Εντονότατος είναι ο προβληματισμός του αγροτικού κόσμου για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια και δη τον χειμώνα που μόλις ολοκληρώθηκε ημερολογιακά, αφού οι μειωμένες βροχοπτώσεις εντείνουν τα προβλήματα στην παραγωγή -πόσο δε σε ιδιαίτερα ξηροθερμικές περιοχές, όπως αυτή της Σητείας.
«Μία περιοχή όπου η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης, «καθορίζοντας εν πολλοίς την διαμορφούμενη κατάσταση της τοπικής οικονομίας».
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ορατές παγκοσμίως κι ασφαλώς και στην Ελλάδα, την Κρήτη, το Λασίθι, την Σητεία. Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται υποτονικός σε ό,τι αφορά τις βροχές, με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπήρξαν στην διάρκειά του και καταγράφονται και τις τελευταίες ημέρες διαφοροποιήσεις σε περιοχές του Δήμου Σητείας που απέχουν λίγα χιλιόμετρα η μία από την άλλη. Δηλαδή σημειώνονται ποσοστά βρόχινου νερού με μεγάλη απόκλιση μεταξύ δύο χωριών ή μεταξύ Σητείας και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου. Σε κάποιες περιοχές για παράδειγμα το ύψος της βροχόπτωσης πλησιάζει τα 800 χιλιοστά, ενώ σε άλλες μόλις τα 250. Σημειώνονται τοπικά καιρικά φαινόμενα, θα λέγαμε. Βέβαια έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε πολλές βροχές.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν κάποιες με διαφορετικά ποσοστά ανά περιοχή, αλλά, αν δεν ακολουθήσουν κι άλλες μέχρι τα μέσα του Απρίλη, η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη και την επόμενη σεζόν. Ήδη ακούγεται ότι θα λειτουργήσουν με περιοριστικά πλαίσια γεωτρήσεις την θερινή περίοδο. Είναι μείζον το θέμα των μειωμένων ποσοτήτων νερού της βροχής, είναι ιδιαίτερα αρνητικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι ζητούμενο η συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας με συνθήκες σωστές, χωρίς προβλήματα που αφορούν είτε τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής, είτε την αύξηση του κόστους…
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή