Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

«Η πορεία του συλλόγου δεν αλλάζει και είναι μία: να βοηθήσει το Νοσοκομείο»

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/08/2300-sht-syll.jpg

Η συνέχεια των προσπαθειών στη στήριξη του Νοσοκομείου αποτελεί κυρίαρχο στόχο του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας, ανέφερε ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Σπύρου. 

Στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου ο κ. Σπύρου εστίασε στην τωρινή δύσκολη κατάσταση για το Νοσοκομείο Σητείας και κατ’ επέκταση στον αντίκτυπό της στους πολίτες της περιοχής. Παράλληλα ενημέρωσε για το πλάνο δράσεων του Συλλόγου, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το προσεχές χρονικό διάστημα συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.

Αρχικά ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία του Συλλόγου για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Και στην πρωτοφανή προσέλευση του κόσμου, γεγονός που δείχνει -όπως είπε- την αγωνία του για το Νοσοκομείο, αλλά και το ενδιαφέρον του για τη συνέχιση της λειτουργίας του Συλλόγου. Προέκυψε λοιπόν το νέο Δ.Σ. αποτελούμενο από τους Μανώλη Παπανικολάου, Μανώλη Αγγελάκη, Μανώλη Συλλιγνάκη, Δημήτρη Σπύρου, Ελένη Πλατανάκη, Αριάδνη Βεδεράκη, Μανώλη Κουρουπάκη. Στην συνέχεια και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κατόπιν πρόσκλησης του πρώτου σε ψήφους κ. Μανόλη Παπανικολάου, συγκλήθηκε και συγκροτήθηκε το Δ.Σ. σε σώμα. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Σπύρου, έγινε συζήτηση για τα προβλήματα και τον σχεδιασμό δράσεων, τοποθετήσεις όλων των μελών, σε πολύ καλό κλίμα.

Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από δύο μέλη του νέου Δ.Σ. για τις θέσεις του Προέδρου (υποψηφιότητα έθεσαν οι Μανώλης Παπανικολάου και Δημήτρης Σπύρου) και του Αντιπροέδρου (υποψηφιότητα έθεσαν οι Μανώλης Αγγελάκης και Μανώλης Συλλιγνάκης), τα μέλη ψήφισαν (μυστική ψηφοφορία) και αναδείχθηκαν κατά πλειοψηφία Πρόεδρος ο κ. Δημήτρης Σπύρου, Αντιπρόεδρος ο κ. Μανώλης Αγγελάκης. Γενική Γραμματέας (μία υποψηφιότητα ) η κ. Αριάδνη Βεδεράκη, Ταμίας (μία υποψηφιότητα) η κ. Ελένη Πλατανάκη.

Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στη δράση του προηγούμενου Δ.Σ. του Συλλόγου και συνολικά όσων προηγήθηκαν επί προεδρίας αρχικά Χριστόφορου Καλαμπόκη κι εν συνεχεία Μανώλη Παπανικολάου. Αλλά και στην παραγωγή ενός μεγάλου έργου «που ειλικρινά πιστεύω θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια στην Σητεία. Αυτά που έχουν κάνει τόσο ο Μανώλης Παπανικολάου όσο και ο πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου Χριστόφορος Καλαμπόκης θεωρώ ότι είναι πέρα από κάθε προσδοκία, έχουν πετύχει πάνω από το 100%. Ανακαινίσεις κλινικών, δαπέδων, τοιχοποιίες, ηλεκτρικών, υδραυλικών εγκαταστάσεων… Πραγματικά το έργο τους είναι τεράστιο».

 

Βασικές ειδικότητες

«Δυστυχώς σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά τα δεδομένα και τις ανάγκες του Νοσοκομείου Σητείας. Έχουμε ένα Νοσοκομείο στολίδι, το οποίο δυστυχώς αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα λειτουργίας. Ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει τις συναντήσεις μας ως Δ.Σ. για να ενημερωθούμε θεσμικά επ’ ακριβώς για το τί συμβαίνει, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας είναι κλειστή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πάθει αύριο μία ουρολοίμωξη, μεταβεί στο Νοσοκομείο και χρειαστεί να νοσηλευτεί για μία, δύο μέρες για να κάνει μία ενδοφλέβια αντιβίωση, θα διακομιστεί στον Άγιο Νικόλαο και πιθανόν λόγω πληρότητας θα πρέπει να διακομιστεί στο Ηράκλειο για να νοσηλευτεί για δύο ημέρες.

Γνωρίζουμε επίσης ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί με ένα Παιδίατρο. Κι όταν το χειμώνα ξεκινήσουν οι ιώσεις, τις περισσότερες ημέρες το Νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει οπότε θα έχουμε και πάλι το ίδιο σενάριο όταν αρρωστήσει ένα παιδί. Έχουμε ένα Ακτινολόγο. Αν συμβεί ένα τροχαίο και δεν εφημερεύει Ακτινολόγος; Αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

Οι κλινικές που λειτουργούν είναι η Χειρουργική και η Ορθοπεδική, η Γυναικολογική, όμως το μείζον ζήτημα της μη επάνδρωσης του Νοσοκομείου με ιατρούς αλληλένδετων ειδικοτήτων -όπως αναισθησιολόγου (αυτή τη στιγμή υπάρχει ιατρός με σύμβαση που λήγει τέλος του μήνα), παθολόγου, ακτινολόγου, κλπ. δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα».

Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συνεδρίαση στον Άγιο Νικόλαο και στη συζήτηση για τα νοσοκομεία του νομού, εστιάζοντας στην αναφορά του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη για την εκπόνηση μελέτης με στόχο τη δημιουργία ενός υγειονομικού χάρτη με σκοπό την εξεύρεση τρόπου για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων του Νομού. «Εμάς μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η πρόταση με μία προϋπόθεση, να γίνει η μελέτη, αλλά με ανοικτά Νοσοκομεία. Εάν τελειώσει σε δύο ή πέντε χρόνια, τι θα γίνει στο μεταξύ με τους κατοίκους της περιοχής μας; Θα πεθαίνουν μέχρι να φτάσουν στο Ηράκλειο; Άρα να γίνει μία σωστή χαρτογράφηση του προβλήματος· αλλά μέχρι τότε πρέπει να λύσουμε τα άμεσα θέματα. Και δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ζητάμε να έχουμε Παθολόγους, Αναισθησιολόγους, Παιδίατρους, Ακτινολόγους… Βασικές ειδικότητες, ώστε να μπορεί το Νοσοκομείο να παρέχει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας», τόνισε.

Στάθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ο οποίος σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα θα παρουσιαστεί στην ΔΕΘ, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η βελτίωση των ΤΕΠ, η δημιουργία κεντρικών νοσοκομείων στην πρωτεύουσα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η πλήρης επάνδρωση κλινικών ενώ για τις μικρότερες μονάδες υγείας που διαθέτουν λιγότερο προσωπικό, η εξυπηρέτηση κυρίως των πρώτων ιατρικών αναγκών των κατοίκων και για τα πιο σοβαρά προβλήματα θα μετακινούνται στις κεντρικές μονάδες.

«Αν υπάρχει μία έγκυος στην Ζάκρο δηλαδή θα πρέπει να πάει στο Ηράκλειο για να γεννήσει; Ένα καρδιακό επεισόδιο στο Γούδουρα, ένα εγκεφαλικό στο Καρύδι θα φτάσουν ποτέ οι άνθρωποι αυτοί στη μεγάλη μονάδα; Δεν νομίζω. Άρα ζητούμε το αυτονόητο και αυτό που δικαιούμαστε. Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες, πληρώνουμε και πρέπει να έχουμε ανταποδοτικότητα, να έχουμε υγεία. Κι επίσης προκύπτει και βάσει αυτού του σχεδίου η μετακίνηση προσωπικού», πρόσθεσε.

 

Προγραμματισμός δράσεων

Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας προγραμματίζει σειρά επαφών προκειμένου να έχει αρχικά πλήρη ενημέρωση. Στο σχεδιασμό του είναι η διεξαγωγή συναντήσεων με την διοίκηση του Νοσοκομείου Σητείας. Ακολούθως με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Με τον Διευθυντή της Υγειονομικής Υπηρεσίας, τους Διευθυντές των κλινικών. Τον Ιατρικό Σύλλογο Σητείας. Επίσης με τον Διοικητή των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου αλλά και με τη ΔΥΠΕ. Κατόπιν αυτών των συναντήσεων και της ενημέρωσης που θα υπάρξει, θα επιδιωχθούν επαφές με το Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη και με τους δύο Βουλευτές του Νομού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και κ. Κατερίνα Σπυριδάκη.

«Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να πάρουμε μία ξεκάθαρη θέση. Δεν έχει κανείς την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχος. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μία καλή συνεργασία με όλους ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, να βοηθήσουμε ουσιαστικά το Νοσοκομείο, να πετύχουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Αφορά τις ζωές μας.

Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας και το νέο Δ.Σ. θα πορευτεί στην ίδια πορεία, στο πλαίσιο της αλλαγής αναγκών, οι οποίες υπάρχουν σήμερα. Το εξαίρετο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα επικεντρώθηκε στις ανάγκες που υπήρχαν στο παρελθόν κυρίως για την αντιμετώπιση κτιριολογικών προβλημάτων. Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί με τη διάθεση του χρόνου τους και προσωπικής εργασίας κατάφεραν να φτιάξουν ένα Νοσοκομείο ζηλευτό», συμπλήρωσε ο κ. Σπύρου.

 

Όπου μπορούμε

«Η πορεία του Συλλόγου δεν αλλάζει και είναι μία: να βοηθήσει το Νοσοκομείο. Τότε οι ανάγκες αφορούσαν το κτιριακό, σήμερα την στελέχωση και το Νοσοκομείο χρειάζεται γιατρούς. Δεν γίνεται να έχουμε ένα πανέμορφο Νοσοκομείο να μπαίνουμε μέσα και να είναι κλειστή η Παθολογική. Για εμάς στόχος είναι βοηθήσουμε όπου μπορούμε. Εμείς δεν μπορούμε να προσλάβουμε γιατρούς. Αυτό πρέπει να το κάνει το κράτος. Είναι υποχρεωμένο. Εμείς μπορούμε να πιέσουμε, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία μας. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για το Νοσοκομείο, όλη η τοπική κοινωνία που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι κι όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι να βοηθήσει.

Ο Σύλλογος έχει συνέχεια κι αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσει το Νοσοκομείο έχοντας την καθοριστική στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και βοηθάει αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα και την προσπάθεια που καταβάλλεται. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Όσο πιο ενωμένοι είμαστε τόσο περισσότερα πράγματα θα πετύχουμε.

Πρόθεση του Συλλόγου είναι να αιτηθεί από τη διοίκηση την παραχώρηση του χώρου του αμφιθεάτρου για την διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου (αυτό γινόταν και κατά το παρελθόν) δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να συμμετάσχει ενεργά.

Ακόμα έχει αποφασιστεί να μη δίνονται απαντήσεις σε κριτικές καλοπροαίρετες ή μη μέσω FB, αλλά δια ζώσης μέσω συζήτησης, έτσι θα μπορέσουμε και μέσα από τη διαφωνία να συνθέσουμε κι όχι να διχάσουμε. Έχουμε ένα Νοσοκομείο στολίδι και πρέπει να έχουμε και γιατρούς, αυτός είναι ο στόχος όλων», κατέληξε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας κ. Δημήτρης Σπύρου

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας