Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Θετικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη νέα τουριστική σεζόν στη Σητεία

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/08/sitia-foto-e1691140453479.jpg

Ενθαρρυντικά είναι στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς τα δεδομένα για την φετινή τουριστική σεζόν για την περιοχή της Σητείας. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης,

«σύμφωνα με τα στοιχεία του τωρινού χρονικού διαστήματος διαφαίνεται αύξηση της τουριστικής κίνησης και δη του χρονικού πλαισίου αυτής, κάτι που σαφώς είναι ζητούμενο όλων. Ωστόσο το τουριστικό είναι ένα ευαίσθητο προϊόν, που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, επομένως απαιτείται συνεχής προσπάθεια, σωστή προετοιμασία και ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων.

Μέχρι αυτή την ώρα σε καλό επίπεδο κινούνται οι κρατήσεις για τη νέα σεζόν. Το 2024 έχει ξεκινήσει με καλές κρατήσεις. Ήδη σε κάποια ξενοδοχεία, ο Μάιος είναι καλυμμένος. Φαίνεται να υπάρχει μία δυναμική και θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, η φετινή δείχνει να είναι μία καλή χρονιά.

Οι χώρες από τις οποίες καταγράφεται ως τώρα αυξημένο ενδιαφέρον επισκεψιμότητας, είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Αυστρία και βέβαια Σκανδιναβικές χώρες.

Η επισκεψιμότητα μέσω των πτήσεων τσάρτερ από και προς το αεροδρόμιο της Σητείας, οι οποίες ξεκίνησαν εκ νέου πέρυσι, έπειτα από την διακοπή των προηγούμενων χρόνων λόγω των συνθηκών της πανδημίας, φαίνεται ότι θα είναι επίσης αυξημένη φέτος. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί εμπράκτως μέσω υπογραφής συμβολαίων με τις μονάδες της περιοχής.

 

Απρίλιο με Νοέμβριο

Θετικά λοιπόν είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα  για τη νέα τουριστική σεζόν με ζητούμενο, συνέχισε ο κ. Κακουράκης, «την ενίσχυση της επισκεψιμότητας ιδιαίτερα τους πρώτους και τους τελευταίους μήνες της τουριστικής περιόδου.

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δύο μήνες που έτσι κι αλλιώς υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ικανοποιητική κίνηση από τον Απρίλιο. Δηλαδή η σεζόν να ξεκινάει τον Απρίλιο και να ολοκληρώνεται περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Αυτό θα ήταν το ιδανικό για την περιοχή μας, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις για τούτο. Αυτό επιδιώκουμε ως Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας. Όπως σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπου τα πρώτα τσάρτερ ξεκινούν να κατεβαίνουν από τα μέσα Μαρτίου. Ζητούμενο είναι αυτό να συμβεί και στην περιοχή μας».

 

Στις εκθέσεις

Η συνέχιση προσπαθειών με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μέσα και από τις εκθέσεις τουρισμού,  συμπεριλαμβάνεται και φέτος στις δράσεις της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας. «Είναι», τόνισε ο κ. Κακουράκης, «μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Ένωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η οποία συνεχίστηκε στην πάροδο των χρόνων σε συνεργασία με το Δήμο, τον ΟΑΣ και την Περιφέρεια και η οποία θα συνεχιστεί και φέτος. «Οι επαφές με τους tour operators, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις λαμβάνουν χώρα στις εκθέσεις, και δη αυτές της Γερμανίας και της Αγγλίας, στην έκθεση του Βερολίνου και του Λονδίνου. που λειτουργούν ως το βαρόμετρο του τουρισμού της Ευρώπης. Εκεί κλείνονται συμφωνίες, είτε το θέλουμε είτε όχι. Όσο λοιπόν υπάρχει παρουσία και επαφές στις εκθέσεις αυτές, τόσο θα αυξάνονται οι προοπτικές ενδυνάμωσης της περιοχής.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες άλλες σημαντικές εκθέσεις όπως στην Σκανδιναβία, όπου θα πρέπει να έχουμε παρουσία διότι εκεί γίνονται πωλήσεις. Όταν λοιπόν είσαι εκεί και προβάλεις τον τόπο σου, ο Σκανδιναβός θα αγοράσει την εκδρομή του. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και βλέπουμε και τη μεγάλη επισκεψιμότητα Σκανδιναβών επισκεπτών στην περιοχή μας. Επομένως είναι ζητούμενο και φέτος η συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας σε εστιασμένες εκθέσεις. Και υπάρχει διαχρονικά μία άριστη συνεργασία με το Δήμο, τον ΟΑΣ, την Περιφέρεια, η οποία πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί».

 

Να ισχυροποιηθεί η φωνή του νομού

Για τις εξελίξεις σε επίπεδο Κρήτης και Νομού Λασιθίου όσον αφορά την ένωση δυνάμενων των σωματείων του τουριστικού τομέα, ο κ. Κακουράκης ανέφερε: «Αποφασίσαμε συνολικά την ενεργοποίηση εκ νέου της Ένωσης Ξενοδοχείων Κρήτης και την ενδυνάμωση της δεδομένου ότι η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μία φωνή, δυνατή ώστε να προβάλλεται και να ακούγεται περισσότερο η Κρήτη ευρύτερα. Αντίστοιχα σε επίπεδο Νομού Λασιθίου, είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα, που έχει τρεις Ενώσεις.

Βέβαια έχουμε και την ιδιαιτερότητα να έχουμε τρεις πόλεις. Ωστόσο θεωρούμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Επιδιώκουμε λοιπόν τη δημιουργία μίας Ένωσης Ξενοδοχείων στο Λασίθι ώστε ο νομός μας να έχει μεγαλύτερη δυναμική στον τουρισμό. Σε όλο το νομό υπάρχουν θαυμάσιες περιοχές οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν περαιτέρω. Τα προβλήματα, τοπικά μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αλλά τα γενικά, συνδικαλιστικά είναι τα ίδια. Εφ’ όσον λοιπόν ισχυροποιηθεί η φωνή του νομού θα μπορεί να προκύψουν και αποδοτικότερα αποτελέσματα για τον τουρισμό και το σύνολο των τοπικών κοινωνιών».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας