Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Αγρότες: Περικοπές και στα... Οικολογικά Σχήματα - Πότε πληρώνονται οι ενισχύσεις

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-03/agrotes%20euro.jpg.webp?itok=6XlgtzSb

Κατά 800 εκατ. ευρώ υπερέβησαν τον προϋπολογισμό, ύψους 425 εκατ. € των Οικολογικών Σχημάτων, οι αιτήσεις των παραγωγών

Οχτακόσια εκατομμύρια ευρώ - με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά στον κλάδο της ελαιοκομίας - είναι το νούμερο της υπέρβασης του προϋπολογισμού των 425 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα στη χώρα μας, που θα περικοπούν οριζόντια από τους παραγωγούς. 
Την αποκάλυψη αυτή έκανε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης. Μας αποκάλυψε επίσης, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, ότι την 1η Απριλίου θα γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για τους αγρότες και από τις 25 Απριλίου και μετά θα έχουμε όλες τις υπόλοιπες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταξύ των οποίων θα είναι και οι πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων, μετά την αναγκαία περικοπή. 
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία υπέρβαση στις αιτήσεις των παραγωγών περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Που αυτή η υπέρβαση δείχνει ότι οι Έλληνες παραγωγοί παράγουν. Και άρα κάνουν καλλιεργητικές δράσεις. Τα Οικολογικά Σχήματα είναι η μεγαλύτερη ένδειξη παραγωγής των αγροτικών προϊόντων», όπως λέει ο συνεταιριστής μιλώντας στο neakriti.gr
Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, υπάρχουν δράσεις που, έτσι κι αλλιώς, γίνονταν εδώ και πολλά χρόνια από πολλούς ελαιοπαραγωγούς. «Έρχονται λοιπόν σήμερα τα Οικολογικά Σχήματα και τους ενισχύουν για τις δραστηριότητες αυτές. Άρα είναι μέτρο σημαντικό προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως μας λέει ο ίδιος. 
«Το περιβαλλοντικό σχήμα δίνει μπόνους σε αυτούς που πραγματικά καλλιεργούνε. Και όχι σε αυτούς που έχουν φυτέψει τα δέντρα και τα έχουν αφήσει χέρσα και ούτε πάνε να τα οργώσουν, ούτε βάζουν λίπασμα, ούτε βάζουν παγίδες. Επομένως, είναι δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές, αλλά και δράσεις που πραγματικά δίνουν στον παραγωγό τη δικαίωση που περίμενε», σύμφωνα με τον συνεταιριστή. 
Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης λέει πως η υπέρβαση των 800 εκατομμυρίων ευρώ αφορά σε όλες τις καλλιέργειες της χώρας, αλλά η καλλιέργεια της ελιάς είναι εκείνη που κατέχει τη “μερίδα του λέοντος”. 
«Άρα το μήνυμα που βγαίνει είναι πως ούτε η ίδια η κυβέρνηση είχε πιστέψει ότι θα απορροφούνταν τα οικολογικά σχήματα. Γι’ αυτό και ψήφισε απόφαση, σύμφωνα με την οποία, αν δε θα υπήρχε η απορρόφηση των κονδυλίων, θα πήγαιναν τα χρήματα που δεν είχαν απορροφηθεί πάλι στους παραγωγούς, αλλά μέσα από τη βασική ενίσχυση. Όμως, όχι απλά απορροφούνται. Υπάρχει και η υπέρβαση, που κάνει όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα να είμαστε πολύ χαρούμενοι. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί βλέπουμε ξαφνικά τον παραγωγό ότι παράγει πραγματικά και αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα, για όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα. Αυτό βέβαια ισχύει περισσότερο για την ελαιοκομία και λιγότερο στα αμπέλια, όπου δυστυχώς υπάρχει μια εγκατάλειψη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης. 
Ο συνεταιριστής διευκρινίζει ότι «δεν μπορεί να πληρώσει η κυβέρνηση πάνω από τα 425 εκατομμύρια ευρώ. Άρα θα υπάρξει αναγκαστικά οριζόντια περικοπή». 
Για την επόμενη χρονιά έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις. Μία από αυτές είναι του χρόνου τα Οικολογικά Σχήματα να τα εισπράξουν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 


 
Πότε πληρώνονται οι ενισχύσεις

Στο μεταξύ, το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, όπως ο Μύρων Χιλετζάκης έχει πληροφορηθεί, έχει ως εξής: «Από 1ης Απριλίου θα γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, συνολικού ύψους 41-42 εκατομμυρίων ευρώ. Και ξεκινάει μία σειρά πληρωμών από τις 25 του Απρίλη, που είναι: Συνδεδεμένες Ενισχύσεις 245 εκατομμύρια ευρώ, τα Οικολογικά Σχήματα 425 εκατομμυρίων ευρώ, τα αδιάθετα τα περυσινά της ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή τα περιβόητα 88 εκατομμύρια ευρώ που δεν πληρώθηκαν στην πληρωμή του Οκτωβρίου. Θα δοθεί επίσης Αναδιανεμητική Ενίσχυση σε κάποιους παραγωγούς που για κάποιους λόγους δεν είχαν πληρωθεί μέχρι σήμερα. Και έχουμε και την ενίσχυση των νέων αγροτών, που είναι περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά θα ξεκινήσουν να πληρώνονται», σύμφωνα με όσα είπε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης, «στις 25 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί η πληρωμή τους λίγο πριν από το Πάσχα».

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας