Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Αυξημένη η κίνηση αυτές τις μέρες λόγω και της παρουσίας πολλών απόδημων

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/07/ekptoseis.jpg

Αυξημένη είναι η εμπορική κίνηση την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου στην αγορά της Σητείας. Στην τόνωση έχει συντελέσει και η αυξημένη επισκεψιμότητα στην περιοχή με αισθητή την παρουσία πολλών ετεροδημοτών, που στηρίζουν την τοπική αγορά καθώς συνολικά αυξημένες είναι οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού στο πλαίσιο των εορταστικών ημερών.

Ωστόσο, «σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο», όπως ανέφερε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Κων. Παπαδάκης, «η εμπορική κίνηση καταγράφει μείωση. Υπάρχει τουριστική επισκεψιμότητα, όχι όμως τόσο μεγάλη για παράδειγμα στα καταλύματα λόγω οικονομικών συνθηκών, αύξησης του μεταφορικού κόστους, κάτι που έχει ως συνέπεια και μειωμένη κινητικότητα στα εμπορικά καταστήματα, συνολικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Κύριος παράγοντας για την διαμόρφωση της εμπορικής κίνησης είναι η οικονομική στενότητα, στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των Ελλήνων, ντόπιων και επισκεπτών, αλλά και αλλοδαπών πλέον επισκεπτών όπως φαίνεται. Ο κόσμος είναι γενικότερα περισσότερο στριμωγμένος. Η ακρίβεια που επικρατεί στην ενέργεια, στο μεταφορικό κόστος, στα τρόφιμα λειτουργεί αποτρεπτικά με τους πολίτες να μην έχουν μεγάλες δυνατότητες κατανάλωσης. Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι στα εμπορικά καταστήματα οι τιμές παραμένουν σχεδόν οι ίδιες. Αντίθετα στα καταστήματα τροφίμων η κατάσταση είναι διαφορετική και επηρεάζει τα πάντα».

 

Οι εκπτώσεις

Το τελευταίο χρονικό διάστημα λοιπόν η εικόνα έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά και την εμπορική κίνηση. Σημαντική και φέτος η συμβολή των ετεροδημοτών που στηρίζουν την τοπική αγορά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.

Η καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδος επίσης συμβάλει στην τόνωση της κινητικότητας στα καταστήματα. Οι εκπτώσεις ολοκληρώνονται τέλος Αυγούστου. «Πάντα», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, «βοηθά η εκπτωτική περίοδος διότι οι τιμές είναι πιο δελεαστικές, πολύ καλές, ο κόσμος επισκέπτεται τα καταστήματα, κάνει τις αγορές του και καλύπτει τις ανάγκες του».

 

 

Για τις φορολογικές παραβάσεις

«Ο εμπορικός, επαγγελματικός κόσμος, οι μικρές επιχειρήσεις ιδιαίτερα, βρίσκονται γενικότερα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση προσπαθώντας πλέον να επιβιώσουν, να ανταπεξέλθουν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον. Κι αντί να υπάρξει στήριξη ουσιαστική από το κράτος παρατηρούνται επιδρομές από συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και το κλείσιμο καταστημάτων στην καρδιά του καλοκαιριού όπως έγινε πρόσφατα και στην Σητεία. Ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σητείας πρόσφατα προχώρησαν και στην έκδοση σχετικών ανακοινώσεων εκφράζοντας την έντονη τους αγανάκτηση για την επίσκεψη των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ), την απαράδεκτη συμπεριφορά και τη διαπόμπευση επαγγελματιών της πόλης μας με το κλείσιμο καταστημάτων για φορολογικές παραβάσεις που δεν δικαιολογούν (κατά τη γνώμη μας) τέτοια μέτρα».

«Οι φορολογικές παραβάσεις κατά την άποψη του Συλλόγου μας δεν δικαιολογούν τόση αυστηρότητα. Γίνεται χαμός γενικά με φορολογικές τεράστιες παραβάσεις και εξαντλείται η αυστηρότητα με μικρά πράγματα. Να τονίσω ότι εμείς δεν είμαστε κατά των ελέγχων. Τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ που είχαν έρθει στην Σητεία δεν ήταν από το Νομό Λασιθίου. Υπήρξε πολύ μεγάλη αυστηρότητα», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδάκης.

 

Συλλογική προσπάθεια

Δοθείσης ευκαιρίας και δεδομένου ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας με την λήψη των καθηκόντων του πριν από περίπου ένα μήνα ξεκίνησε άμεσα σειρά επαφών και συζητήσεων με φορείς και σωματεία της περιοχής, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην πορεία αυτής της προσπάθειας και την στοχοθεσία της. Σχετίζεται με την ανάδειξη, προώθηση προβλημάτων που αφορούν τον κλάδο καθώς και τοπικών ζητημάτων στο πλαίσιο μίας συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπισή τους στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. «Το νέο Δ.Σ. ανέλαβε περίπου πριν από ένα μήνα. Έχουμε ήδη συναντηθεί με σωματεία, όπως η Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και η επόμενη συνάντηση μας προγραμματίζεται με το επίσης νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου. Θα συναντηθούμε με όλους τους φορείς της περιοχής. Ο Εμπορικός Σύλλογος Σητείας είναι ένα ενεργό σωματείο και πρόθεση μας είναι να έχει ένα ενεργό ρόλο στα τοπικά δρώμενα σε συνεργασία με όλους τους φορείς».

Τα τοπικά ζητήματα εξάλλου είναι αρκετά και σημαντικά. Ένα εξ αυτών -για το οποίο ήδη υπάρχει ενασχόληση από την πλευρά του Συλλόγου- είναι η ανάπλαση της Σητείας, ένα έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη, την οποία ο Σύλλογος παρακολουθεί και προσπαθεί να παρεμβαίνει, όπου κρίνεται απαραίτητο σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

 

Για το Νοσοκομείο

«Ωστόσο το μείζον θέμα για τον τόπο, και για το οποίο απαιτείται συλλογική προσπάθεια είναι αυτό της λειτουργίας του Νοσοκομείου Σητείας», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στην συζήτηση περί μελέτης των Νοσοκομείων του Νομού, μετέφερε την αντίθεση του σωματείου. Γενικά όταν ακούμε για μελέτες και αριθμούς και δεδομένων των όσων έχουν συμβεί στο παρελθόν τα οποία γνωρίζουμε όλοι, τασσόμαστε κατά των μελετών αυτών που προκύπτουν μόνο βάσει των αριθμών. Ο πολίτης της Σητείας και των τοπικών κοινοτήτων φορολογείται βάσει του ίδιου νομοσχεδίου που φορολογείται ο κάτοικος των αστικών κέντρων και θέλουμε πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Δεν πληρώνουμε λιγότερους φόρους. Οι φόροι είναι ανταποδοτικοί και θέλουμε πρόσβαση στην υγεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα, αλλά αυτονόητα. Θέλουμε το Νοσοκομείο μας να λειτουργεί σωστά,να λειτουργούν εύρυθμα οι κλινικές του. Κι όσοι εστιάζουν και βλέπουν μόνο αριθμούς θα πρέπει να μας πουν πόσο κοστολογούν μία ανθρώπινη ζωή, τη ζωή ενός παιδιού, ενός ενήλικα ή ηλικιωμένου και να συζητήσουμε κατόπιν για αριθμούς».

Στο πλαίσιο προγραμματισμού δράσεων του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας, είναι η συμβολή, σε συνεργασία πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην τόνωση της επισκεψιμότητας στην περιοχή της Σητείας, αλλά και η επιμήκυνση της κίνησης με τουρισμό από την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται συζητήσεις και έχει ξεκινήσει ένας σχεδιασμός δράσεων, ο οποίος ωστόσο είναι νωρίς για να ανακοινωθεί, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας