Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Kατασκευή τρίτης λιμνοδεξαμενής διεκδικεί ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/07/x-andr.jpg

Την κατασκευή νέας -της τρίτης -λιμνοδεξαμενής διεκδικεί ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου. Η νέα λιμνοδεξαμενή ζητείται να κατασκευαστεί πλησίον των δύο υφιστάμενων λιμνοδεξαμενών Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κωνσταντίνου.

Γι’ αυτό χρειάζεται η εκπόνηση σειράς μελετών, όπως τοπογραφική, υδραυλική, γεωτεχνική και γεωλογική, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των τευχών δημοπράτησης.

Με την υπό ανάθεση μελέτη θα γίνει υδραυλική μελέτη της νέας λιμνοδεξαμενής και να μελετηθούν υδρογεωλογικά στοιχεία, όπως υφιστάμενες πηγές, γεωτρήσεις, ρέματα κλπ. απ’ όπου αναμένεται να εμπλουτίζεται η λιμνοδεξαμενή. Σύμφωνα με την προεκτίμηση του κόστους της μελέτης που έγινε, οι προεκτιμώμενες αμοιβές για τις επιμέρους μελέτες που θα απαιτηθούν είναι 494.733 ευρώ με ΦΠΑ. Ειδικότερα οι υδραυλικές μελέτες 276.000, οι τοπογραφικές μελέτες 18.000, οι περιβαλλοντικές μελέτες 53.000, οι γεωλογικές μελέτες 19.000 και οι γεωτεχνικές μελέτες 33.000 ευρώ.

Ο Δήμος Οροπεδίου ζητά από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου τη χρηματοδότηση των μελετών και όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης.

 

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη – Δημάρχου

Συνάντηση είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης με τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργο Αθανασάκη.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας τους ετέθη η πορεία των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 15 εκατομμύρια, τα οποία, όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Οι μελέτες που αφορούν το Δικταίο Αντρο και το αναβατόριο κλπ. χρηματοδοτούνται με 255.000 από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου στο  πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχουν συνυπογράψει ο ΥΠ.ΠΟ. η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και ο Δήμος Οροπεδίου.

 

Δίκτυα ύδρευσης- άρδευσης 

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα  δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, των οικισμών του Δήμου Οροπεδίου, τέθηκαν  επίσης υπ’ όψιν του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου. Ο κ. Ανδρουλάκης συνέστησε στους δημοτικούς παράγοντες του Οροπεδίου να βιαστούν να συντάξουν σχετική πρόταση γιατί σύντομα θα προκηρυχθεί πρόγραμμα σχετικά με την ύδρευση, ώστε να διεκδικήσουν χρηματοδότηση.

 

Αντιπλημμυρικό στο Χώνο

Ένα νέο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας προωθείται κοντά στο Χώνο, όπου συγκεντρώνονται νερά και πλημμυρίζουν συχνά το δρόμο πλησίον της Ι. Μονής Βιδιανής. Με μεγάλης διατομής σωλήνες τα νερά θα οδηγηθούν στο βαθύτερο σημείο του Χώνου, απ’ όπου οδηγούνται στη συνέχεια στον προσαγωγό του φράγματος Αποσελέμη.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, στο σημείο θα κατασκευαστεί νέο τεχνικό (γέφυρα) που θα απαλλάξει την κατάληψη του οδοστρώματος από πλημμυρικά νερά. Τη μελέτη εκπόνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και η χρηματοδότηση έγινε από το πρόγραμμα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου. Η ανάθεση του έργου έχει γίνει και συζητήθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο σημείο εκείνο όπου πρόκειται να αναπτυχθούν οι εργασίες από τον εργολάβο. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να εγκρίνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

Οι ενετικές Λίνιες  

Οι Λίνιες ή Βάγκες που χάραξαν οι Βενετοί στο Οροπέδιο Λασιθίου αποτελούν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου Λασιθίου. Πρόκειται για τις τάφρους που κατασκεύασαν οι Βενετοί για να αποστραγγίσουν τον κάμπο του Οροπεδίου ώστε να καλλιεργήσουν σιτηρά για να σιτίσουν το στρατό. Είναι 12 προς Βορά και Νότο και 20 από Ανατολάς προς Δύση και χωρίζουν τον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου σε 193 ½ τετράγωνα. Τα όλο σχέδιο πρέπει να ολοκληρώθηκε το 1560 και έτσι στη συνέχεια το Οροπέδιο Λασιθίου έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κάμπους και ειδικότερα ο σιτοβολώνας της Ενετικής Αυτοκρατορίας και με το όνομα «Lascito olim Campagna di Lassiti».

Στο πέρασμα των αιώνων και ιδιαίτερα από τον περασμένο αιώνα και μετά που οι καλλιέργειες έγιναν πιο εντατικές στο Οροπέδιο Λασιθίου, προκλήθηκαν παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στις Λίνιες. Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τη δημοτική αρχή, να προχωρήσει ολοκληρωμένη παρέμβαση για συντήρηση και ανάδειξή τους. Θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη, το κόστος της οποίας εκτιμάται αρκετά υψηλό, γι’ αυτό ίσως οι επεμβάσεις να προγραμματιστούν να υλοποιηθούν τμηματικά σε βάθος χρόνου, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο επικίνδυνα σημεία όπου παρατηρούνται σοβαρές αλλοιώσεις και μεταβολές. Αυτό πρέπει να γίνει μετά από συνάντηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολη

Συνολικες προβολες σελιδας