Σε τεράστιο αναδεικνύεται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κρήτη αφού ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα οι ροές μεταναστών από τη Λιβύη και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συνεχιστεί η ροή με τον ίδιο ρυθμό και με επίκεντρο τη Γαύδο και τη γύρω περιοχή.
«Θέσαμε το θέμα στον κύριο Καιρίδη στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα. Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ροές από τη Λιβύη. Είναι μία νέα γενιά μεταναστών οι οποίοι έρχονται νότια της Κρήτης. Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν φαγητό και κάπου να μείνουν μέχρι να μεταφερθούν στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης που πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για να μπορεί να προκύψει και μια σωστή διαχείριση.
«Τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και οι δήμοι μέχρι τώρα έχουν αναλάβει θέματα σίτισης και στέγασης αλλά είναι ξεκάθαρο πως και αυτές οι προσωρινές λύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν όταν υπάρχει τέτοια ροή, γι’ αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.
Είναι ενδεικτικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 είχαμε περί τους 750 μετανάστες όταν μόνο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024 έχουν φθάσει τους 900. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αλλαγή οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχει μεγάλος και ασφυκτικός έλεγχος στο Αιγαίο, και βέβαια η πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου κινείται με διαφορετικό τρόπο κι άλλη οργάνωση. Το γεγονός παράλληλα πως η Ιταλία έχει κλείσει πολλούς θαλάσσιους δρόμους από τη Λιβύη, οδηγεί ένα κομμάτι διακινητών να έχουν επιλέξει την Κρήτη. Κι αυτό κάνει αρκετά δύσκολη την κατάσταση δεδομένου ότι δεν υπάρχει σε κρατικό επίπεδο η δυνατότητα να υπάρξουν λύσεις από την πλευρά της Λιβύης. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν αποκλείεται να χρησιμοποιείται το μεταναστευτικό ως έμμεσο όπλο στη φαρέτρα της συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα που κυριαρχούν είναι να ενισχυθεί η Κρήτη άμεσα με τα κατάλληλα επιχειρησιακά πλωτά μέσα αφού τα υφιστάμενα έχουν περιορισμένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Παράλληλα, η διαχείριση όλων αυτών των ανθρώπων από την στιγμή που θα πατήσουν στο νησί να γίνεται με επάρκεια και σωστό τρόπο. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει συντονισμός, παρά μόνο ανθρωπιστικές προσεγγίσεις χωρίς οργάνωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε φορά μόνο οι εθελοντές και οι δαπάνες που αναλαμβάνουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης καλύπτονται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
Πηγή : Ανατολή