Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Μάζεψαν άγρια χόρτα, μαγείρεψαν μεζεδάκια και γνώρισαν τη σημασία της κρητικής κουζίνας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/04/x-meso.jpg

«Η Μεσογειακή Διατροφή στο χθες και στο σήμερα. Εφαρμογή στην Εκπαίδευση» ήταν ο τίτλος του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος επιμορφωτικού, βιωματικού τριήμερου σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς, που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Σητεία.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ιεράπετρας -Νεάπολης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επιστημών, Διατροφής και Διαιτολογίας και το Γεωπάρκο Σητείας. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου, που συντονίζει το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας Νεάπολης με τίτλο «Διατροφή, περιβάλλον και υγεία».

Οι εργασίες του φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας στον Τρυπητό. Η δράση την τελευταία ημέρα μεταφέρθηκε στο Χαμέζι. Εκεί με τη συνδρομή της Μορφωτικής Στέγης και της Τοπικής Κοινότητας προχώρησαν στη συλλογή άγριων βρώσιμων χόρτων και στην παραγωγή νόστιμων εδεσμάτων.

Στο επιμορφωτικό σεμινάριο συμμετείχαν 50 εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους για την ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση, σε εκπαιδευτικό, αλλά και επίπεδο φιλοξενίας, εκφράζοντας την επιθυμία τους να επισκεφθούν εκ νέου την περιοχή της Σητείας.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και τα πρόσφατα, επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα. Οι εκπαιδευτικοί με τρόπο βιωματικό ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ Διατροφής -Περιβάλλοντος και Υγείας. Το ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής από το παρελθόν μέχρι το σήμερα, εντός κι εκτός σχολικού περιβάλλοντος, με σκοπό την ανάπτυξη διατροφικών δεξιοτήτων που να προάγουν μια διατροφή βιώσιμη για το περιβάλλον. Η αξιοποίηση των δεξιοτήτων αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και η σύνδεση τους με την εκπαίδευση για την αειφορία θεωρείται ουσιαστική προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να ακολουθήσουν τον μεσογειακό τρόπο διατροφής.

Κατά την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανόλης Καρτσωνάκης. «Η Μεσογειακή Διατροφή δεν συμβάλει απλά στη διατήρηση της καλής σωματικής υγείας, την βελτίωση της ψυχολογικής υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος φυσικά, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που συνδέεται με παραδόσεις, οικογενειακές συνήθειες αλλά και κοινωνικές σχέσεις. Οφείλουμε, με σεβασμό στον εαυτό μας, αλλά και στο περιβάλλον το οποίο ζούμε να αναβαθμίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να επιστρέψουμε σε αυτό το παραδοσιακό, μεσογειακό σχήμα διατροφής. Σε εμάς ως εκπαιδευτικούς, πέφτει ένα χρέος, να υιοθετήσουμε αυτή τη διατροφή και να την περάσουμε στα παιδιά μας αποκτώντας ένα πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία τους», τόνισε.

Επίσης παρέστη ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης. Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, επεσήμανε ότι «η Μεσογειακή Διατροφή διαχρονικά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, την κουλτούρα μας αλλά και με τον τρόπο ζωής κι επιβίωσης. Η κρητική διατροφή είναι ταυτόσημο της λιτότητας της έμπνευσης και της μακροζωίας καθιερώνοντας τον τόπο σαν σημείο αναφοράς γαστρονομικού προορισμού». Εστίασε στο έργο του ΕΛΜΕΠΑ του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, αλλά και στην συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ κ. Αναστασία Μαρκάκη καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες κι ευχήθηκε το σεμινάριο να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά της γνώσης προς τα παιδιά που είναι το μέλλον. «Η διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία και τον πολιτισμό. Θεωρώ πολύ σημαντικό να γίνετε οι καλύτεροι αγωγοί αυτής της πληροφορίας στα παιδιά και να αλλάξουν σιγά -σιγά τις συνήθειες», υπογράμμισε.

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο Αντιδήμαρχος Σητείας Κωστής Λυμπερίου, ενώ τις εργασίες του σεμιναρίου χαιρέτησαν με επιστολή που απέστειλαν η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Σπυριδάκη και ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.

 

Στο Χαμέζι

Πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις του διημέρου, ενώ την τρίτη ημέρα η δράση μετακινήθηκε από την Σητεία στο φιλόξενο χωριό του Χαμεζίου. Εκεί με την συνδρομή και την εποπτεία της Επίκουρης Καθηγήτριας Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ κ. Αντωνέλλας Ψαρουδάκη, αλλά και την βοήθεια των μελών του πολιτιστικού συλλόγου και κατοίκων του χωριού, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και συνέλεξαν άγρια βρώσιμα χόρτα. Στη συνέχεια συμμετείχαν στην παρασκευή παραδοσιακών μεζέδων και στο τέλος όλοι μαζί έγιναν μία μεγάλη παρέα απολαμβάνοντας πεντανόστιμα εδέσματα στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΚΠΕ Ιεράπετρας Νεάπολης με το ΕΛΜΕΠΑ και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης βρεθήκαμε εδώ σήμερα με τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο σεμινάριο, ώστε δια ζώσης να μπορέσουν να έχουν την εμπειρία αυτών που ειπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες της διοργάνωσης, στις εισηγήσεις. Παρουσιάσαμε τα εδώδιμα αυτοφυή φυτά της περιοχής μας και της Κρήτης γενικότερα, τις ιδιότητές τους και την ωφέλεια στην υγεία. Αυτά τα φυτά σήμερα τα είδαν στο φυσικό τους περιβάλλον και μάλιστα δοκίμασαν από αυτά καθώς ο πολιτιστικός σύλλογος Χαμεζίου και οι άνθρωποι του είχαν ήδη συλλέξει τις προηγούμενες ημέρες κι ετοίμασαν τσιγαρολάχανα, οπότε φτιάξαμε σήμερα λαχανοπίτια, επίσης και βραστά χόρτα. Έμειναν όλοι οι συμμετέχοντες ενθουσιασμένοι», ανέφερε η κ. Ψαρουδάκη.

 

Τα αποτελέσματα

Από το Γεωπάρκο Σητείας ο Συντονιστής κ. Βαγγέλης Περράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της διοργάνωσης. «Πιστεύω ότι αυτές τις τρεις ημέρες αναδείχθηκαν πολλά χαρακτηριστικά της περιοχής μας και φυσικά του Γεωπάκρου. Ιδιαίτερα ο τρόπος διατροφής και η κουζίνα με τις ιδιαιτερότητες που έχει στην Ανατολική Κρήτη όπως φυσικά και η Κρητική Διατροφή. Πιστεύω ότι και οι πενήντα εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το τριήμερο αυτό στην Σητεία. Η συνεργασία με το ΚΠΕ Ιεράπετρας Νεάπολης είναι συνεχής -όπως και με όλα της Κρήτης- και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την φετινή διοργάνωση του Θερινού Σχολείου Σητείας που θα πραγματοποιηθεί 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου στο Καρύδι.» Παράλληλα ο κ. Περράκης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για την υλοποίηση του σεμιναρίου απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πάντα φιλόξενο και δραστήριο σύλλογο Χαμεζίου «πάντα οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι, στέκονται δίπλα σε τέτοιες διοργανώσεις, τους ευχαριστούμε πολύ».

Από το ΚΠΕ Ιεράπετρας Νεάπολης ο κ. Χαρίδημος Βουμβουλάκης Αναπληρωτής Υπεύθυνος του ΚΠΕ, δεν έκρυψε την χαρά του για την επιτυχημένη διοργάνωση. Ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίησή του, ιδιαίτερα την Μορφωτική Στέγη Χαμεζίου και την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος. «Το εκπαιδευτικό σεμινάριο αφορούσε την Μεσογειακή Διατροφή στοχευμένα στην εκπαίδευση δεδομένου ότι προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα της Μεσογειακής Διατροφής. Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και έχουμε δώσει όλοι υπόσχεση ότι θα ξανάρθουμε για να υλοποιήσουμε παρόμοια σεμινάρια, πηγαίνοντας ένα σκαλί πιο πάνω. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά», σημείωσε. Αλλά και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του ΚΠΕ την Έλσα Δρούγκα, τη Σοφία Τσαντηράκη, τη Μάρθα Ζουρμπάκη και κυρίως τον Διευθυντή του ΚΠΕ Στρατή Μυλωνάκη.

Ο Πρόεδρος της Μορφωτικής Στέγης Χαμεζίου κ. Γιάννης Ζουμάκης εξέφρασε κι εκείνος την χαρά του για την επιτυχημένη πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του σεμιναρίου στο Χαμέζι. «Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στο χωριό μας ανθρώπους της εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Ιεράπετρας Νεάπολης, το ΕΛΜΕΠΑ και το Γεωπάρκο Σητείας. Το πρακτικό μέρος του τριήμερου σεμιναρίου έγινε στο Χαμέζι, όπου μεταβήκαμε στην φύση, έγινε αναγνώριση και συλλογή βρώσιμων χόρτων κι εν συνεχεία στον χώρο του σχολείου καθαρίστηκαν και είδαν από τις γυναίκες του χωριού πως μαγειρευόταν παλιά. Θεωρούμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι γενικότερα σημαντικές και ασφαλώς και για το χωριό μας. Συμβάλουν στην εξωστρέφεια και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να φιλοξενούμε τέτοιες εκδηλώσεις», κατέληξε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας