Σάββατο 25 Μαΐου 2024

«Το έργο των εκβαθύνσεων του λιμανιού εκτελείται πιστά και χωρίς καθυστερήσεις»

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/04/sitia-limani.webp

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου. Κατά την διαδικασία υποβολής ερωτημάτων και ζητημάτων, πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης,

τέθηκε αρχικά το ερώτημα για την εξέλιξη και ολοκλήρωση των εργασιών της εκβάθυνσης του λιμανιού από τους Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας Λεωνίδα Μουντάκη και Γιάννη Αναγνωστάκη.

Όπως επισημάνθηκε πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί εντόνως επαγγελματίες της περιοχής αλλά και γενικότερα τους πολίτες. Απορία κι ανησυχία έχει εκφραστεί όπως ειπώθηκε από πολίτες αναφορικά και με την παραλαβή αμμοχάλικων από σημείο του ποταμού Παντέλη. Επίσης για το γεγονός της αποτελεσματικότητας των εργασιών οι οποίες δεν περιλαμβάνουν εκβάθυνση σε όλο το εύρος του χώρου αλλά σε συγκεκριμένο σημείο του λιμανιού οπότε πιθανόν λόγω των υπογείων ρευμάτων να προκύψει εκ νέου πρόβλημα μπαζώματος.

Απαντώντας σχετικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μανόλης Αϊλαμάκης, ανέφερε ότι το έργο εκτελείται πιστά και «προσπαθούμε να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων κατά την υπογραφή της μελέτης». Δεν υφίσταται κάτι για το οποίο πρέπει να υπάρχει ανησυχία, όπως είπε, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες που θα υπάρχει μία εμφανής εικόνα, θα  γίνει και ενημέρωση προς τον κόσμο. Τόνισε ότι σύμφωνα με την μελέτη προβλέπεται εκβάθυνση του λιμένα σε όλο το μήκος και το πλάτος, εκεί που χρήζει. Τα υπόγεια ρεύματα έρχονται από την ‘μπούκα’ του λιμανιού που είναι 6 έως 7 μέτρα βάθος.

Για το θέμα εκρίζωσης σε σημείο του ποταμού ανέφερε ότι οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει κατόπιν ενημέρωσης και άδειας από την Περιφέρεια και πρόκειται για σημείο που ήταν στο πρόγραμμα να γίνει ούτως ή άλλως, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Αναφερόμενος στο θέμα και ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης είπε ότι το έργο εκτελείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τη μελέτη που έχει οριστεί. Εκτιμάται δε ότι θα ολοκληρωθεί σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπεται. Γίνεται από όλους αντιληπτό ότι υπάρχει μία όχληση στους καταστηματάρχες όταν εκτελούνται κάποια έργα· «πάντα θα δημιουργούνται προβλήματα. Στο τέλος όμως το αποτέλεσμα είναι αυτό που δείχνει τη διαφορά της προηγούμενης από την επόμενη ημέρα».

Για το θέμα του ποταμού, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα στον ποταμό κι ιδιαίτερα στον Παντέλη κι έχουν γίνει αμμολήψεις υλικών εκατοντάδων δεκάδων κυβικών. «Έχουν διαπλατυνθεί οι παρόχθιες, έχουν δημιουργηθεί καινούρια ρέματα που δεν υπήρχαν, έχει καθαριστεί ο ποταμός. Το αν δημιουργείται ένα πρόβλημα σε αυτή την συγκεκριμένη περιοχή όπως αναφέρατε, εγώ εκτιμώ ότι δεν δημιουργείται από τη στιγμή που είχαμε και την πρώτη προφορική σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας και είπαμε ότι εάν για τον οποιοδήποτε λόγο θεωρηθεί μετά από την αυτοψία που θα γίνει ότι πραγματικά υπάρχει θέμα, όλα τα συγκεκριμένα υλικά τα οποία φύγανε θα ξαναπάνε στο ίδιο σημείο, δεν θα χρησιμοποιηθούν αλλού.»

Γενικότερα όπως πρόσθεσε ο κ. Αϊλαμάκης εκφράζοντας την άποψη του,  το δημοτικό συμβούλιο είναι μία ομάδα και είναι προτιμότερο τα όποια ερωτήματα να απευθύνονται πρώτα στους ειδικούς και αρμοδίους, αντιδημάρχους, υπηρεσίες κλπ ώστε να υπάρχει κατατόπιση για τα όποια θέματα πριν γίνονται βαρύγδουπα σχόλια στον κόσμο ή απόψεις που δεν ευσταθούν. «Δεν αναφέρομαι στην αντιπολίτευση, αλλά σε όλους μας. Είμαστε μία ομάδα εδώ και θα πρέπει ο ένας να σέβεται τον άλλο», τόνισε.

Η αντιπολίτευση δρα θεσμικά, επεσήμανε ακολούθως  ο κ. Αναγνωστάκης. «Εμείς τα ζητήματα τα φέρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο θεσμικά ενώπιον όλων, δεν τα συζητάμε στις γειτονιές και δεν μας έρχονται ουρανοκατέβατα. Τα θέτουν οι πολίτες και τα μεταφέρουμε εδώ».

Τα ερωτήματα που τίθενται από τους Δημοτικούς Συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο είναι πρωτίστως για να ενημερώνεται ο κόσμος, συμπλήρωσε η ΔΣ κ. Μαρία Αγγελάκη.

Ένα άλλο θέμα το οποίο τέθηκε από την Ανεξάρτητη ΔΣ Μαρία Γιαννακάκη κι ακολούθως επίσης από την Ανεξάρτητη ΔΣ Ελένη Πλατανάκη αφορούσε την διευκρίνιση σχετικά με την συμμετοχή τους στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών Βιβής Χαραλαμπογιάννη, του ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη και Βουλευτή Ηρακλείου Κώστα Κεφαλογιάννη. Όπως ειπώθηκε σε σχετικό δελτίου τύπου από το Γραφείο Τύπου του Δήμου που εκδόθηκε μετά την συνάντηση αναφερόταν ότι σε αυτήν είχε προσκληθεί στο σύνολο του το Δημοτικό Συμβούλιο «Αυτό ήταν ψευδές, δεν ήταν αληθές, για αυτό και δεν ήρθα. Δεν προσκλήθηκα. Μου εστάλη απάντηση απ’ την Γραμματεία ότι τώρα ενημερώθηκε η λίστα του δημοτικού συμβουλίου – που θεωρώ ότι δεν είχε λόγο να αλλάξει- κι εκ παραδρομής δεν κλήθηκα, ούτε για τη μία εκδήλωση ούτε για την άλλη. Κι οφείλω να πω στο σώμα γιατί δεν ήρθα. Γιατί δεν κλήθηκα. Με διαβεβαίωσε η Γραμματέας – δεν έχω λόγο να αμφιβάλω για τη Γραμματέα –ότι δεν ήμουν στη λίστα και τώρα η λίστα ενημερώθηκε» τόνισε η κ. Γιαννακάκη και ακολούθως αναφέρθηκε σχετικά και η κ. Πλατανάκη.

Παράλληλα η κ. Γιαννακάκη έθεσε το θέμα, ζητώντας να εξεταστεί, σχετικά με το Δαουράκειο κληροδότημα, το οποίο είχε αποδεχθεί ο Δήμος το 2016 επί δημαρχίας Θοδωρή Πατεράκη. Τούτο διότι όπως εξήγησε υπάρχουν κάποιοι όροι στην διαθήκη που πρέπει να τηρηθούν. Η ίδια όπως είπε ως υπεύθυνη δημοτικής περιουσίας και θεμάτων πολιτισμού, στο παρελθόν είχε επισκεφθεί μαζί με την κ. Φανή Μαράκη το κτίριο. Είχε συνταχθεί τεχνικό δελτίο από την κ. Μαράκη και είχε υποβληθεί στην Περιφέρεια. Η κ. Γιαννακάκη ρώτησε αν έχει προχωρήσει η διαδικασία ή χρειάζεται κάτι άλλο, επισημαίνοντας ότι αν δεν τηρηθούν οι όροι της διαθήκης θα θεωρηθεί άκυρο το κληροδότημα.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας