Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Όλη η ζωή σε μια στιγμή , μέσα από το έργο «Γιοί και κόρες», μια παράσταση ακριβών αισθημάτων δια χειρός Ν. Ζαγκότη

 

Η σκηνή είναι άδεια. Γεμίζει σιγά σιγά. Από αντικείμενα. Από ανθρώπους.

 Όπως δηλαδή συμβαίνει και στη ζωή, που σιγά σιγά παίρνει σχήμα από όλα όσα αυτά συμβαίνουν και μας συμβαίνουν. Ερήμην μας. Ή  από αυτά που συμβαίνουν εξαιτίας μας ως «Γιοί και Κόρες» κληρονόμοι και δημιουργοί, συμμέτοχοι και «διπλανοί», περαστικοί και «μπροστινοί» ή αόρατοι και εξαφανισμένοι από τη στιγμή.

Ο σκηνοθέτης Νάσος Ζαγκότης πήρε στα χέρια του ένα σπουδαίο έργο και ένα δύσκολο υλικό. Το έργο του Γιάννη Καλαβριανού, που βασίστηκε σε μαγνητοφωνημένες μαρτυρίες ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, με το ζητούμενο να είναι συγκεκριμένο, ποια είναι εκείνη η στιγμή στη ζωή τους που έχει καταγραφτεί ως η πιο σημαντική, η πιο μεγάλη, ποια είναι η στιγμή που χαράκτηκε στη μνήμη τους ,προσεγγίστηκε από τον σκηνοθέτη με μέτρο και ρυθμό. Εύκολα θα μπορούσε να διολισθήσει σε διδακτισμό ή σε μια ψυχρή αντιμετώπιση ή ακόμα και σε ελαφρολαϊκό θέαμα.

Φυσικά και δεν το έκανε. Έδωσε βάθος στους χαρακτήρες και τις ζωές τους, στις στιγμές που περνάει από δίπλα η ιστορία. Κι εμείς εκεί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διπλώσουμε αυτή τη σελίδα, να της βάλουμε σελιδοδείκτη. Για να θυμόμαστε -και να θυμούνται και οι άλλοι- πως ήμασταν και εμείς εκεί.

Αλλά και άλλα πράγματα, άλλες στιγμές καθημερινές, απλές, χαρούμενες, πίκρες, έρωτες, οι γιορτές και πανηγύρια και πολιτική και μπουζούκια και ποδόσφαιρο, και ότι θες

« Γιοί και κόρες» απέθαντοι που ταξιδεύον μέσα στη ζωή και την Ελλάδα. Στα δύσκολα και τα εύκολα της, τα καλά και τα κακά της.

Ο τι περιέχει μια ζωή, ότι έχουν πολλές ζωές, γιατί στις πολλές ζωές στηρίχτηκε αυτό το παζλ, το ψηφιδωτό, ας το πούμε έτσι, μιας Ελλάδας-των ανθρώπων της, πιο σωστά.

 

Το δύσκολο εγχείρημα που πέτυχε ο Νάσος Ζαγκότης

 Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι πως ο σκηνοθέτης πήρε αυτό το σύνθετο και πολυεπίπεδο υλικό, με τον  προσωπικό τόνο, καταφέρνοντας  να πετύχει  το ενιαίο, την ενότητα του συνόλου.. Και να του δώσει, χωρίς να χρειάζονται παραπάνω οδηγίες και διευκρινήσεις  για το τι και το πως. Είναι αυτό που είναι. Ζωή μέσα από στιγμές.

Ο Νάσος   Ζαγκότης είχε να διαχειριστεί  5 ανθρώπους στη σκηνή, 5 ηθοποιούς που έπρεπε να μπαινοβγαίνουν σε ρόλους και να είναι κάθε φορά ο άλλος. Να πούμε πόσο σταθερά και πόσο στιβαρά πάτησαν αυτοί οι 5.Με μεγάλη ευκολία στις δύσκολες εναλλαγές, με πάρα πολύ μεγάλη πειθώ αλλά και ευθύνη.

 Στο τέλος αυτό που μένει είναι μια ευφροσύνη διάθεση. Γιατί το έργο αφορά όλους μας. Και όλοι μας καταλαβαίνουμε εκεί στο φινάλε πως επειδή υπάρχουμε, υπάρχει και η ζωή,  επειδή υπάρχουμε, γράφεται η ιστορία και στα περιθώρια της θα μας βρεις.

Επειδή υπάρχουμε συνέχιζε να γυρίζει γη.

Η Μαρία Ε., ο Μάριος, η Ελευθερία Π. και ο Αργύρης

Στη σκηνή του θεάτρου, οι λέξεις παίρνουν σάρκα και οστά, αναδεικνύοντας τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής αληθινών ανθρώπων, από εξίσου αληθινούς ανθρώπους, ανθρώπους της πόλης που λίγο πολύ ξέρουμε και κάθε φορά, τους ξανα- ανακαλύπτουμε όταν ερμηνεύουν. Λοιπόν, είμαστε τυχεροί, που ζούμε σε αυτήν την πόλη, που ο πολιτισμός είναι δεδομένος και τι μόνο που χρειάζεται είναι να ασχοληθείς μαζί του, για να προχωρήσει και αυτός και εσύ. Και η Σητεία. Με ευπρέπεια, με ηθική, με τη σεμνότητα που πρέπει και όχι στην υπερβολή της, με θάρρος και τόλμη ασφαλώς, βάδισαν τη σκηνή του Πολύκεντρου με σιγουριά η Μαρία Ελληνικάκη, ο Μάριος Μαμούτης, η Ελευθερία Παναγιωτάκη, η Μαρία Σταυρακάκη και ο Αργύρης Σφενδουράκης. Όχι μόνο υποκριτικά επαρκέστατοι αλλά κι φωνητικά άψογοι-γιατί υπάρχουν και τραγούδια στην παράσταση, όπως προβλέπει το θεατρικό κείμενο.

Για να φτάσουμε να απολαύσουμε αυτήν την υψηλής αισθητικής παράσταση, χρειάστηκε να συνεργαστούν  :

Ως βοηθός σκηνοθέτη, η Γωγώ Σταυρακάκη.

Τα σκηνικά κοστούμια δημιουργήθηκαν- επιλέχθηκαν μέσα από ομαδική συνεργασία

Οι φωτογραφίες της παράστασης είναι του Γιώργου Βασιλειάδη.

Τις μουσικές γέφυρες συνέθεσε  ο Γιώργος Φουρναράκης.

 

ΕΔΩ, μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη που έδωσαν στον STYLE100 o Νάσος Ζαγκότης και ο Αργύρης Σφενδουράκης

 

Ταυτότητα της παράστασης : «Γιοί και κόρες» του  Γ. Καλαβρινού. Σκηνοθεσία Νάσος Ζαγκότης .Πολύκεντρο Παρ-Σαββ. 27 και 28 Απριλίου, Μ. Δευτέρα 29 και Μ. Τρίτη 30 Απριλίου  Στις 9μ.μ..Εισιτήριο: 8 και μειωμένο 5.Παραγωγή Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας

 ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

Συνολικες προβολες σελιδας