Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του τόπου είναι οι άνθρωποί του, η φιλοξενία» – Καλοί οιωνοί για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Σητεία

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/08/sitia-foto-e1691140453479-1.jpg

Συνάντηση με την σητειακή αποστολή, που συμμετείχε στην πρόσφατη έκθεση τουρισμού στη Δανία είχε ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης. Τη Σητεία εκπροσώπησαν ο Γιάννης Κακουράκης Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας,

ο Κωστής Λυμπερίου Αντιδήμαρχος και ο Κωνσταντίνος Βασιλάκης Δημοτικός Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣ. Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα τουρισμού και επιχειρηματικότητας Μάρω Νικητάκη και ο Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Σταύρος Κεφάλας.

Η συνάντηση, όπως δήλωσε ο κ. Ζερβάκης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης και συνεργασίας των εμπλεκομένων «επειδή διευρύνονται οι δυνατότητες του Δήμου Σητείας σε ό,τι έχει να κάνει με την εξωστρέφεια και τον τουρισμό, είναι απαραίτητο η ομάδα, η οποία λειτουργεί στο κομμάτι της στρατηγικής της εξωστρέφειας, να έχει πλήρη ενημέρωση και να γίνεται ένας από κοινού σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τις δράσεις, την προετοιμασία και την μέτρηση των αποτελεσμάτων.

 

Καλοί οιωνοί

Στην διάρκεια της ενημέρωσης αναδείχθηκε ότι «τα σημεία των καιρών είναι ευοίωνα για την περιοχή της Σητείας σε ό,τι έχει να κάνει με το τουριστικό κομμάτι. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η πρόθεση των Σκανδιναβών γενικότερα για επίσκεψη στην περιοχή της Σητείας, οι οποίοι θεωρούν ότι ο τόπος μας έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία επιθυμούν, οπότε η προσπάθεια συνεχίζεται, εντατικοποιείται και στοχοποιείται με συγκεκριμένο βηματισμό ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα μετρήσιμα.

Εκτιμούμε ότι θα είναι μία καλή χρονιά το 2024. Ήδη γίνονται προετοιμασίες και για την επόμενη. Ας ευχηθούμε να υλοποιηθούν οι δράσεις που έχουμε προγραμματίσει για το 2024 σε ό,τι έχει να κάνει ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του αεροδρομίου, στην οποία έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα».

Ο κ. Ζερβάκης ευχαρίστησε για την σημαντική συνδρομή τον κ. Κεφάλα, τον κ. Κακουράκη που χρόνια τώρα βοηθάει με τον καλύτερο τρόπο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και όλους τους παριστάμενους. «Πρόθεση όλων μας είναι εκτός από την επέκταση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή της Σητείας. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να γίνει ο τόπος ελκυστικός, αγαπητός. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι οι άνθρωποί του, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον επισκέπτη, η φιλοξενία μας, εκεί εστιάζουμε και πρέπει να κρατήσουμε αλώβητο το DNA του Σητειακού. Με τις παρακαταθήκες που έχουμε εκτιμώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε καλύτερα πράγματα για τον τόπο», συμπλήρωσε.

 

Να επενδύσουν στον τουρισμό

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση εστίασαν στην ανταπόκριση των Σκανδιναβών πολιτών για την περιοχή της Σητείας. «Η Σητεία είναι ένας γνωστός κι αγαπητός προορισμός, αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά το επισφράγισμα της όλης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και είκοσι χρόνια, αρχικά από την Ένωση Ξενοδοχείων στην συνέχεια με την βοήθεια και την συμπόρευση του Δήμου και του ΟΑΣ. Τα αποτελέσματα αυτά με πρωτοπόρο της όλης προσπάθειας τον κ. Κακουράκη τα έβλεπες από την πρώτη στιγμή στην έκθεση. Η επαφή με τους tour operators, με όλο τον μηχανισμό της τουριστικής βιομηχανίας ήταν πολύ θετική.

Θα πρέπει όλοι να φροντίσουμε και στην συνέχεια, η Σητεία να είναι ένας αγαπητός, φιλικός, φιλόξενος προορισμός. Να νιώθουμε τον επισκέπτη στην περιοχή μας σαν ένα δικό μας κι όχι σαν ένα ανώνυμο, άγνωστο επισκέπτη», τόνισε ο κ. Βασιλάκης. Εστίασε παράλληλα στην διαπίστωση κατά την έκθεση, ότι η ζήτηση που υπάρχει δε μπορεί να καλυφθεί από τις υφιστάμενες κλίνες, παρακινώντας τους Σητειακούς πολίτες, που επιθυμούν και μπορούν να επενδύσουν στον τουρισμό.

 

Κι άλλες επαφές

Ο κ. Κακουράκης επανέλαβε ότι η Σητεία πλέον αποτελεί ένα γνωστό προορισμό για την Σκανδιναβία (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία ). Ανέφερε ότι στη διάρκεια της έκθεσης έγιναν επαφές με ακόμα δύο tour operators με στόχο να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή και στην διάρκεια της χαμηλής περιόδου, δηλαδή από 1η Απριλίου έως 16 Μαϊου και από 24 Σεπτεμβρίου έως 1 Νοεμβρίου. Και βέβαια με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των πτήσεων του αεροδρομίου Σητείας. Κατ’ επέκταση της αύξησης της επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής. «Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της έκθεσης, ευελπιστούμε στη ευόδωση όσων προαναφέρθηκαν», είπε.

 

Συνεχίζεται η προσπάθεια

Και ο κ. Λυμπερίου εστίασε στο γεγονός ότι ήταν έκθεση κοινού, οπότε ο κόσμος επισκέπτονταν το περίπτερο της Ελλάδας, έβλεπε τον προορισμό Σητεία, τους οδηγούς και τα προϊόντα του Γεωπάρκου και είχε τη δυνατότητα να κλείσει εκδρομή για την Σητεία. «Το σημαντικό είναι ότι πλέον η Σητεία είναι γνωστή μετά από τόσα χρόνια συμμετοχής στη συγκεκριμένη έκθεση και έρχονταν οι ίδιοι οι tour operators κι αναζητούσαν την εκπροσώπηση της Σητείας. Έγιναν ουσιαστικές επαφές με τα δύο γραφεία, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Το αεροδρόμιο της Σητείας πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο και πρέπει να στηριχθεί η πόλη, δεδομένου ότι δεν έχει τον αριθμό κλινών που θέλουμε, στην αχτίνα της περιοχής μας, είτε αυτό σημαίνει Πετράς, Κουρεμένος, Παλαίκαστρο, Μακρύ Γιαλός κλπ. Η προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων συνεχίζεται και η επόμενη έκθεση θα είναι αυτή του Βερολίνου με στόχο η Σητεία να έχει μία ουσιαστική παρουσία- δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα συναντήσεων με tour operators και επιχειρηματίες και στόχος είναι να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας