Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

60 πυρκαγιές έχουν σημειωθεί από τις αρχές του χρόνου στη Σητεία – Συνδέονται οι περισσότερες με καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/03/x-pyrosvestis-scaled-1.webp

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες της ανοιξιάτικης περιόδου, αλλά και οι χαμηλές βροχοπτώσεις στην διάρκεια του φετινού χειμώνα οι οποίες αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση και την επέκταση μιας πυρκαγιάς, όπως δυστυχώς έχει αποδειχθεί, οδήγησαν στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα φέτος.

Έτσι λοιπόν ήδη από τις 15 Απριλίου απαγορεύεται η οποιαδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο, όπως τόνισε ο Αντιπύραρχος, Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης.

Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αναγκαία, όπως μαρτυρούν και τα γεγονότα, αφού μόνο στην περιοχή του Δήμου Σητείας από το ξεκίνημα του χρόνου μέχρι και πρόσφατα, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έχουν σημειωθεί περίπου 60 πυρκαγιές.

«Μέχρι τώρα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας είχε αρκετά περιστατικά, τα οποία σχετίζονται με επέκταση φωτιάς μετά από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Ενώ ο κόσμος είναι ενήμερος για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει συνήθως δεν υπολογίζει ακριβώς το πώς πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάσβεσης, με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει περιστατικά και να έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά μετά από μέρες που είχε τελειώσει η συγκεκριμένη εργασία καύσης. Και δυστυχώς είχαμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στο Δήμο Σητείας, με αποτέλεσμα να επιβληθούν και σειρά διοικητικών προστίμων που είναι και η πρώτη φάση και στο σημείο που έχουν προκληθεί ζημιές να σχηματίζεται και η απαραίτητη δικογραφία για την αξιολόγηση των συνθηκών των οποίων εκδηλώθηκε η φωτιά.

Η φωτιά δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυθαίρετα και όπως είναι γνωστό «δεν μπορούμε να κάψουμε σε καμία περίπτωση απορρίμματα. Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιπτώσεις, κόσμος αυθαίρετα -όχι όλοι, ένα μικρό ποσοστό- να συγκεντρώνει σε κάποια σημεία απορρίμματα χωρίς να τα μεταφέρει σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν οριστεί από το δήμο για να μπορούν να μεταφερθούν εκεί που έχει οριστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες εστίες -από τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει μία φωτιά. Σε συνδυασμό με το ότι στα ίδια σημεία έχουμε και χώρο εναπόθεσης κλαδιών, υπολειμμάτων καλλιεργειών, πολλές φορές δημιουργούνται εστίες που ξεκινούν από αυτά τα σημεία. Εκεί υπάρχουν κι άλλες συνέπειες καθώς έχουμε και συνθετικά υλικά, πλαστικά για τα οποία απαγορεύεται η καύση τους όλο το χρόνο».

 

Πολλά περιστατικά

Η απαγόρευση καύσης ξεκίνησε λοιπόν νωρίτερα φέτος. Η αντιπυρική περίοδος κάθε χρόνο ξεκινάει την 1η Μαΐου και λήγει 31 Οκτωβρίου. «Αλλά όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, η Υπηρεσία μας αιτείται ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα ή να παραταθεί εάν χρειαστεί. Όταν λοιπόν στην περιοχή της Σητείας, του Νομού Λασιθίου και κατ’ επέκταση στην Κρήτη έχουμε πληθώρα περιστατικών και συνθήκες χωρίς βροχή, με έντονο αέρα, γίνεται αντιληπτό ότι ήταν απαραίτητο να υποβληθεί το συγκεκριμένο αίτημα και να ξεκινήσει η απαγόρευση καύσης.

Δυστυχώς οι πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα προκαλούν όλο και μεγαλύτερες ζημιές. Να σημειώσουμε ότι από 1/1/24 το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας έχει κληθεί σε πάρα πολλά περιστατικά. Κάποιες μέρες σε τρία και τέσσερα διαδοχικά. Και δυστυχώς πρόσφατα υπήρξε και μία μεγάλη πυρκαγιά στο νομό μας όπου ασφαλώς συνέβαλε και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας».

 

Προσοχή

Ο κ. Καπετανάκης για άλλη μία φορά εστίασε στον ρόλο των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν τα προβλεπόμενα. Μάλιστα τόνισε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ ο κόσμος είναι ενημερωμένος, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό, που για κάποιο λόγο ίσως να μην συνειδητοποιεί ότι μία πράξη μπορεί να έχει συνέπειες.

Επεσήμανε ότι πλέον απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο, οπουδήποτε. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, ο κίνδυνος εκδήλωσης μίας φωτιάς μεγάλος και γι’ αυτό ξεκίνησε όπως είπε και η αντιπυρική περίοδος νωρίτερα φέτος.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας