Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Δεν αρκούν δύο ή τρεις μήνες για να χαρακτηριστεί μία σεζόν ικανοποιητική

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/itanos.jpg

Με διαφοροποιήσεις στις πληρότητες των καταλυμάτων της περιοχής δράσης του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ιτάνου, εξελίσσεται την τρέχουσα περίοδο η τουριστική κίνηση. Έχει άλλωστε αυξηθεί από τις αρχές Ιουλίου κι αναμένεται περαιτέρω αύξηση από τις 20 του μήνα και ασφαλώς τον Αύγουστο. Αυτό το διάστημα κάποια καταλύματα εμφανίζουν καλές πληρότητες της τάξης 60% με 80% κι άλλα ωστόσο πολύ μικρές, από 20% έως 50%.

Η κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κι όχι η επιθυμητή για το σύνολο των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων του χώρου του τουρισμού, όπως είναι και αυτές της εστίασης, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Κοξαράκης. Οι προβλέψεις βέβαια σύμφωνα με την εικόνα των κρατήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα και δη από τις 20 Ιουλίου κι έπειτα είναι αισιόδοξες, με αύξηση της κίνησης, όμως, όπως είπε ο κ. Κοξαράκης, δεν αρκούν δύο ή τρεις μήνες για να χαρακτηριστεί μία σεζόν ικανοποιητική. Ιδιαίτερα όταν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι πολύ αυξημένο, ενώ οι τιμές σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών συγκρατούνται σε χαμηλά επίπεδα χωρίς αυξήσεις, προκειμένου να λειτουργήσουν ελκυστικά και υποστηρικτικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Το βάρος επομένως πέφτει στους επαγγελματίες οι οποίοι υφίστανται την ανάλογη πίεση. Και συνολικά η οικονομία της περιοχής.

«Για εμάς ζητούμενο είναι να έχουμε μία πληρότητα ικανοποιητική καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ώστε να δουλεύει κι όλη η αλυσίδα των εμπλεκομένων με τον τουρισμό και βέβαια οι εργαζόμενοι. Εξελίξεις όπως αυτές που πρόσφατα υπήρξαν στην περιοχή του Δήμου Σητείας, με την ακύρωση του προγράμματος των πτήσεων εταιρείας χαμηλού κόστους, σαφώς δεν βοηθάνε. Και οι εξαγγελίες και οι θριαμβολογίες πήγαν περίπατο. Δεν είναι σοβαρές κινήσεις ανθρώπων που εμπλέκονται με τον τουρισμό. Από τη μία θριαμβολογούν κι από την άλλη κοροϊδευόμαστε. Δε θέλω να ασκώ κριτική, αλλά τα αποτελέσματα κρίνουν μόνα τους τον καθένα», επεσήμανε ο κ. Κοξαράκης.

 

Τη διαφορά κάνει τo windsurfing

«Από τις αρχές του μήνα που διανύουμε και μέχρι σήμερα, η τουριστική κίνηση αυξάνεται εξελικτικά στην περιοχή Παλαικάστρου, Αγκαθιά, Ζάκρου, Κουρεμένου έως και τον Ξερόκαμπο. Προς τούτο καθοριστικός είναι και φέτος ο ρόλος του windsurfing, κυρίως για την ευρύτερη περιοχή του Παλαικάστρου, καθώς και των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών εκ των οποίων αρκετοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης επί σειρά πολλών ετών στην περιοχή, επιλέγοντας την για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Μάλιστα πολλοί διαμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα, από δέκα, είκοσι έως και περισσότερες μέρες, ενώ άλλοι καταφθάνουν δύο φορές στην διάρκεια της σεζόν. Την διαφορά κάνει το windsurfing. Εάν δεν υπήρχε το άθλημα και σπορ αυτό, η κίνηση θα ήταν πολύ υποτονική.

Το επισημαίνω συνέχεια μήπως και οι ιθύνοντες δώσουν κάποια στιγμή τη βαρύτητα που απαιτείται για την περαιτέρω αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η περιοχή μας. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και συνολικά με τον τουρισμό. Η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα αρεστή σε ανθρώπους που για χρόνια την προτιμούν για τις διακοπές τους, μέρος των οποίων έρχονται για το windsurfing. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία επαναλαμβανόμενων επισκεπτών στον τόπο μας. Έχουμε δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες, υπάρχει ουσιαστική επαφή με τον κόσμο, καλές φιλικές σχέσεις και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

 

Λιγότεροι οι Έλληνες

Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες του εξωτερικού την τρέχουσα περίοδο προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία από την οποία καταφθάνουν και πάρα πολλοί επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Ακολουθούν διαχρονικά η Γαλλία, η Ιταλία -Ιούλιο και Αύγουστο- και άλλες χώρες.

Για τους Έλληνες επισκέπτες, όπως αναφέρει ο κ. Κοξαράκης, γενικότερα τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση, περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που οφείλεται πρωτίστως στην οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Έτσι και φέτος, μέχρι τώρα παρατηρείται επισκεψιμότητα κυρίως για μικρά χρονικά διαστήματα όπως τριήμερα κατά τα Σαββατοκύριακα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι Έλληνες επισκέπτες που επιλέγουν την περιοχή για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, όμως υπάρχει μείωση σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

Γενικότερα τα στοιχεία της φετινής τουριστικής κίνησης ως τώρα δεν αντιστοιχούν, όπως τόνισε ο κ. Κοξαράκης, στις υπεραισιόδοξες ανακοινώσεις των αρμοδίων πριν ή κατά την έναρξη της σεζόν. Ευχήθηκε το επόμενο χρονικό διάστημα να αλλάξει η εικόνα και να υπάρξει σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης προς όφελος όλων των επαγγελματιών του τουρισμού και του τόπου.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας