Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Ξανά προς τα πάνω η τιμή της βενζίνης - «Θα φτάσει σύντομα στα 2 ευρώ εάν δεν παρθούν μέτρα» λένε οι πρατηριούχοι

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-06/venzini.jpg.webp?itok=ibDgtnu8

Ενώ στις 12 Ιουνίου η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 1,87 ευρώ, τώρα έχει ξεπεράσει τα 1,90 ευρώ στα πρατήρια εντός της πόλης του Ηρακλείου

Την ανιούσα έχουν πάρει για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες τα καύσιμα, με τις αυξήσεις να είναι αισθητές στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, που τείνει να προσεγγίσει όλο και πιο πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο, αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης. 

Μέσα σε μερικές ημέρες υπήρξε μικρή αλλά σταθερή άνοδος στις τιμές των καυσίμων, κάτι που αντανακλούν οι πανελλαδικές μέσες τιμές και φυσικά γίνεται άμεσα αντιληπτό στο πορτοφόλι του καταναλωτή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως, ενώ στις 12 Ιουνίου η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 1,87 ευρώ, τώρα έχει ξεπεράσει τα 1,90 ευρώ στα πρατήρια εντός της πόλης του Ηρακλείου και το επισημαίνουμε αυτό διότι, όσο προχωράμε στην ενδοχώρα αλλά και στους υπόλοιπους νομούς του νησιού, οι τιμές διαφοροποιούνται κατά πολύ, φτάνοντας στο σημείο η αμόλυβδη 95 οκτανίων να έχει - σε μεμονωμένες περιπτώσεις βέβαια - ξεπεράσει τα 2 ευρώ...

Αυτή τη στιγμή, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην πόλη του Ηρακλείου κυμαίνεται από 1,90 έως 1,95 ευρώ το λίτρο. Την αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων θα τη δούμε στο 1,90 με 1,95 ευρώ το λίτρο, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την 95άρα, και αυτό διότι δεν έχει την ίδια κατανάλωση. Οπότε έχει μείνει σε μια παλιά τιμή για όσα πρατήρια δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί ποσότητες με νέα τιμή, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα την εκτόξευε στα 2,05 έως 2,12 ευρώ το λίτρο. Από την άλλη, οι τιμές του πετρελαίου κίνησης ξεκινούν από 1,62 ευρώ και μπορεί να φτάνουν και τα 1,68 ευρώ εντός της πόλης του Ηρακλείου, ενώ σε άλλους νομούς της Κρήτης συναντούμε άλλες τιμές, με το υγραέριο κίνησης να κυμαίνεται στο 1 ευρώ κατά μέση τιμή.

Για τις στρεβλώσεις που προκαλεί ο ΕΦΚ με το “καπέλο” του ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αυτόν ως ελληνική πατέντα, τη μόνιμη άρνηση της Πολιτείας περί μείωσής του και τη ζημιά στην οποία υπόκεινται και οι ίδιοι ως επαγγελματίες, οι οποίοι είναι ως φαίνεται οι μόνοι που λειτουργούν με πλαφόν σε όλη την αλυσίδα καυσίμων, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ο οποίος επισημαίνει: «Πουλάμε καύσιμα, με ευθύνη Πολιτείας και διυλιστηρίων, σε τιμές Σουηδίας, Νορβηγίας, Φιλανδίας, με τους μισθούς των 5.000 ευρώ, στην Ελλάδα με τους μισθούς των 600-700 ευρώ».

Σαμόλης
Ο κ. Λυκούργος Σαμόλης

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σε οποιαδήποτε προσπάθεια και πρότασή μας “τρώμε πόρτα” από το υπουργείο. Στο παιχνίδι της αγοράς καυσίμων οι πρατηριούχοι είμαστε αυτοί που βαλλόμαστε άδικα από τους καταναλωτές, καθώς ο μόνος έλεγχος που βρίσκεται μόνιμα σε εξέλιξη από το κράτος είναι ο δικός μας».

Σύντομα στα 2 ευρώ αν δεν παρθούν μέτρα 

Οικονομικοί παράγοντες, βέβαια, σε σχέση και με τα όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή είχαν προβλέψει αυτήν την ανοδική νέα ανατίμηση, με τον πρατηριούχο κ. Σταύρο Κουμουλά να σημειώνει πως «κάθε μέρα που παραλαμβάνουμε καύσιμα διαπιστώνουμε αυξητικές τάσεις. Το ίδιο μάλιστα προβλέπεται να συμβεί και για την εβδομάδα που μας έρχεται. Αν αυτό συνεχιστεί και δε δούμε κάτι δραστικό από την κυβέρνηση ή άλλο φορέα, πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος της άλλης βδομάδας θα μιλάμε για μια τιμή στην 95άρα αμόλυβδη κοντά στα 1,98 ευρώ το λίτρο στο Ηράκλειο και εννοείται πάνω από τα 2 ευρώ σε περιοχές εκτός της πόλης. 

Κουμουλάς
Ο κ. Σταύρος Κουμουλάς

Όσο θα υπάρχει αυτή η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, αυτό το πολεμικό κλίμα με το Ισραήλ και το Ιράν, και όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, τόσο δε θα υπάρχει ηρεμία στις αγορές». 

Ο κ. Κουμουλά επίσης επεσήμανε πως «όσο η κυβέρνηση δε δίνει οριστική λύση στο θέμα της κρίσης των καυσίμων και κατά συνέπεια στην ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις θα συνεχίσουν να επωμίζονται σε πρώτη φάση οι πρατηριούχοι και σε δεύτερη οι καταναλωτές», παρά τις προσπάθειες των πρώτων να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά και προσιτά για το καταναλωτικό κοινό επίπεδα. 

Έτσι, σύμφωνα με την υπάρχουσα εικόνα στις τιμές των καυσίμων αυτή τη στιγμή, η “ανάσα” που έδωσε η μικρή πτώση που σημειώθηκε λίγο μετά το Πάσχα μάλλον αντιστρέφεται, καθώς τις τελευταίες 12 μέρες είναι σταθερή η άνοδος στα καύσιμα και συγκεκριμένα στην τιμή της αμόλυβδης και στο πετρέλαιο κίνησης. 

Η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα 

Αναφορικά με την υπόλοιπη χώρα, να αναφέρουμε πως στις Κυκλάδες η τιμή της αμόλυβδης είναι ήδη κατά 25 λεπτά ακριβότερη από την Αθήνα, περίπου στα 2,12 ευρώ. Στα Δωδεκάνησα η τιμή είναι στα 2,05 ευρώ και στην Κεφαλονιά μία ανάσα πριν από τα 2 ευρώ. Με την τιμή βαρελιού τύπου Brent να αγγίζει και πάλι τα 85 δολάρια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, να επηρεάζουν τα λόμπι των καυσίμων, η επιβάρυνση ήταν αναμενόμενη, ενώ το τοπίο φαίνεται αβέβαιο για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή στα καύσιμα το επόμενο διάστημα. Αυξήσεις οι οποίες δημιουργούν με τη σειρά τους αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε διάφορες υπηρεσίες, αλλά και δεκάδες προϊόντα. 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας