Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Το δημαρχείο, ο εργολάβος, ο «εκπρόσωπός» του και μια συγνώμη

 

«Έχω την εντύπωση ότι ο κύριος Αναγνωστάκης λειτουργεί στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο σαν εντεταλμένος σύμβουλος του εργολάβου».

Η φράση αυτή του δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη προς τον δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης  Γιάννη Αναγνωστάκη, που έθεσε στην πρώτη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, το θέμα του δημαρχείου («Αναβολή εργασιών και διάλυση σύμβασης για την ανέγερση του νέου δημαρχείου»)πυροδότησε μια αναμενόμενη ένταση, με τον ίδιο τον κ. Αναγνωστάκη να απαντά πως « όποιος το ακούει αυτό θα γελάσει, φέρνω το ζήτημα  γιατί σταμάτησε η εργολαβία και θέλω να σας φέρω προ των ευθυνών σας» και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σίμο Συμεωνίδη να παίρνει στη συνέχεια το λόγο για να πει:

«Αυτός που λειτουργεί ως εντεταλμένος του εργολάβου είναι η δημοτική αρχή που με τους χειρισμούς της οδήγησε την κατάσταση έτσι ώστε ο εργολάβος να κερδοσκοπήσει σε βάρος τελικά του Σητειακού λαού».

Απευθυνόμενος στον Γ. Ζερβάκη προσωπικά, σημείωσε πως «βγαίνατε μαζί με τον εργολάβο σε κοινά βίντεο και λεγάτε πως είναι ο καλύτερος που πέρασε από τη Σητεία. Μας λέτε τώρα πως ο κ. Αναγνωστάκης είναι εκπρόσωπός του;

Για ένα θέμα ,που έχουμε αναδείξει εμείς στο κάτω-κάτω. Υπάρχουν δημόσιες συνεδριάσεις και τα  πρακτικά ,όταν γίνονται ερωτήσεις από την αντιπολίτευση και από εμένα συγκεκριμένα.

Απαντούσατε τότε ότι ο  λόγος που σταμάτησε το Δημαρχείο είναι γιατί πρέπει να επικαιροποιηθεί η ηλεκτρολογική μελέτη. Ο εργολάβος έχει επιχείρημα που εσείς δώσατε, όταν δημόσια είπατε στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο λόγος που έχει καθυστερήσει το έργο είναι γιατί πρέπει να επικυρωθεί μελέτη. Λέγατε: Δεσμευόμαστε ότι αργά ή γρήγορα θα το κάνουμε, κακώς κινδυνολογείτε  κύριε Συμεωνίδη, ότι αυτό το έργο είναι φάντασμα.

Όλοι οι χειρισμοί, όλα τα βήματα που ακολουθήσατε είναι υπέρ του εργολάβου».

 «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη, αλλά…»

 

Η συζήτηση για το δημαρχείο και την διάλυση της σύμβασης από τον εργολάβο απασχόλησε πολλή ώρα τη συνεδρίαση, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας –Πολεοδομίας Στέλιο Σπυριδάκη να επιχειρηματολογεί υπέρ της δημοτικής αρχής,  αναδεικνύοντας με αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία, με παράθεση ημερομηνιών και εγγράφων, τις ευθύνες του εργολάβου.

Επίσης, το έγγραφο της επιβλέπουσας αρχής, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης,  που δείχνει τον εργολάβο ως υπεύθυνο, αποκλειστικά, διαβάστηκε ολόκληρο από τον κ. Σπυριδάκη στην συνεδρίαση.

Αυτό που δεν ακούστηκε στην συνεδρίαση, είναι  πως σκοπεύει η δημοτική αρχή να συνεχίσει το έργο από δω και μετά, κάτι που ίσως οφείλεται στο γεγονός πως επρόκειτο για ειδική και όχι τακτική συνεδρίαση.

Πάντως ,ο Γιώργος Ζερβάκης, μετά από  προτροπή του Σίμου Συμεωνίδη, ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό που είχε αποδώσει στον Γιάννη Αναγνωστάκη και ζήτησε συγνώμη, λέγοντας : «Κύριε Συμεωνίδη ,εγώ ξέρεις, δεν έχω κανένα πρόβλημα  να ζητήσω συγγνώμες ,αλλά πρέπει και εσείς να καταλάβετε ότι εδώ στο δημοτικό συμβούλιο, προσπαθούμε όλοι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συνδημοτών».

Όπως είπε, « παραλάβαμε  μια μελέτη, παραλάβαμε μια χρηματοδότηση και έπρεπε να δημοπρατήσουμε ένα έργο με συγκεκριμένους όρους. Επειδή ξέραμε ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με τα μηχανολογικά, προσπαθήσαμε από την πρώτη μέρα να το βελτιώσουμε δυστυχώς. Ο τρόπος που επελέγη δεν ευοδώθηκε».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας