Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Σε δύσκολη κατάσταση οι «Βιοκαλλιεργητές Σητείας» – Συζήτηση για υποβολή αίτησης πτώχευσης

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/02/x-elies.jpg

Σε μία εποχή κατά την οποία η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Σητείας και οι παραγωγοί δοκιμάζονται έντονα λόγω της μειωμένης παραγωγής των τελευταίων χρόνων, με τα δεδομένα να είναι αρνητικά και για τη νέα σεζόν,

εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης επιπρόσθετα προέκυψαν αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τον χώρο του ελαιολάδου. Σχετίζονται με την δύσκολη κατάσταση στην οποία, όπως φαίνεται, βρίσκεται η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε.» -τυποποίηση κι εμπορία ελαιολάδου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει μία φημολογία σύμφωνα με την οποία η λειτουργία της εταιρείας είναι στο «κόκκινο», λόγω οικονομικών παραγόντων.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν δημοσιεύσεις βάσει των οποίων η διαμορφούμενη κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Συγκεκριμένα, ομάδα παραγωγών από το Δήμο Σητείας, καταγγέλλουν ότι κατά την ελαιοκομική περίοδο του έτους 2022-2023, η εταιρεία με την επωνυμία Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. αγόρασε το λάδι τους, το οποίο παράχθηκε κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου του 2022, χωρίς ωστόσο να τους έχει εξοφλήσει μέχρι σήμερα. «Πέρυσι, όταν διαπιστώσαμε ότι δεν μας πληρώνουν, ζητήσαμε να μας επιστρέψουν το ελαιόλαδο και μας απάντησαν ότι αυτό έχει ήδη πωληθεί. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι η Ιερά Μονή Τοπλού και Πρόεδρος της εν λόγω εταιρείας είναι ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Τοπλού κ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο οποίος πρόσφατα μας πληροφόρησε ότι δεν γνωρίζει πότε θα μας καταβάλλουν τα χρήματα, που μας οφείλουν από τις αλεσιές του 2022».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για μία ομάδα παραγωγών βιολογικού και συμβατικού ελαιολάδου, που προσπαθούν να συντονιστούν, διεκδικώντας όχι μόνο τα χρήματα, που -όπως αναφέρουν -τους οφείλονται. Αλλά ταυτόχρονα ζητούν να δοθούν σαφείς απαντήσεις από τους αρμόδιους της εταιρείας για την διαμορφούμενη κατάσταση, δεδομένου ότι αναμένεται να επηρεάσει αρκετούς ανθρώπους, παραγωγούς κι εργαζόμενους, το ίδιο το προϊόν και βέβαια την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Σητείας.

Είχαν προηγηθεί από την πλευρά τους από τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, επαφές με την εταιρεία και προσπάθειες διαχείρισης του ζητήματος. Χωρίς όμως να ευδοκιμήσουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα και στην προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο (2023-2024) μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις καλλιεργητικές δαπάνες τους.

Είθισται, όπως αναφέρεται σχετικά με την διαδικασία πληρωμής των βιοκαλλιεργητών από την εταιρεία, διαχρονικά να δίδεται μία προκαταβολή κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού και ακολούθως η εκκαθάριση με την τελική τιμή για όλους τους παραγωγούς, τέλος του καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου. Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται ότι ναι μεν δόθηκε προκαταβολή το καλοκαίρι του 2023 για τις αλεσιές του 2022, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εκκαθάριση και δεν έχουν αποπληρωθεί οι παραγωγοί.

Πρόσφατα, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έγινε συνάντηση των απλήρωτων παραγωγών, οι οποίοι -όπως προαναφέρθηκε- βρίσκονται σε διαδικασία συντονισμού, με την προοπτική της διεκδίκησης των οφειλομένων, μέσω κάθε νόμιμου μέσου.

 

Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Ωστόσο ο προβληματισμός όχι μόνο των ίδιων, αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας, τις τελευταίες ημέρες είναι εντονότερος, μετά την γνωστοποίηση ανάρτησης πρόσκλησης στο ΓΕΜΗ στις 10/7/24 για την διεξαγωγή Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΑΕ με την επωνυμία Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ. Η συνέλευση έχει οριστεί στις 30 Ιουλίου ημέρα Τρίτη κι ώρα 3 μ.μ. στα γραφεία της Εταιρείας, στην Ιερά Μονή Τοπλού.

Με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: 1) Συζήτηση και λήψη απόφασης για υποβολή αίτησης πτώχευσης – δήλωσης παύσης πληρωμών εταιρείας 2) Σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας για την ενημέρωση επί της αίτησης πτώχευσης 3) Λήψη απόφασης για την απαλλαγή των Ορκωτών Ελεγκτών λογιστών από τακτικούς ελεγκτές για τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις 2023. Στην περίπτωση μη απαρτίας, η επαναληπτική συνεδρίαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ορίζεται για την 12η Αυγούστου ημέρα Δευτέρα και ώρα 3 μ.μ. στα γραφεία της Εταιρείας στην Ιερά Μονή Τοπλού.

Κάθε μέτοχος όπως προστίθεται, που επιθυμεί να μετάσχει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση οφείλει σύμφωνα με το Νόμο και το καταστατικό της εταιρείας, να καταθέσει τις μετοχές του στο ταμείο της εταιρείας ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε οποιαδήποτε στην Ελλάδα Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία και να υποβάλει τα σχετικά έγγραφα της κατάθεσης καθώς και το τυχόν έγγραφο αντιπροσώπευσης στο Ταμείο της εταιρείας, πέντε τουλάχιστον μέρες πριν από την ημερομηνία συγκλίσεως της Γενικής Συνέλευσης.

 

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Τί έχει συμβεί από το μακρινό παρελθόν μέχρι και σήμερα και έχει διαμορφωθεί η τωρινή κατάσταση; Γιατί δεν έχουν αντιμετωπιστεί στη διάρκεια των χρόνων προβλήματα σημαντικά; Τί μέλει γενέσθαι για την εταιρεία, για το προσωπικό, τους παραγωγούς και σαφώς για το ελαιόλαδο και τον τόπο; Αναμένονται σίγουρα εξελίξεις δεδομένης της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης, που έχει προγραμματισθεί στο τέλος του μήνα και σίγουρα της νομοθεσίας, που -όπως είναι γνωστό- διέπονται οι Ανώνυμες Εταιρείες.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας