Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Η κίνηση αυξήθηκε αλλά η κατανάλωση είναι μειωμένη

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/07/paralia-shteia.jpg

Αυξάνεται περαιτέρω η κίνηση αυτές τις ημέρες και στην περιοχή της Σητείας με την έλευση ετεροδημοτών και επισκεπτών από διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Ωστόσο η αυξημένη κινητικότητα δεν έχει επιφέρει ως τώρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες να κάνουν λόγο για μειωμένη κατανάλωση κι αντίστοιχα μειωμένα έσοδα στα ταμεία των καταστημάτων.

Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας του Δήμου Σητείας κ. Μανώλης Αγγελάκης, «κατά την φετινή θερινή σεζόν και μέχρι σήμερα καταγράφεται μία συνολική μείωση κατά μέσο όρο από 20% έως 30% σε σχέση με την περυσινή περίοδο». Μάλιστα εξηγεί ότι η αυξημένη κινητικότητα όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται στο παραλιακό μέτωπο της Σητείας αλλά και σε άλλες παραλιακές περιοχές του Δήμου δημιουργεί μία παραπλανητική εικόνα αφού ναι μεν ο κόσμος κυκλοφορεί, απολαμβάνει την βόλτα του τα βράδια όμως δεν καταλήγει το σύνολο όλων αυτών των πολιτών στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Κι ασφαλώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά και την καταναλωτική δυνατότητα του κόσμου, τόσο των Ελλήνων όσο και των αλλοδαπών επισκεπτών, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά μειωμένη.

Υπάρχει λοιπόν κινητικότητα στα καταστήματα, όχι όμως η αναμενόμενη και σίγουρα χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα για το σύνολο των καταστημάτων.

Η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική από εκείνη που κάποιοι φαντάζονται κι αναφέρουν σε συσκέψεις ότι οι καταστηματάρχες αρέσκονται στο να γκρινιάζουν. Οι καταστηματάρχες βιώνουν τα τελευταία χρόνια μία δύσκολη κατάσταση λόγω πολλών παραγόντων όπως οι συνθήκες της πανδημίας, η φορολογία στην οποία υπόκεινται, οι συνεχείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και αυξήσεις στο ΦΠΑ τις οποίες προσπαθούμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατό συγκρατώντας τις τιμές, στηρίζοντας το καταναλωτικό κοινό. Είναι πολλά τα προβλήματα και δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον και ο κόσμος της εστίασης και ψυχαγωγίας δίνει έναν καθημερινό αγώνα για να επιβιώσει βάζοντας πλάτη κι απορροφώντας αυξήσεις και την ίδια ώρα εντείνει τις προσπάθειες για την προσφορά ακόμα περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον κόσμο.

Η προσπάθεια είναι συνεχής για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά προβλήματα και ασφαλώς να διατηρηθούν όσο το δυνατόν οι θέσεις εργασίας. Τα τελευταία χρόνια, όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις ως Σύλλογος και σε συσκέψεις που έχουν γίνει στην περιοχή μας, η κατάσταση δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο. Αποδεικνύεται ότι οι καταστηματάρχες δεν γκρινιάζουν, αλλά βιώνουν μία πραγματικότητα που δυστυχώς είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η σεζόν λοιπόν και φέτος καταγράφει μείωση σε σχέση με πέρυσι. Και μπορεί ο κόσμος να βλέπει τραπεζάκια γεμάτα έξω από τις πλατείες, ωστόσο η εικόνα είναι διαφορετική εντός των πλατειών των καταστημάτων, όπως μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε. Αυτή είναι έως τώρα η πραγματική εικόνα».

 

Μειωμένη καταναλωτική δυνατότητα

Και δεν μπορεί ένα κατάστημα να επιβιώσει με μία κίνηση στο ένα τρίτο του χώρου του, πόσο δε όταν η δυνατότητα κατανάλωσης του κόσμου, όπως αποδεικνύεται, είναι μειούμενη. Αυτό μάλιστα αφορά όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους ξένους επισκέπτες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Σκανδιναβούς. Ναι μεν υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα τουριστών από την Σκανδιναβία στην περιοχή, όμως τα τελευταία χρόνια -μετά την covid εποχή- η αγοραστική δύναμή τους είναι αρκετά μειωμένη όπως φαίνεται γενικότερα στην καταναλωτική τους δραστηριότητα, η οποία αφορά και τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Πλέον έχοντας εισέλθει στον Αύγουστο η κίνηση αυξάνεται αισθητά κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Ευελπιστούμε ότι θα είναι καλύτερο το διάστημα του Αυγούστου. Βέβαια δεν αρκούν είκοσι μέρες ή ένας μήνας για να καλύψει ένα κατάστημα το κενό ενός μεγάλου πολύ χρονικού διαστήματος.

Οι επαγγελματίες του κλάδου, καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αντεπεξέλθουν -παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο. Προσπαθούμε ώστε να εξυπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ντόπιους και ασφαλώς τους επισκέπτες της περιοχής μας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Αγγελάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας