Η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Σητείας -η δεύτερη- πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου, υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Νικητάκη. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης έγινε αναφορά στον Φοίβο Ιωαννίδη,
που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Όσοι έλαβαν το λόγο εκφράστηκαν με θερμά λόγια για τους αγώνες, για τις προσπάθειες του, για το έργο του. Ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης πρότεινε να δοθεί το όνομα του σε οδό της Σητείας, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα προς συζήτηση θέματα. Η εξέλιξη της κατάστασης του Νοσοκομείου Σητείας -το θέμα εισηγήθηκε η Δημοτική Σύμβουλος της Μειοψηφίας κ. Μαρία Αγγελάκη- είχε τίτλο «Σε λειτουργική κατάρρευση το Νοσοκομείο Σητείας. Η υποστελέχωση τμημάτων -κλινικών (Παθολογική-Παιδιατρική) είναι ζήτημα επιβίωσης του λαού της Σητείας».
Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και που αφορά την ζωή και την υγεία των πολιτών, αλλά και την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια και πορεία του τόπου όπως επισημάνθηκε. Εξού και ετέθη -όπως ανέφερε η κ. Αγγελάκη, αφ’ ενός γιατί καταγράφονται αρνητικές εξελίξεις κι αφ’ ετέρου γιατί παρά το γεγονός ότι δεν είναι θέμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου, θα πρέπει να δραστηριοποιείται συνεχώς μαζί με την τοπική κοινωνία διεκδικώντας την αλλαγή των αρνητικών δεδομένων κι εν τέλει την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου προς όφελος των πολιτών και του τόπου.
Η κ. Αγγελάκη ανέφερε ότι «πρόσφατα υπήρξε επίσκεψη στο Νοσοκομείο και έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Η Παθολογική δεν λειτουργεί καθόλου ως κλινική αφού με ένα γιατρό δεν μπορεί να υπάρξει νοσηλεία. Η Παιδιατρική το ίδιο, χωρίς εφημερία. Πρακτικά σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις ότι σε ένα έκτακτο ή μη έκτακτο περιστατικό γίνονται μεταφορές ασθενών και νοσηλεία, ακόμη και στο Ρέθυμνο. Έχει συμβεί και αυτό!»
Χαρακτήρισε τραγική την διαμορφούμενη κατάσταση. «Σε ένα ατύχημα δε, η έκβαση της ζωής και της υγείας του ασθενή τίθεται εν αμφιβόλω και μάλλον η πλάστιγγα γέρνει κατά της υγείας του ανθρώπου παρά υπέρ, γιατί η απόσταση, το κακό οδικό δίκτυο, η σοβαρή υποστελέχωση του νοσοκομείου της Σητείας και άλλων νοσοκομείων κεντρικότερων όπως του Αγίου Νικολάου, οδηγούν τα περιστατικά στο Ηράκλειο που κι εκεί με χίλια προβλήματα και τον όγκο που συσσωρεύεται οδηγεί πάλι σε τραγικές καταστάσεις.
Στο νοσοκομείο Σητείας με την ύπαρξη ενός μόνο αναισθησιολόγου όταν απουσιάζει με αναρρωτική άδεια για παράδειγμα, τίθενται εκτός λειτουργίας και άλλες κλινικές, όπως η Χειρουργική, η Ορθοπεδική, η Μαιευτική -Γυναικολογική. Κι αναγκάστηκαν να μετακινούν από Άγιο Νικόλαο αναισθησιολόγο για να γίνονται μια φορά την εβδομάδα χειρουργεία που είχαν συσσωρευτεί, με ό,τι αυτό μπορεί και πάλι να σημαίνει για το προσωπικό που ξεπερνά τα όρια και τις ανθρώπινες αντοχές. Επίσης το Ακτινοδιαγνωστικό έχει ένα ιατρό που μάλιστα επειδή έχει συμπληρώσει πενταετία έχει ζητήσει την μετάθεση που δικαιούται. Αυτό θέτει σε περαιτέρω αποδυνάμωση κι άλλες κλινικές. Τί θα κάνει π.χ. ένας νευρολόγος όταν υπάρξει ένα εγκεφαλικό και δεν υπάρχει ακτινοδιαγνώστης για να πει αν το εγκεφαλικό είναι αιμορραγικό ή θρόμβο. Τι μπορεί να κάνει; Άρα διακομιδή. Διακομιδή όμως με ένα τέτοιο οδικό δίκτυο είναι πρόβλημα γιατί επιβαρύνει την υγεία του ασθενή που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί τις πρώτες ώρες. Το οδικό δίκτυο είναι προβληματικό κι εντός του Δήμου μας η έκταση του οποίου είναι μεγάλη», σημείωσε η κ. Αγγελάκη.
Εστίασε επίσης στην επικείμενη έναρξη της τουριστικής περιόδου, την έναρξη πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας και συνολικά στην αναμενόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας, στην ύπαρξη και λειτουργία στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή, του εργοστασίου ΑΗΣ του Αθερινόλακου και Πανεπιστημιακής Σχολής. «Δεν γίνεται να μιλάμε για ανάπτυξη της περιοχής χωρίς νοσοκομείο. Και δε γίνεται να παραμείνουν νέοι άνθρωποι ή να εγκατασταθούν και να κάνουν οικογένειες χωρίς νοσοκομείο. Οπότε γινόμαστε ένας πληθυσμός γερόντων. Αυτό δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής», επεσήμανε.
Παράλληλα η κ. Αγγελάκη αναφέρθηκε και στην κατάσταση που υπάρχει στα χωριά του Δήμου και στην υπολειτουργία των περιφερειακών ιατρείων λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση οι τοπικές κοινότητες να καλύπτονται από ιατρό κάθε δεκαπέντε μέρες αλλά κυρίως μία φορά το μήνα ή και καθόλου κάποια χωριά και ο πληθυσμός τους.
Η πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση σε επίπεδο νομού, όπως είπε, κατέδειξε όλα τα προβλήματα των νοσοκομείων και λύσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στα αιτήματα των υγειονομικών. Όμως αντί να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, δημιουργεί νοσοκομεία Α.Ε με ασθενείς πελάτες με τιμοκατάλογο. «Όλα αυτά τα σχέδια είναι συγκεκριμένη στρατηγική που υπονομεύει τη δημόσια δωρεάν υγεία. Συνεχίζει λοιπόν να ξεπαραλύει με ταχύ ρυθμό. Το ζούμε. Θα μου πείτε δεν είναι θέμα του δήμου, δεν μπορεί αμιγώς να το λύσει ο δήμος. Όμως επειδή ο κόσμος έχει διάθεση να διεκδικήσει και φάνηκε, θα μπορούσε ο δήμος, να αναλάβει, να είναι συμπαραστάτης αρωγός, διεκδικητικός και να σταθεί απέναντι σε όλη αυτή την πολιτική που κάνει εμπόρευμα την υγεία, γιατί η υγεία είναι δημόσιο αγαθό», ανέφερε.
Είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης
Ο κ. Ζερβάκης τόνισε ότι η δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες και κατανέμει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ευθύνες, δικαιώματα όχι μόνο στα φυσικά αλλά και στα νομικά πρόσωπα, στους φορείς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην κυβέρνηση, στους πάντες. Δεν είναι δυνατόν να μας καλείτε και να μας εγκαλείτε για θέματα τα οποία είναι αμιγώς θέματα της κεντρικής, της οποιαδήποτε κεντρικής κυβέρνησης. Να σας πω δε ότι επειδή θεωρείτε ότι εσείς έχετε το μονοπώλιο του ενδιαφέροντος του νοσοκομείου, ότι το έχουμε όλοι. Το Δ.Σ. διαχρονικά και με την παρούσα δημοτική αρχή και με τις προηγούμενες, το ενδιαφέρον του σε ότι έχει να κάνει με το νοσοκομείο. Άσχετα αν κάποιοι για προσωπικούς λόγους, προσπαθούν να αφήσουν εντέχνως έξω τη δημοτική αρχή μόνο και μόνο για να σφετεριστούν κάποια πράγματα και κοινούς αγώνες κάποιων ανθρώπων για προσωπικούς λόγους».
Τόνισε ότι η δημοτική αρχή και ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι τί συμβαίνει στο νοσοκομείο, τα προβλήματα «τις αστοχίες όμως της κυβέρνησης δεν είναι δυνατόν να τις επωμιζόμαστε εμείς και να είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να απολογηθούμε. Ψάξτε να βρείτε, που θα βρείτε τη λύση, και μπορούν κάλλιστα οι βουλευτές του κόμματος σας, τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που κάνετε εσείς να τις κάνουν στο κοινοβούλιο και να ξεμπροστιάσουν τον οποιοδήποτε θεωρείτε ότι κάνει άστοχες κινήσεις. Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να απολογηθούμε για κανένα κυβερνητικό χειρισμό. Κι εδώ δεν είμαστε, δεν μας εξέλεξε ο Σητειακός λαός για να απολογούμαστε για την κάθε κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σθεναρά, ανεξάρτητα από αυτά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο που σας είπα και προηγουμένως και τα ξέρουμε πολύ καλά. Θεωρούμε λοιπόν ότι το να απολογείται μία δημοτική αρχή σε μία ειδική συνεδρίαση απολογιστική για θέματα του δήμου, να καλούμαστε εμείς να απολογηθούμε για θέματα της κεντρικής κυβέρνησης, δεν το κατάλαβα. Το θέμα μπορεί να τεθεί σε κάποια άλλη συνεδρίαση».
«Επανήλθαμε γιατί δυστυχώς η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την μέρα και προφανώς όχι για σας εγκαλέσουμε ότι δεν κάνατε καλούς χειρισμούς ή δεν συμμετείχατε. Το θέτουμε για να είναι ένα θέμα που θα μπαίνει συνέχεια στο τραπέζι αφού απασχολεί την κοινωνία της Σητείας μονίμως. Να συζητηθεί, να βγει ένα ψήφισμα, να ασκηθεί πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση», απάντησε η κ. Αγγελάκη.
Η αντιπολίτευση εξηγεί γιατί έφερε το θέμα
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σίμος Συμεωνίδης, τόνισε ότι αποφασίστηκε να τεθεί το ζήτημα, γιατί αποτελεί το πλέον οξυμένο λαϊκό πρόβλημα της περιοχής της Σητείας, «Αν κρίνετε ότι είναι αστοχία, ότι είναι ευτελές το θέμα ή ότι δεν έπρεπε να μπει, μπορείτε με για σας με χαράς σας να το λέτε. Εμείς κρίναμε ότι αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα του κουτσουρεμένου θεσμικού πλαισίου, να αναδείξουμε αυτό το θέμα. Και δεν το κάνουμε μόνο εδώ ως κόμμα. Το κάνουμε και με ερωτήσεις και με παρεμβάσεις παντού. Είναι παράξενο επομένως… Αποφασίζουμε να πάμε με το καλό και υπάρχει μία αντιπαράθεση που δεν την προκαλούμε εμείς. Άρα ή κάποιος έχει λερωμένη τη φωλιά του ή κάποιος αισθάνεται ότι πρέπει να απολογείται. Επαναλαμβάνω- είναι το πλέον οξυμένο πρόβλημα της περιοχής. Ό,τι και να κάνει η δημοτική αρχή, την ιεράρχηση που βάζει θα βρίσκει μονίμως εμπόδιο ότι δε μπορεί να λειτουργήσει τίποτα όταν δεν υπάρχει υγεία του λαού. Το θέσαμε στην διάρκεια της λογοδοσίας γιατί δεν θέλουμε να φεύγει ποτέ το θέμα από το προσκήνιο, να το συζητάει μονίμως το Δ.Σ., οι κάτοικοι, οι φορείς και είναι πρώτο θέμα απασχόλησης. Βεβαίως δεν είναι ευθύνη του δήμου η δημόσια υγεία.
Όμως το Νοσοκομείο είναι και Κέντρο Υγείας και η κ. Αγγελάκη έθεσε και τα θέματα των περιφερειακών ιατρείων. Πρέπει από κοινού να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως ΔΣ, συλλογικά, με βάση τις ανάγκες που έχει ο κόσμος. Δεν διεκδικούμε κανένα μονοπώλιο, ούτε ότι μόνο εμείς έχουμε ευαισθησίες, σε καμία περίπτωση», υπογράμμισε.
Ο κ. Ζερβάκης πρόσθεσε ότι σε όλες τις συνελεύσεις και συγκεντρώσεις που έχουν γίνει για το νοσοκομείο δεν έχουν πει καν ότι παρίσταται και ο Δήμος Σητείας. Σε συνέλευση που έγινε στο Σεληνάρι όλοι οι Δήμαρχοι έμειναν απ’ έξω. «Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα λύσουν το πρόβλημα χωρίς τους δήμους είναι βαθιά νυχτωμένοι. Γι αυτό σας είπα ότι ενεργούν κάποιοι μόνο από προσωπικό όφελος», είπε.
Και η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος κ. Ελένη Πλατανάκη τόνισε ότι «το νοσοκομείο όπως και ο δήμος δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Άρα χαμηλούς τόνους, να βρούμε λύσεις γιατί μας απασχολεί όλους. Κι εμάς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που βλέπουμε κάθε μέρα να φθίνει και να είναι κλειστή η Παθολογική και να φεύγουν τα περιστατικά και ασφαλώς τους ασθενείς, τους συνδημότες μας που ταλαιπωρούνται. Τελευταία το νοσοκομείο, το εργαστήριο, πιστοποιήθηκε με ISO κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ καλά μηχανήματα, πιστοποιημένες εξετάσεις, αλλά υπάρχει μεγάλη μείωση ασθενών λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η παθολογική κλινική. Είναι λυπηρό να φεύγουν οι ασθενείς γιατί δεν υπάρχουν γιατροί. Άρα μας αφορά όλους».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή