Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ελαιόλαδο: Εκτιμήσεις για παραγωγή 60 χιλιάδων τόνων φέτος στην Κρήτη - «Βραχνάς» η παγκόσμια παραγωγή (video)

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2023-11/ladi%20elaiolado%20elaiourgeio.jpg.webp?itok=y6PzBgnI

Στη φετινή ελαιοκομική περίοδο που με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φαίνεται να είναι καλύτερη από την προηγούμενη χρονιά σε ότι αφορά τη σοδειά, φαίνεται ότι ρίχνουν το βάρος τους οι παραγωγοί, που όμως ξεκαθαρίζουν πως χρονιά όπως  το 2022 δεν θα υπάρξει ξανά!

Τους 60 χιλιάδες τόνους αναμένεται να ξεπεράσει η παραγωγή ελαιόλαδου της Κρήτης τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, με τους παραγωγούς να προσδοκούν μια αλλαγή της εικόνας, από την περσινή χρονιά που μετά βίας η παραγόμενη ποσότητα έφτασε τους 30 χιλιάδες τόνους, όταν το 2022 σε μια χρονιά ρεκόρ, είχε πλησιάσει τους 130 χιλιάδες τόνους.

Η φετινή μεσοβεντέμα όπως την αποκαλούν, θα αποδειχθεί ως τέτοια, αν οι συνθήκες συνεχιστούν ομαλά και δεν διευρυνθούν οι καύσωνες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη και οι εκτιμήσεις για τους 60 χιλιάδες τόνους μπορεί να αποδειχθούν εκτός πραγματικότητας, με την παραγωγή να είναι ακόμη μικρότερη. Ως προς την τιμή πάντως και με βάση το πως προμηνύεται παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου, για τους παραγωγούς του νησιού αναμένεται να έχει μια καλή αφετηρία από τα 7 ή και 7,5 ευρώ και πάνω.

Οι ποσότητες που θα παραχθούν αποτελούν παγκοσμίως πάντως «βραχνά», αφού η κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν όλη την υφήλιο. Οι εκτιμήσεις την παγκόσμια σοδειά φτάνουν τα 2,9  εκατομμύρια τόνους, με τους Ισπανούς πάντως μέσα σε μερικές εβδομάδες να έχουν περιορίσει τις εκτιμήσεις τους κατά 200 χιλιάδες τόνους, αφού από το 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες τόνους, τώρα μιλούν για 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες τόνους.

Την ίδια ώρα ωστόσο μεγάλος σε μεγάλο βραχνά αναγορεύεται η αλλαγή συνηθειών στη χρήση ελαίων. Υπό το φόβο μάλιστα στην Ισπανία λόγω αυξημένης τιμής, οι πολίτες να στραφούν μόνιμα σε άλλα έλαια, η κυβέρνηση αποφάσισε το μηδενικό ΦΠΑ, επιχειρώντας να ανακόψει αυτή την τάση.

Εκτιμήσεις για παραγωγή 60 χιλιάδων τόνων λαδιού φέτος στην Κρήτη

 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας