Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Τουρισμός: Γιατί Έλληνες και ξένοι επιλέγουν τον Μακρύ Γιαλό για τις διακοπές τους - Aπογοητευμένοι οι επιχειρηματίες: «Είναι εντελώς παραμελημένος»

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2023-12/tourismos_diakopes_nisia.jpg.webp?itok=TBNAMNI6

Ο παραμελημένος Μακρύ Γιαλός στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος

Διχοτομημένος, παραμελημένος, αλλά πάντα όμορφος και γραφικός ο Μακρύ Γιαλός της Ιεράπετρας και της Σητείας, έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος της αναδυόμενης αγοράς της Νοτιοανατολικής Κρήτης και να προσελκύει χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.

mAKRY GIALOS

Μετά από μια πολύ καλή περυσινή τουριστική σαιζόν, η καινούργια που έχει ξεκινήσει για τον Μακρύ Γιαλό από τις 18 Απριλίου, εξελίσσεται κανονικά μέχρι στιγμής, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να πιάσει τον Μάιο μεγάλες πληρότητες, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο και συμβαίνει κάθε χρόνο.

Η αναδυόμενη τουριστική αγορά του Λασιθιώτικου Νότου, έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια πολλά Ελληνικά και ξένα κεφάλαια τουριστικών κολοσσών οι οποίοι αγοράζουν μεγάλα παραθαλάσσια οικόπεδα φιλέτα, προκειμένου να κατασκευάσουν πολυτελείς τουριστικές μονάδες. Πρόσφατα μια ξένη  εταιρεία αγόρασε στο ανατολικό παραθαλάσσιο τμήμα του Μακρύ Γιαλού μια μεγάλη έκταση, όπου σχεδιάζει την ανέγερση νέου πολυτελούς ξενοδοχείου 2.500 κλινών.

«Η φετινή σαιζόν ξεκίνησε λόγω του Πάσχα των καθολικών στις 18 Απριλίου με τους Σκανδιναβούς να κάνουν την αρχή και να ακολουθεί το δεύτερο μεγάλο ξενοδοχείο της Ανάληψης στις 25 Απριλίου. Αυτή τη στιγμή  και μέσα στο μήνα Μάη και τα δυο μεγάλα ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα και θα συνεχίσουν με 100% πληρότητες μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου. Ο Απρίλης και ο Μάης δεν ήταν καλοί για τα μικρά ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τις βίλες και τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα, που θα ξεκινήσουν να κινούνται καλύτερα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο», είπε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Κουτσουρά-Ανάληψης Μακρύ Γιαλού κ. Μανόλης Καπετανάκης.

Καπετανακης Μανόλης
Ο κ. Καπετανάκης Μανόλης

Αυτή την περίοδο παρότι τα δυο μεγάλα ξενοδοχεία της Ανάληψης είναι γεμάτα κυρίως με Σκανδιναβούς, Γάλλους και Γερμανούς, ελάχιστοι κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή και για το λόγο αυτό τα τουριστικά μαγαζιά, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες δεν έχουν καθόλου δουλειά.

Μακρύ Γιαλός

«Κλεισμένοι μέρα νύχτα στα ξενοδοχεία τους»

«Αυτή τη στιγμή είναι γεμάτα μόνο τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Ανάληψης που είναι all inclusive. Οι ξένοι επισκέπτες είναι όλη μέρα και όλη νύχτα κλεισμένοι μέσα στα ξενοδοχεία τους και όταν βγαίνουν για λίγο έξω δεν καταναλώνουν σχεδόν τίποτα στα μαγαζιά μας.

Τα τουριστικά μαγαζιά και η καφέ εστίαση θα αρχίσει να δουλεύει καλά μόνο μετά το κλείσιμο των σχολείων και την επιστροφή των Ελλήνων τουριστών που κυρίως κλείνουν τις διακοπές τους σε μικρά ξενοδοχεία που δεν σερβίρουν φαγητό, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια η  διαμερίσματα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο Μακρύ Γιαλός είναι ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Κρητικών επισκεπτών από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Είναι εκείνοι που έρχονται εδώ για τριήμερα συνήθως και ζητούν από τις ταβέρνες να φάνε φρέσκο ψάρι, που εδώ υπάρχει σε αφθονία, όταν ο καιρός είναι καλός. Υπάρχουν και εκείνοι που έρχονται τα τριήμερά τους για να ψαρέψουν μόνοι τους στη θάλασσα μας τα ψάρια που θέλουν να καταναλώσουν με την παρέα η την οικογένεια τους, γι’ αυτό εδώ ο αλιευτικός τουρισμός είναι πολύ ανεπτυγμένος», μας είπε ο κ. Φάνης Εικοσιπεντάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας. Ενώ ο διχοτομημένος Μακρύ Γιαλός αναπτύσσεται τουριστικά οι  επαγγελματίες της περιοχής που έχουν δικαιολογημένες απαιτήσεις από την πολιτεία θεωρούν ότι είναι εντελώς παραμελημένος.

Εικοσιπεντακης Φανης
Ο κ. Εικοσιπεντάκης Φάνης

«Πολλά τα άλυτα προβλήματα»

«Έχουμε αρκετά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και τα παράπονα μας είναι δικαιολογημένα. Πέρυσι έσπασε η θαλασσοταραχή τον προβλήτα του αλιευτικού καταφυγίου και τον παραλιακό πεζόδρομο και ακόμα οι ζημιές αυτές να επισκευαστούν όπως μας αξίζει. Θέλουμε να  αναβαθμιστεί σε αστυνομικό Τμήμα ο σταθμός του Μακρύ Γιαλού και να στελεχωθεί όπως πρέπει γιατί η περιοχή μας είναι μεγάλη και δεν αστυνομεύεται με τρείς αστυνομικούς μόνο. Να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει γρήγορα ο Βιολογικός καθαρισμός που έχει μείνει στη μέση. Να βάλει το ΚΤΕΛ το καλοκαίρι περισσότερα δρομολόγια από Σητεία και Ιεράπετρα γιατί ο κόσμος δεν εξυπηρετείται και να φτιαχτεί το Πολυδύναμο Ιατρείο στο Μακρύ Γιαλό όπως μας έχουν υποσχεθεί γιατί αυτό θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία της Σητείας της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου», πρόσθεσε  ο πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Κουτσουρά-Ανάληψης Μακρύ Γιαλού κ. Μανόλης Καπετανάκης.

Παρά την καταστροφική πυρκαγιά της 6ης Απριλίου που άφησε πίσω της καμένες  μεγάλες δασικές και αγροτικές εκτάσεις, η περιοχή του Μακρύ Γιαλού συνδυάζει όμορφες ανάβαθες αμμουδερές παραλίες, ιδανικές για το μπάνιο των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει το άρωμα του πεύκου στην καταπράσινη ενδοχώρα του, με τους  καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς  μικρούς οικισμούς, όπως οι Πεύκοι, το Σταυροχώρι, το Ορεινό, τα Σχινοκάψαλα  και ο Άγιος Στέφανος, όπου διατηρούνται αναλλοίωτα τα κρητικά ήθη και έθιμα  και η κουλτούρα του νομού Λασιθίου.

 Πετάσης Νίκος

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας