Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση -Σίμος Συμεωνίδης: Με αγώνα και ενότητα μπορούμε να πετύχουμε νίκες για τα λαϊκά συμφέροντα (βιντεο)

 

«Έπεσαν  οι μάσκες της δημοτικής αρχής» για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας , και «αυτή η στάση δεν μας εκπλήσσει,  καθώς φαίνεται να είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και τελικά του κόμματος που στηρίζει τη δημοτική αρχή. Άλλωστε είναι οι ίδιες δυνάμεις Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που στην περιφέρεια βάζουν πλάτη υπερψηφίζοντας τέτοια έργα και σχεδιασμούς».

Είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και της αντιπολίτευσης στο Δήμο Σίμου Συμεωνίδη, σε μία έκτακτη συνέντευξη τύπου, με παρόντες όλους του δημοτικούς συμβούλους της παράταξης-έλειπε λόγω υποχρεώσεων μόνο ο Λεωνίδας Μουτάκης- εξαιτίας των πολλών θεμάτων που έχουν προκύψει από τις συνεδριάσεις  του νέου δημοτικού συμβουλίου, με αιχμή τις  Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας  και την εντυπωσιακή μεταστροφή της πλειοψηφίας να ταχθεί υπέρ νέων εγκαταστάσεων συμφερόντων Κοπελούζου στην περιοχή του δήμου Λεύκης, όταν είχε ληφθεί απόφαση πως , όσον αφορά τον κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό, η Σητεία έχει δώσει αυτό που της αναλογεί και  με το παραπάνω και σε κάθε περίπτωση, επιπλέον εγκαταστάσεις , αν γίνουν, θα περιοριστούν στην περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ενεργειακός κόμβος (Αθερινόλακκος).

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει για τις νέες ΑΠΕ παρόλα αυτά η  πλειοψηφία αποφάσισε θετικά, με δυο απώλειες, της Μαρίας Γιαννακάκη και της Ελένης Πλατανάκη που ψήφισαν αρνητικά.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Σίμο Συμεωνίδη, «είναι η ίδια πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης  της Νέας Δημοκρατίας που η δημοτική αρχή  στηρίζει και στηρίζεται από την ΝΔ,  σαρώνοντας τον τόπο μας και τις ζωές μας».

Ο Σίμος Συμεωνίδης τόνισε πως «αποκαλύπτεται ότι η δημοτική αρχή και ο θεσμός του δήμου, όπως και τις περιφέρειας, αξιοποιείται στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα αναλαμβάνοντας μια ακόμα αρμοδιότητα, αυτή της ενσωμάτωσης της λαϊκής συνείδησης».

Και ο ρόλος της Λαϊκής Συσπείρωσης : «Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε, να γίνουμε ένα ακόμα ζευγάρι, μάτια, αυτιά και χέρια που θα εκπροσωπούν την πλειοψηφία του λαού που θα αγωνίζονται μέσα και έξω από τα θεσμικά όργανα, ώστε στους αρνητικούς για το λαό σχεδιασμούς να υψώνεται τοίχος αντίστασης και διεκδίκησης, ώστε τελικά η κυρίαρχη ανάπτυξη που υπηρετούν Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιφέρεια και Δήμος που δε χωράει τα θέλω και τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας, να βρει εμπόδια.

Και βέβαια να προβάλουμε την ενναλακτική  που δεν είναι άλλη από το να δυναμώνει η λαϊκή αντιπολίτευση που θέλει και έχει ανάγκη τη βελτίωση και την πρόοδο αυτού του τόπου, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας στις επόμενες γενιές».

«Το χρώμα αυτής της ανάπτυξης δεν είναι πράσινο, αλλά κατάμαυρο»

 «Το έργο των 55 μεγαβάτ στη δημοτική ενότητα Λεύκης μόνο μεμονωμένο ή τοπικό έργο δεν είναι, είναι στα πλαίσια των δύο ειδικών έργων των συμφερόντων Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ 1000 μεγαβάτ έκαστο .

Για αυτό και στις άδειες της ΡΑΕ αναγράφεται πως  το καθένα αποτελεί τμήμα ενός ενιαίου συγκροτήματος αιολικών πάρκων, παραγωγού ειδικού έργου. Αφορά σε  αιολικό σταθμό, ο οποίος αποτελεί τμήμα ενός ενιαίου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στη νήσο Κρήτη, συνολικής ισχύος 1.023,5 μεγαβάτ», είπε ο Σίμος Συμεωνίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως  «επιστρατεύτηκαν επιχειρήματα που πολύ απέχουν από την πραγματικότητα, το ζούμε ήδη γιατί πρωτοπορούμε με αρνητικό τρόπο στο συγκεκριμένο θέμα. Το χρώμα αυτής της ανάπτυξης δεν είναι πράσινο, αλλά κατάμαυρο», είπε ο κ. Συμεωνίδης.

Όσον αφορά την προβλεπόμενη  χωρομέτρηση  εκτός περιοχής Αθερινόλακου «γίνεται λάστιχο , εμείς την  χαρακτηρίζουμε ως μούφα και όποιος την επικαλούνταν κορόιδευε συνειδητά. Ιδιαίτερα από πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά το συνολικό σχεδιασμό.»

 «Πρέπει να τα βρουν σκούρα»

 Ανάμεσα στις  πολλές και σημαντικές εξελίξεις εντός δημοτικού συμβουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας εστιάζει στη δημόσια υγεία, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της, την παιδεία, την προτεραιοποίηση  που κάνει η δημοτική αρχή, την υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Συγκεκριμένα:

 Υγεία

«Αυτό το διάστημα έχουν πάρει φωτιά οι μηχανές όλων των μαζικών συλλογικών φορέων του Λασιθίου για την επιτυχία της  συγκέντρωσης στο Σεληνάρι την Πέμπτη 28 Μαρτίου. Αυτός ο δρόμος του αγώνα και της ενότητας στραπατσάρει το σχεδιασμό της κυβέρνησης, που προσπαθεί να καλλιεργήσει τον  τοπικισμό και τη λογική « ο θάνατός σου, η ζωή μου. Για να περάσει την πολιτική της κ εμπορευματοποίησης της υγείας, των πετσοκομμένων μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών, της τραγικής και επικίνδυνης υποστελέχωσης της υποχρηματοδότησης.

Αυτή την ώρα στήνεται κόκκινο χαλί στα κοράκια της υγείας, στις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους με απογευματινά ιατρεία και το κλείσιμο δημόσιων δομών υγείας», είπε ο Σίμος Συμεωνίδης.

Για το ίδιο θέμα, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Αγγελάκη τόνισε πως « μετά τα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια που έγιναν, στις 28 Μαρίου είναι η κλιμάκωση των αγώνων για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στα νοσοκομείο του νομού μας ,κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το ενιαίο των διεκδικήσεων των τριών πόλεων. Ο δήμος πρέπει να δείξει έμπρακτα τη στήριξή του σε αυτό το συλλαλητήριο με όποιο τρόπο, να βάλει μέσα μεταφοράς ,να κλείσει τις υπηρεσίες ώστε να διευκολύνει τους εργαζομένους, να προπαγανδίσει κλπ. και ότι άλλο μπορεί να προσφέρει. Είναι σημαντικό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν υποχωρούμε καθόλου από τη θέση μας .Το συλλαλητήριο στις 28 του μήνα πρέπει να δείξει το πόσο μονοιασμένοι, ενωμένοι και διεκδικητικοί είμαστε όλοι οι Λασιθιώτες για τη δημόσια και δωρεάν υγεία που πρέπει να έχουμε. Που αξίζουμε να έχουμε».

Παρέμβαση είχαμε και από τον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Βδοκάκη που αναφέρθηκε σε άλλο θέμα, το δρόμο προς τη Ζάκρο.

 Παιδεία

« Στο δίμηνο που πέρασε  οι φοιτητές έδωσαν τιτάνια μάχη απέναντι στο μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης των επιχειρηματικών ομίλων που με τον νόμο τους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καταπατούν  ακόμα και τους νόμους τους για τα κέρδη των εμπόρων, αφού υποχρηματοδότησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις τη δημόσια παιδεία», είπε ο Σίμος Συμεωνίδης. Και συνέχισε:

«Έκαναν κανονικότητα το να βάζει το χέρι στην τσέπη η λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσουν τα παιδιά της. Στα παιδιά μας θέλουν να δώσουν τη χαριστική βολή, υποβαθμίζοντας τις σπουδές και τα πτυχία τους στην παιδεία.

Θα γίνει ότι έγινε και στην υγεία, όπου με τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουμε τη βαρβαρότητα που αναφερθήκαμε πριν και κλείσιμο σχολών, ιδιαίτερα τα περιφερειακά τμήματα όπως το ΕΛΜΕΠΑ, άρα και του τμήματος εδώ στη Σητεία. Τα οποία προφανώς θα οδηγηθούν αντικειμενικά σε κλείσιμο με αυτή την πολιτική και ειδικά με αυτό το νόμο, αν αφήσουμε να εφαρμοστεί».

Αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς

 «Στο δίμηνο που πέρασε ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς της Σητείας, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, και τα ποσά και ποσοστά που ανακοίνωσαν, δυστυχώς επιβεβαίωσαν όλους αυτούς, ανάμεσά τους και εμάς που υποψιάζονταν ότι τα πρώτα ποσά που δόθηκαν θα είναι σχεδόν και το σύνολο της αποζημίωσης.

Είναι φανερό αυτό που από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε,  τη λογική κόστους- οφέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποδέχονται και υπηρετούν οι κυβερνήσεις,  και αυτό δεν επιτρέπει την εξασφάλιση τη προστασία του βιός, ακόμα και της ζωής των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη αγανάκτηση ο επαγγελματιών των μικρών ξενοδόχων, των αγροτών και των ιδιωτών για τον εμπρησμό της από την κυβέρνηση. Και βέβαια και αυτό δεν πρέπει να περάσει»

Έργα και υποστελέχωση

Συνέχισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης με αναφορά στα έργα και την ιεράρχησή τους από η δημοτική αρχή αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας:

«Στο δίμηνο που πέρασε αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου στοιχίζει στο Σητειακό λαό, που πληρώνει τα κέρδη των εργολάβων για έργα που δεν κάνουν σωστά ή καθυστερούν, όπως για παράδειγμα την αγροτική οδοποιία, το Δημαρχείο, την ανάπλαση του κέντρου και άλλα.

Δεν ιεραρχούνται σωστά  έργα που έχει ανάγκη η Σητεία. Ένα σχολείο δεν αποδίδει κέρδη όπως γίνεται με την ανάπλαση του λιμανιού.

 Η ανάπτυξη όπως την οραματίζονται δεν είναι  οι παιδικές χαρές, οι χώροι άθλησης, πολιτιστικοί χώροι .Αυτή η πολιτική έχει συνέπειες και στην καθημερινότητα των ίδιων των πολιτών.

Η περιοχή μας αντιμετωπίζονται ως  φτωχός συγγενής, ακριβώς γιατί ο σχεδιασμός του ενεργειακού κατασκευαστικού και τουριστικού κεφαλαίου δεν ιεραρχεί αυτές τις υποδομές ως προτεραιότητα .

Από το προσωπικό του δήμου απουσιάζουν κοντά στο 1/3 από το οργανόγραμμα του. Με τους μισούς σε μόνιμο προσωπικό, με τους μισούς να είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου ΟΑΕΔ και μπλοκάκια. Η κοινωνική υπηρεσία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα συσσωρεύονται, αλλά και ο ανάγκες στον συνάνθρωπο. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών νόμων για τις προσλήψεις για την υποχρηματοδότηση του δήμου Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατήρησε αυτό το θεσμικό μέσο παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που όλοι μαζί µε έκοψαν και έραψαν όλο αυτό το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Για αυτούς τους λόγους, ο Σητειακός  θα πληρώνει από το να μάθει το παιδί του ένα μουσικό όργανο ή, όπως αποκαλύφθηκε, θα πληρώνει αργά ή γρήγορα- έτσι φαίνεται- για να έχει ακόμα και πάρκινγκ.

Η δημοτική αρχή έχει ευθύνη, γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί βάζοντας τις  ανάγκες των πολλών μπροστά.

Μας λέει ότι είμαστε κολλημένοι και δογματικοί και αυτοί είναι οι ρεαλιστές. Είναι για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα αυτά που επικαλούνται και πρέπει να βρουν απέναντί τους στον οργανωμένο λαό και της Σητείας, γιατί πρέπει να τα βρουν σκούρα και μπορεί αυτό να το κάνει ο κόσμος και της δουλειάς. Οι βιοπαλαιστές, οι αγρότες και επαγγελματίες ,τα νέα παιδιά της πόλης».

«Nα γίνει ένα ακόμα βήμα πιο αποφασιστικό, μεγάλο και σταθερό»

 Λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές ο κ. Συμεωνίδης απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ. Όπως είπε, «μόνο με ενότητα και αγώνα μπορούμε να βάλουμε εμπόδια και τελικά να αποσπάσουμε νίκες στο σήμερα. Οι αγώνες αυτής της περιόδου στην υγεία, την παιδεία, την αγροτιά, οι μεγάλοι λαϊκοί αγώνες δείχνουν το δρόμο της ενότητας στη βάση των λαϊκών αναγκών.

Είναι η λαϊκή αντιπολίτευση που θεριεύει και βάζει εμπόδια και απομονώνει τις κυβερνήσεις όπως της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο που έψαχνε να βρει συμμαχίες μέσα στην κοινωνία, και δεν έβρισκε ούτε με το κιάλι.

Εμείς,  θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στη διάθεση του καθενός, ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές, να ακούσουμε και να τον υπερασπιστούμε όπου έχει δίκαιο.

Στην ΕΕ,  πάνω από το 80% των νόμων και κατευθυντήριων γραμμών έχουν κοινή υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έχει ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία στο 82% μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλους τους νόμους, ψηφίσματα, και το ΠΑΣΟΚ 94,7%.

Είναι τέτοια η στρατηγική τους σύμπλευση που προσπαθούν απελπισμένα να εφεύρουν μεταξύ τους διαφορές, με στόχο να εγκλωβίσουν εργατικές λαϊκές δυνάμεις που βασανίζονται και υποφέρουν.

Για μας τώρα είναι η ώρα ,επειδή  έχουμε μπροστά μας εκλογές, να γίνει ένα ακόμα βήμα πιο αποφασιστικό, μεγάλο και σταθερό στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτή την ενίσχυση εμείς θα την αξιοποιήσουμε, όπως το κάνουμε και τώρα με την αυξημένη δύναμη που έχουμε στο Δημοτικό συμβούλιο ως Λαϊκή Συσπείρωση, με ευρύτερο κόσμο και με ευρύτερες δυνάμεις που συμπορεύονται μαζί μας. Να αξιοποιήσουμε και να ενισχυθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η εργατική λαϊκή πάλη ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πολιτικό τους προσωπικό».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας