Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Ο λόγος περί Α.Π.Ε.

 


Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

            Την Πέμπτη 23/5/24. Πριν το μεσημέρι. Η ραδιοφωνική βελόνα στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά». Στην εκπομπή της συμπαθούς δημοσιογράφου Νίκης Λυμπέρακη. Με καλεσμένο τον συμπαθή Υπουργό Ενέργειας Θεοδ. Σκυλακάκη.

            Όταν ήρθε το ερώτημα στις Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Συντονίζουμε τα αυτιά μας. Λόγω της επικαιρότητας του θέματος στην ιδιαίτερη πατρίδα. Τη Σητεία και Νομό Λασηθίου.

            …Απαντά ο Υπουργός:

-          Η συνολική παραγωγή ενέργειας της Χώρας μας έχει φτάσει στα 13 Γιγαβάτ (ΓΒ). Ενώ η συνολική κατανάλωση, μετά την τελευταία κρίση, έχει πέσει στα 6-7 ΓΒ.

-         Όταν η ημερήσια παραγωγή από ΑΠΕ (Ανεμογεννήτριες – Φωτοβολταϊκά) ΔΕΝ καταναλώνεται αναγκαστικά την εξαγάγουμε, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ τη χώρα αποδοχής της υπερπαραγόμενης ενέργειας.

-         Ελλείψει «μπαταρίων λιθίου» δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης από ανεμογεννήτριες + φωτοβολταϊκά ενέργεια. Η έλλειψη λιθίου παγκοσμίως σταδιακά αποκαθίσταται. Οπότε, εκτός απροόπτου, θα αυξηθεί η παραγωγή μπαταρίων λιθίου.

-         Η αποθήκευση της υπερπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα μπορούσε να επιτευχθεί με τους αντλιοσιοταμιευτήρες. (Θυμηθείτε έργο ΑΜΑΡΙ – ΣΗΤΕΙΑ).

            …Δημοσιογράφος: Τότε κ. Υπουργέ αφού εμφανίζεται πλεόνασμα παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ, γιατί γίνεται «σκοτωμός» για εγκατάσταση νέων πάρκων;

            …Υπουργός: Αυτοί (οι επενδυτές) βαδίζουν βάσει προγράμματος…

            Στην επανάληψη της ερώτησης η δημοσιογράφος έλαβε την ίδια απάντηση. Χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.

            Σε αυτό το σημείο ο κάθε προβληματιζόμενος περί ΑΠΕ, ας καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.

            Περί φυσικού αερίου ο Υπουργός είπε:

-         Η έλλειψη απότοκος του Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας έχει αποκατασταθεί. Οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ της κρίσης πλαίσια.

-         Οφείλεται στο ότι οι χώρες κατανάλωσης φυσικού αερίου, όπως η Χώρα μας, κινήθηκαν ταχύτερα για έργα ελλιμενισμού, εκφόρτωσης, αποθήκευσης, υγροποίησης φυσικού αερίου.

            Εμείς θυμηθήκαμε τη «δυναμική» Γερμανία των Μέρκελ-Σόιμπλε στην περίοδο της Ελληνικής Κρίσης. Όταν η Γερμανία, με ελάχιστη τιμή, προμηθευόταν φυσικό αέριο από την Ρωσία του Πούτιν. Μέσω απ’ ευθείας σωληνώσεων. Με ελάχιστο κόστος μεταφοράς. Χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς αποθήκευσης, υγροποίησης κ.ά.

            Κι όταν με την έκρηξη του πολέμου, εκδικητικά ο Πούτιν έκλεισε τη στρόφιγγα. Η Γερμανική οικονομία ταρακουνήθηκε.

            Εν αντιθέσει με την κατά Σόιμπλε «υπερκαταναλωτική» Ελλάδα. Η οποία στη Ρεβυθούσα διέθετε προβλήτα εκφόρτωσης. Εγκατάστασης, αποθήκευσης, υγροποίησης του φυσικού αερίου. Και έπεται η συνέχεια.

            Από τις απαντήσεις του Υπουργού, μας έμεινε «…Οι επενδυτές των ΑΠΕ βαδίζουν βάσει προγράμματος». Κρατείστε το.

Καλοπροαίρετα

Γιώργος Αλεβίζος

24-5-2024

Συνολικες προβολες σελιδας