Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Επιμνημόσυνη δέηση για τους Σκαλιώτες Εθνομάρτυρες στη Σητεία

 δέηση

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 ο παλαιός και ιστορικός μεταβυζαντινός Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Ζήρου Σητείας, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς πεσόντων Σκαλιωτών εθνομαρτύρων στα τέλη του 18ου αι., όταν σφαγιάσθηκαν από τους τούρκους κατακτητές μέσα στον ιερό και μαρτυρικό τόπο του πανηγυρίζοντος ναού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην γλαφυρή και με απλό λόγο ομιλία του, κατά την ώρα του «Κοινωνικού», ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και τα μαρτύρια της αγίας Οσιομάρτυρος και αθλοφόρου Παρασκευής, προστάτιδος της Ενορίας Ζήρου, τονίζοντας ιδιαίτερα την ακλόνητη πίστη της και σημειώνοντας ότι αγάπησε από μικρή τον Νυμφίο Χριστό και αφιερώθηκε σ᾽ Αυτόν. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι η Οσιομάρτυς Παρασκευή αποτελεί για όλους μας υπόδειγμα πίστης και ζωής καθώς αξιώθηκε να ομολογήσει την πίστη της ενώπιον του Ρωμαίου αυτοκράτορα, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανστήρια, διαπιστώνοντας με απο-ρία να τα υπερβαίνει και να παραμένει αβλαβής, και εν τέλει να αποκεφαλισθεί για την αγάπη του Χριστού. Τέλος, κατέληξε με την προτροπή να παρακαλέσουμε την εορταζομένη αγία να μεσιτεύει στον Τριαδικό Θεό να μας προσθέτει πίστη να πρεσβεύει για όλους όσοι με πίστη επικαλούνται τη βοήθειά της και ζητούν να τους θεραπεύσει τη σωματική και πνευματική όρασή τους και κάθε ασθένειά τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου και του Πρωτοπρεσβυτέρου στον συνταξιούχο Εφημέριο π. Γεώργιο Φυτρολάκη, ως επιβράβευση για τη συμπλήρωση πενήντα (50) χρόνων Ιερωσύνης και δεκαέξι (16) συνεχών ετών διακονίας στην Ενορία Ζήρου, και του ευχήθηκε έως βαθέως γήρατος να συνεχίσει να ιερουργεί στο ιερό θυσιαστήριο και να βιώνει το χάρισμα της Ιερωσύνης.

Ακολούθως ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευλόγησε τους άρτους και ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των σφαγιασθέντων Σκαλιωτών εθνομαρτύρων, των οποίων τα λείψανα φυλάσσονται σε ειδική προθήκη του πανηγυρίζοντος ναού.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών ενώπιον της προθήκης των μαρτυρικών οστών των Ηρώων εντός του ιερού Ναού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην επιμνημόσυνη δέηση έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επιτροπος Β΄ Περιφέρειας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Φυτρολάκης, συνταξιούχος Εφημέριος, και ο Ιερολ. Διάκονος Μπεϊνάς, ενώ   παρέστησαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου κ. Γεώργιος Μπατσολάκης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σητείας κ. Εμμανουήλ Δρακάκης, εκπρόσωποι της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζήρου, αρκετοί ενορίτες και άλλοι ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής.

Πηγή : dogma.gr

Συνολικες προβολες σελιδας