Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Νίκος Καραμανωλάκης - Τραγική είναι και η κατάσταση και στο νοσοκομείο Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/03/nos-sht.jpg

Τραγική παραμένει η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, τραγική είναι και η κατάσταση και στο νοσοκομείο μας.

Οι βασικές κλινικές, οι κλινικές που είναι υψίστης σημασίας όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας σε σχετικό φήφισμά του, έχουν υποστελεχωθεί παντελώς κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Προκηρύξεις γίνονται, κρίνονται όμως άγονες αφού οι δαπάνες για την υγεία δεν αυξάνονται, οι μισθοί δεν αναπροσαρμόζονται, ούτε θεσμοθετούνται κίνητρα για τις χαρακτηρισμένες με ΦΕΚ άγονες περιοχές, όπως μας είχε υποσχεθεί ο κ Χρυσοχοΐδης.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τους οργανισμούς λειτουργίας τους, με διάφορα νομοθετήματα επιχειρεί τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Νομιμοποιεί το «φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία, δίνοντας τη δυνατότητα στους έχοντες ασθενείς να παρακάμπτουν τις απίστευτες λίστες αναμονής που ισχύουν για τους μη έχοντες.

Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα η να παράγουν ιδιωτικό έργο επι πληρωμή με απογευματινά ιατρεία και στους ιδιώτες να παρέχουν υπηρεσίες υγείας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Όλα αυτά γίνονται χωρίς να μπαίνουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υποβαθμιστούν τα πρωινά δωρεάν ιατρεία.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση βάζει ένα τέλος στο δωρεάν σύστημα υγείας όπως το γνωρίζαμε.
Έξυπνα, αντι να χρηματοδοτήσει τα δημόσια νοσοκομεία, μετακυλίει το κόστος στις τσέπες των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι αυτοί που θα τη πληρώσουν είναι οι μη έχοντες.

Μοναδικό όπλο των πολιτών παραμένουν οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις, ο ξεσηκωμός.

Η Σητεία ξέρει πια όχι μόνο να αγωνίζεται, ξέρει να βγαίνει μπροστά, ξέρει να δείχνει το δρόμο.

Μετά τις μεγάλες και ανεπανάληπτες κινητοποιήσεις, του περασμένου Οκτώβρη, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο Σητείας ήρθε η ώρα για ένα κοινό Πανλασιθιώτικο αγώνα. Σε βασικές γραμμές, το ενιαίο αυτό μέτωπο σε επίπεδο νομού θα πρέπει να διεκδικήσει:

  • υπεράσπιση της δωρεάν δημόσιας υγείας, αύξηση των δαπανών και στελέχωση των νοσοκομείων του νομού, όπως ορίζει ο οργανισμός λειτουργίας τους
  • τη διοικητική αυτοτέλεια και κατάργηση της ενοποίησης των νοσοκομείων
  • τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τις άγονες και προβληματικές περιοχές
    Η συμμετοχή στο Σεληνάρι πρέπει να είναι μαζική και δυναμική.
    Πολίτες και φορείς πρέπει να συμμετέχουν ενεργά,
    Νοσοκομεία, που δεν είναι πλήρως στελεχωμένα και λειτουργικά, θέτουν σε κίνδυνο το αύριο.

Νίκος Καραμανωλάκης

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας