Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής FliRT στη χώρα – Τι είναι, τι συμπτώματα έχει και γιατί ανησυχεί τους ειδικούς

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-06/rapid-test.jpeg.webp?itok=LG9sh-dB

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντοπίζεται και πάλι αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες από τον κορονοϊό στην Κρήτη - Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής FliRT στην χώρα, βρέθηκε στο Ηράκλειο

Το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού FliRT στη χώρα μας, εντοπίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στην περιοχή καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Αντιιικά φάρμακα κατά της βαριάς νόσου COVID-19 άρχισαν να συνταγογραφούν ξανά μετά από πολλούς μήνες οι πνευμονολόγοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ), καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντοπίζεται και πάλι αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες από τον κορονοϊό.

Οι επιστήμονες εικάζουν πως δεν αποκλείεται η αύξηση αυτή, να σχετίζεται με την παρουσία της νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού FliRT.

“Ένα κρούσμα έχουμε βρει μέχρι στιγμής”, αναφέρει στο iatropedia.gr, o Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος και εξηγεί:

“Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν κι άλλα, γιατί έχουμε κι άλλα δείγματα προς εξέταση. Έλληνας είναι ο άνθρωπος που νόσησε και είναι κρούσμα από την κοινότητα. Εγώ θεωρώ ότι έχει μπει το στέλεχος στην Ελλάδα και στην Κρήτη και δεν αποκλείεται και η αύξηση να σχετίζεται με το νέο στέλεχος”, σημειώνει ο επιστήμονας που συνεχίζει αμείωτα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια να επιτηρεί με την ομάδα του τις νέες παραλλαγές της COVID-19.

Στο ίδιο συμπέρασμα συγκλίνουν ολες οι επιστημονικές απόψεις στην Κρήτη: “Δεν αποκλείεται η πρόσφατη έξαρση να οφείλεται και στην ανάπτυξη της νέας παραλλαγής σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό του Πάσχα”, αναφέρει και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης:

“Αυτή η έξαρση από κορονοϊό έγινε αισθητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, καθώς φτάσαμε να ξεπεράσουμε τις 20 νοσηλείες, ενώ υπήρξαν κι άλλες συρροές σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου”, τονίζει ο ίδιος.

To επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 06.06.24 έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα, σε επτά από τις εννιά περιοχές που ελέγχθηκαν. Η μεγαλύτερη αύξηση (177%) καταγράφηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Επίσης, σημειώνεται αύξηση στα κρούσματα, στις νοσηλείες και τους θανάτους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η μεγάλη διασπορά στην περιοχή της Κρήτης, ωστόσο, φαίνεται να φέρνει μεν περισσότερες νοσηλείες, ωστόσο, δεν εντοπίζεται μεγαλύτερη βαρύτητα νόσου:

“Δεν φαίνεται να έχει διαφορά νόσησης αυτή η νέα παραλλαγή, αλλά δεν αποκλείεται όμως το καλοκαίρι λόγω συνωστισμού και τουρισμού να εμφανιστεί μια αυξημένη τάση, όπως είχε γίνει και με υφιστάμενο στέλεχος, το JN.1. Αυτή είναι η φύση του ιού. Να εξελίσσεται και να αντικαθιστά πάντα το νέο στέλεχος το προηγούμενο”, σημειώνει ο Καθηγητής Σουρβίνος.

Αυξημένες νοσηλείες COVID-19 στα νοσοκομεία της Κρήτης

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στο ΠΑΓΝΗ κατέληξαν 20 ασθενείς με επιπλοκές του κορονοϊού.

“Δύο εβδομάδες τώρα ξαναφτάσαμε να νοσηλεύουμε μεταξύ 16 και 20 ατόμων”, σημειώνει ο Πνευμονολόγος του ΠΑΓΝΗ κ. Τζανάκης και εξηγεί:

“Εκεί που είχαμε μηδέν, ή ένα, δύο κρούσματα, φτάσαμε τα 20 και τα 22. Αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτά τα άτομα παίρνουν εξιτήριο. Είχαμε κι έναν θάνατο σε πολύ μεγάλο άνθρωπο πάνω από 94 ετών. Αρχής γενομένης της Κυριακής του Θωμά, υπήρξε μια αυξητική τάση από νοσηλείες. Τα περισσότερα βέβαια ευάλωτα άτομα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα αποθεραπείας και ανάνηψης”, τονίζει.

O Καθηγητής προσθέτει πως κάθε προηγούμενη ανοσία καταργείται με την εμφάνιση κάποιας νέας παραλλαγής:

“Οι νέες παραλλαγές δείχνουν την τάση του ιού να απλοποιεί τις διαδικασίες μόλυνσης και να ξεπερνά οποιαδήποτε φυσική ή τεχνητή ανοσία προκληθεί. Κι αυτό είναι το κακό με τη FLiRT γιατί εξοντώνει οποιαδήποτε ανοσιακή απάντηση έχει ο οργανισμός είτε από φυσική νόσηση, είτε από εμβολιασμό και δείχνει ακριβώς τη μεγάλη προσαρμοστικότητα του κορονοϊού”, εξηγεί.

H νέα υποπαραλλαγή FLiRT

Η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού παρουσιάζει αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα. Και οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τον Δρ Matthew Binnicker, διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Mayo Clinic, μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού, αλλά και την ικανότητά του να «ξεφεύγει» του ανοσοποιητικού, ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη αντισώματα λόγω προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού.

«Αυτή η παραλλαγή μπορεί να ξεφεύγει από την ανοσολογική απόκριση αποτελεσματικότερα από προηγούμενες εκδοχές του ιού. Αν είχατε μολυνθεί από τον ιό ή αν έχετε εμβολιαστεί και έχετε κάποια αντισώματα στο σύστημά σας, τα αντισώματα αυτά μπορεί να μην αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού τόσο καλά», τονίζει.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η νέα αυτή παραλλαγή είναι πλέον υπεύθυνη για περισσότερο από το 28% των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ. Και ο Δρ Binnicker λέει ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ πιο σημαντική αύξηση αναμένεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

«Προβλέπω ότι θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων με αυτόν τον πιο μεταδοτικό ιό που μπορεί να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά αυτό που πραγματικά παρακολουθώ είναι οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες, διότι τότε είναι συνήθως που βλέπουμε τη μεγαλύτερη αύξηση στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις», επισημαίνει.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν και αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων αυτών μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τις παραλλαγές του ιού με τις οποίες έρχονται σε επαφή.

«Σε ό,τι αφορά τις νέες παραλλαγές, την παραλλαγή FLiRT, τα αντισώματα που έχει κανείς από προηγούμενο εμβολιασμό μπορεί να μην δεσμεύουν και να μην εξουδετερώνουν τον ιό το ίδιο καλά. Εάν έχετε μολυνθεί ή εμβολιαστεί τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες, πιθανόν να έχετε αντισώματα που θα αναγνωρίζουν αποτελεσματικά τους νεότερους αυτούς ιούς.

Και αυτό θα σας βοηθήσει να μην αρρωστήσετε σοβαρά ή ακόμα και να μην εμφανίσετε συμπτώματα», τονίζει.«Εάν είχατε μολυνθεί ή εμβολιαστεί πριν από περισσότερους από έξι μήνες, μπορεί να μην έχετε τόσο καλή προστασία και μπορεί να αρρωστήσετε παρουσιάζοντας τα τυπικά συμπτώματα της COVID», προσθέτει.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτής της παραλλαγής δεν διαφέρουν από εκείνα άλλων παραλλαγών και περιλαμβάνουν:

  • Πονόλαιμο,
  • πόνους στο σώμα,
  • βήχα,
  • καταρροή,
  • δύσπνοια (ιδίως σε μη εμβολιασμένα άτομα ή σε άτομα που πέρασαν κορονοϊό πολύ καιρό πριν).

Η επικαιροποίηση του εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και από το νεότερο στέλεχος.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας