Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Σύνθημα επιτάχυνσης για τα παράκτια αιολικά – Στο «κάδρο» το «Κρήτη 1» στη Σητεία

 https://creta24.gr/wp-content/uploads/2024/01/iperaktia-aiolika-parka.png

του Σωτήρη Μεταξά

Σύνθημα επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να “τρέξει” άμεσα η διενέργεια των ερευνών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Κρήτη έχει περίοπτη θέση στον σχεδιασμό της πολιτείας καθώς η δημιουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Σητεία, και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο οικόπεδο “Κρήτη 1” απέναντι από τον Αθερινόλακο, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου.

Το 2024 θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο καθώς εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε στη συνέχεια να “τρέξουν” οι διαδικασίες στις επιλεγμένες περιοχές.

Στην εξίσωση μπαίνει και η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης καθώς μπορεί σε πρώτη φάση τα δύο υποβρύχια καλώδια (Χανιά – Πελοπόννησος και Ηράκλειο – Αττική) να έχουν αποκλειστικό ρόλο ισχυροποίησης του ενεργειακού ισοζυγίου της Κρήτης και να εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια στο νησί, ωστόσο σε δεύτερη φάση η Κρήτη θα στέλνει ρεύμα στο ηπειρωτικό σύστημα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει να υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά ώστε να ακολουθήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα τρέξει τη διενέργεια των ερευνών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Το οργανόγραμμα για την Κρήτη, στο επιλεγμένο θαλάσσιο οικόπεδο της Σητείας, προβλέπει να έχει ολοκληρωθεί το αιολικό “Κρήτη 1” μέχρι το 2027.

Πηγή : Creta24

Συνολικες προβολες σελιδας