Σάββατο 18 Μαΐου 2024

«Αν επιθυμούμε τουριστική ανάπτυξη, να επενδύουμε στον τόπο και την σωστή προβολή του»

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/itanos.jpg

Ποιες οι προοπτικές για την τουριστική σεζόν στην περιοχή Ιτάνου

Σε ετοιμότητα είναι οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Δημοτική Ενότητα Ιτάνου του Δήμου Σητείας, εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν η οποία για τις περιοχές δράσης του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου

δηλαδή από το Παλαίκαστρο μέχρι τον Αγκαθιά, την Χιόνα, τον Κουρεμένο, το Βάι, τη Ζάκρο, τον Ξερόκαμπο, αναμένεται σταδιακά να ξεκινήσει μετά τις 20 του μήνα.

«Τόσο στη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, όσο και ακολούθως μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Κων. Κοξαράκης, «καταγράφεται μία υποτονική κινητικότητα, ως είθισται βέβαια την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην  περιοχή, η οποία  δεν ανήκει στους προορισμούς όπου οι άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, όπως σε άλλες περιοχές της  Ελλάδας. Εδώ έρχονται κυρίως άνθρωποι που θέλουν ηρεμία, που τους αρέσει το περιβάλλον, η φύση, λάτρεις του Windsurfing…

Γενικότερα εδώ και κάποια χρόνια, ο κόσμος δεν μετακινείται συχνά κι εύκολα για διάφορους λόγους, με κυριότερο, το υψηλό κόστος διαβίωσης, την οικονομική πίεση που υφίσταται.

Στην Ελλάδα όπως φαίνεται, ζούμε από το 2010 συνεχόμενα οικονομική κρίση. Έχουμε πλέον φτωχοποιηθεί, είμαστε στη χειρότερη θέση της Ευρώπης μετά τη Βουλγαρία. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το καθεστώς με την κατάσταση να είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία, ΑΕΠ κι άλλα.

Στις περιοχές  στις οποίες δραστηριοποιείται ο Σύλλογος, η χρονική διάρκεια της τουριστικής περιόδου είναι τέσσερις μήνες -ως επί το πλείστον. Ασφαλώς υπάρχουν επισκέπτες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, όμως επί της ουσίας η κίνηση ξεκινάει περίπου από τα μέσα Ιουνίου και θα φθάνει έως τα μέσα ή το τέλος Σεπτεμβρίου. Μακάρι η κίνηση να ήταν πολύ καλή τουλάχιστον έξι μήνες όπως και σε άλλα μέρη. Και ο τόπος μας διαθέτει τις προϋποθέσεις. Διότι ναι μεν εδώ δεν δουλεύουμε με μαζικό τουρισμό, με επισκέπτες που εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα, πλην ορισμένων ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, όμως έχουν αναπτυχθεί, έχοντας περαιτέρω δυνατότητες, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Ως προς τις πτήσεις τσάρτερ από την Σκανδιναβία, υπάρχει συνεργασία ορισμένων ξενοδοχειακών μονάδων με αντίστοιχους tour operetor. Για την προσθήκη των πτήσεων από Ιταλία εκτίμησε ότι πιθανόν να συμβάλλουν κατά τι στην αύξηση της κίνησης όμως δεν αναμένεται μία συγκλονιστική διαφορά δεδομένου ότι αφορούν το χρονικό διάστημα του Ιουλίου και του Αυγούστου κατά την οποία έτσι κι αλλιώς η κίνηση είναι αυξημένη στην περιοχή.

 

Για τις ανεμογεννήτριες

«Εμάς μας ενδιαφέρουν οι  εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Και είμαστε κατά των ανεμογεννητριών που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στον εναλλακτικό τουρισμό και βέβαια στο περιβάλλον. Το εισπράττουμε από τους ίδιους τους πελάτες μας που βλέπουν τα θηρία εδώ κι εκεί και λαμβάνουν μία αρνητική εικόνα. Είναι σαν να βλέπεις μέσα σε ένα φαράγγι να κάνουν γέφυρες, χαλάει το περιβάλλον. Όμως είναι τα συμφέροντα που από τη μία θέτουν κάθετες απαγορεύσεις στις Natura και από την άλλη επιτρέπουν θηρία 150 μέτρων στα βουνά. Αυτά είναι αντίθετα με τον τουρισμό και δεν προσφέρουν τίποτα στην τοπική οικονομία. Καμία θέση εργασίας. Μόνο όχληση. Δικαίως διαμαρτύρεται ο κόσμος και στρέφεται εναντίον εκείνων που σχεδιάζουν την ανάπτυξή μας χωρίς εμάς. Γίνονται κινητοποιήσεις όμως βλέπουμε ότι οι κυβερνώντες έχουν σχέδια. Και φοβάμαι ότι και τον λίγο εναλλακτικό τουρισμό που έχουμε, θα τον χάσουμε. Διότι είμαστε που είμαστε απομακρυσμένη περιοχή. Είχαμε στο παρελθόν στο αεροδρόμιο της Σητείας πτήσεις τσάρτερ (Condor) που μετέφεραν ελεύθερους επισκέπτες ενισχύοντας τον εναλλακτικό τουρισμό αλλά σταμάτησαν, πήγαν Ηράκλειο. Και οι άνθρωποι δεν εξυπηρετούνται διότι δεν θέλουν να οδηγούν δύο και τρεις ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους», τόνισε ο κ. Κοξαράκης.

 

Για το surfing

Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής που αφορά το πλέον κατάλληλο θαλάσσιο περιβάλλον και τις καιρικές συνθήκες στην διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου με τα μελτέμια, για την ανάπτυξη του surfing.

«Το συγκεκριμένο άθλημα και σπορ», υπενθύμισε ο κ. Κοξαράκης, «προσελκύει κάθε χρόνο πάρα πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο που απολαμβάνουν την αγαπημένη τους ενασχόληση και παράλληλα τις διακοπές τους στην περιοχή. Πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια με πρωτεργάτη τον Σύλλογο Καταλυμάτων που εστίασε στην δραστηριοποίηση  δύο σχολών που λειτουργούν αυτή την ώρα στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα θετικές για τους επαγγελματίες, τα καταλύματα, για την τοπική οικονομία και συνολικά για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής -δεδομένου ότι κάθε χρόνο η τουριστική κίνηση καθορίζεται εν πολλοίς από το windsurfing. Επίσης με την επιμονή του Συλλόγου είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μεγάλης εμβέλειας αγώνες στην περιοχή.

Δεν έχουμε σταματήσει να ζητάμε την διοργάνωση και την θεσμοθέτηση αγώνων διεθνούς επιπέδου προκειμένου να στηριχθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η δράση αυτή. Και πέρυσι καταβάλλαμε προσπάθεια,  αιτούμενοι την στήριξη και την συνεργασία του Δήμου  η οποία, παρά την αρχική θετική απάντηση, δεν ευοδώθηκε. Και δυστυχώς δεν μπορεί ο Σύλλογος μόνος του να αναλάβει μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Είναι κρίμα όμως. Γιατί ενώ υπάρχουν ευκαιρίες αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχει ο τόπος μας προς όφελος της περιοχής και των πολιτών, δεν γίνονται πράγματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή με όλες τις δυνατότητές μας. Όμως θα πρέπει και οι κυβερνώντες και η τοπική αυτοδιοίκηση να κάνουν πράξεις.

Δεν γίνεται για παράδειγμα να προσπαθούμε επί σειρά ετών, να έχουμε καταφέρει να θεσμοθετήσουμε μία γιορτή του τουρισμού -στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού- σε ετήσια βάση, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της περιοχής μας να γνωρίσουν την τοπική φιλοξενία, προβάλλοντας τον τόπο μας παράλληλα και ξαφνικά πέρυσι να λαμβάνει μία διαφορετική μορφή, θέτοντας την έννοια της φιλοξενίας και της γιορτής σε δεύτερη μοίρα. Και πάλι όχι με ευθύνη του Συλλόγου μας που διαφωνεί κάθετα.

Δεν γίνεται να απειλείται χρόνια τώρα το φοινικόδασος στο Βάι και να τρέχουμε τελευταία στιγμή να το σώσουμε από το σκαθάρι. Γιατί αν επιθυμούμε τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει πολίτες, επαγγελματίες, φορείς, Δήμος, να δράσουμε σωστά, να προσφέρουμε, να επενδύουμε στον τουρισμό, στον τόπο και την σωστή προβολή του. Γιατί ο τουρισμός προσφέρει στην τοπική οικονομία, στην τοπική απασχόληση, στην τοπική κοινωνία».

Ευχήθηκε να αλλάξουν όσο το δυνατόν τα κακώς κείμενα, να υπάρξει συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση και τη στήριξη του τουρισμού στην περιοχή του Δήμου Σητείας καθώς και μία καλή σεζόν.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας