Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Λασίθι: Αλλαγή σχεδιασμών για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων - Προτεραιότητα στον Αθερινόλακο (Video)

  https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-02/aiolikoparko.jpg.webp?itok=y-KrZyB1

Αλλαγή στον σχεδιασμό γύρω από την ανάπτυξη παράκτιων αιολικών πάρκων στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου καθώς σε πρώτη φάση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη παράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχή κοντά στον Αθερινόλακκο με χρονικό ορίζοντα έως το 2030, ενώ ο σχεδιασμός στον κόλπο της Ελούντας μπαίνει σε δεύτερη φάση
  • Σε δεύτερη φάση ο σχεδιασμός στον κόλπο της Ελούντας
  • Στο μικροσκόπιο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης - Αττικής

Η ανάπτυξη παράκτιων αιολικών πάρκων, ανατολικά του Αθερινόλακκου για 200 μεγαβάτ, και σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει οπτική όχληση ενώ δεν φαίνεται να καταγράφονται αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως δήλωσε από το Ηράκλειο ο Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην αλλαγή του επίμαχου σχεδιασμού, στη διάρκεια συνάντησης του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης.

Εξέλιξη η οποία προκάλεσε ικανοποίηση στην Περιφέρεια Κρήτης καθώς ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη παράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Ελούντας θα υλοποιηθεί σε δεύτερη φάση μετά το 2030.  Όπως είχε συμφωνηθεί, θα είναι μικρότερης έκτασης και δυτικότερα από το αρχικό σημείο ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα όχλησης στην τουριστική περιοχή.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν το νερό, στη σκιά της λειψυδρίας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη δρομολόγησης έργων, όπως η δημιουργία φραγμάτων ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της αφαλάτωσης μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.

Αναφορικά με τις όποιες αυξήσεις διαπιστώνουν καταναλωτές στα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Σκυλακάκης προτρέπει τους πολίτες να αλλάξουν πάροχο.

 

Μακάκη Γεωργία

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας