Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Προβληματισμός για την ποιότητα του έργου της ανάπλασης του κέντρου της Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/01/x-%CF%83%CE%B7%CF%84-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83.jpg

Τα  σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο πλαίσιο της ανάπλασης με επιπτώσεις και στον εμπορικό κόσμο  αλλά και η μη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πλημμύρα του 2022, ετέθησαν επί τάπητος στην πρώτη συνεδρίαση  του Διοικητικού Συμβουλίου  του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

«Πρόκειται», τόνισε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας Μάρω Νικητάκη,  «για πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν εντόνως τον εμπορικό κόσμο της περιοχής,  εξού και ετέθησαν εμφατικά στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις  καταστροφές που προκλήθηκαν από την πλημμύρα του Οκτωβρίου του 2022  με ολέθριες συνέπειες και για πολλούς επαγγελματίες της περιοχής,  παρά το γεγονός ότι έχει περάσει  μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την πλευρά των φορέων της περιοχής, δυστυχώς  οι πληγέντες δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις που δικαιούται και για τις οποίες υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά της πολιτείας  ότι θα  λάβουν. Στη διάρκεια του περασμένου έτους εστάλη επιστολή προς όλους τους αρμοδίους με την οποία ετέθη για άλλη μία φορά το ζήτημα.

Δυστυχώς βλέπουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη απαξίωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα πέραν της κρατικής αρωγής που δόθηκε σε πρώτη φάση κι άμεσα μπορώ να πω και της καταβολής  ενός 25% που δόθηκε σε πληγέντες επιχειρηματίες που στην ουσία όμως ήταν σταγόνα στον ωκεανό, δεν ήταν τίποτα. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, θα έβγαινε άλλη απόφαση για την καταβολή επιπλέον αποζημιώσεων, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Συνολικά στην πληγείσα περιοχή της Σητείας δεν έχουν προχωρήσει ή δεν  έχουν ολοκληρωθεί δράσεις στην κατεύθυνση επούλωσης των πληγών και θωράκισης της περιοχής με αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει.

Η ανησυχία μας λοιπόν είναι μεγάλη για το τι μέλει γενέσθαι.  Είναι γνωστό ότι υπάρχουν  έντονα προβλήματα στην Θεσσαλία, που επίσης επλήγη, όμως η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για  να υπάρξει μία ισομερής κατανομή των πόρων  ώστε και η περιοχή της Σητείας  να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Υπενθυμίζω ότι πολλοί συνδημότες μας, πολλοί επαγγελματίες υπέστησαν μεγάλη καταστροφή. Πρέπει να αποζημιωθούν. Η πολιτεία πρέπει να πράξει αυτό που οφείλει γιατί κι εμείς είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και έχουμε ανάγκη».

 

Για την ανάπλαση

«Ως προς την ανάπλαση στον αστικό ιστό της Σητείας υπάρχει αρχικά σύμφωνη γνώμη του εμπορικού κόσμου για την υλοποίηση του έργου στην κατεύθυνση αναβάθμισης της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και επισκεπτών. Είμαστε σύμφωνοι σε αυτό. Όμως μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι μόνο  αστοχίες που έχουν γίνει όσον αφορά την κατασκευή. Το σύνολο των συναδέλφων  του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασε την έντονη ανησυχία μεταφέροντας τον προβληματισμό και τον αρνητισμό του κόσμου  για ζητήματα  της κατασκευής  όπως τεχνικά, υλικά.

Έχουν για παράδειγμα γίνει εργασίες σε δρόμο χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την  κίνηση ΑΜΕΑ ή  υπάρχει δυσκολία πρόσβασης  γονιού με το μωρό σε καρότσι. Το έργο  εδώ και περίπου δύο μήνες έχει σταματήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται και δη με τους κινδύνους που προκύπτουν καθημερινά στην προσβασιμότητα. Και βέβαια η εικόνα του κέντρου της πόλης μας είναι άσχημη.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από το Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη, ανέφερε ότι ο εργολάβος θα ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες. Ευελπιστούμε ότι η κατάσταση  θα αλλάξει και θα βελτιωθούν και οι αστοχίες που έχουν γίνει. Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου αποφάσισε να επιδιώξει συνάντηση και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να ενημερωθεί επ’ ακριβώς για την πορεία του έργου και να εκφράσει ανησυχίες, να επισημάνει ζητήματα αστοχιών», σημείωσε η κ. Νικητάκη.

 ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας