο έχει προγραμματιστεί η νέα παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής  με το έργο της Γιαζμίνα Ρεζά «Ο θεός της σφαγής» μια μαύρη κωμωδία ,που «που ξεσκεπάζει την υποκρισία των δυτικών κωδικών, του political  correct και μας ξεγυμνώνει», σημειώνει η Φανή Σύρπου.

 

Ακούστε ΕΔΩ την συζήτηση

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

Συνολικες προβολες σελιδας