Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Τα θέματα που «καίνε» τη Σητεία

 

Σειρά θεμάτων που αφορούν το Δήμο Σητείας συζητήθηκαν στην συνάντηση, εθιμοτυπικού αλλά και ενημερωτικού χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας

παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη, του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, του συνόλου σχεδόν των Αντιδημαρχών και Δημοτικών Συμβούλων που πρόκειται να προταθούν όπως έγινε γνωστό στη θέση προέδρων για δομές του Δήμου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ. Λεωνίδας Τερζής.

Ο κ. Ζερβάκης εστίασε σε ανοικτά θέματα, τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα από όλους για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

Αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα για την ξηροθερμική περιοχή της Σητείας, την διαχείριση του υδάτινου δυναμικού τονίζοντας ότι η προωθούμενη από την κυβέρνηση αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των ΔΕΥΑ δεν θα λειτουργήσει και θα επιφέρει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα.

Μίλησε για τα εγγειοβελτιωτικά έργα, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις και πρέπει άμεσα -όπως είπε- να προχωρήσουν οι διαδικασίες ζητώντας την βοήθεια του κ. Πλακιωτάκη, και συγκεκριμένα, το φράγμα των Χοχλακιών -έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι είναι σε διαδικασία δημοπράτησης, όπως αναφέρθηκε – και το φράγμα των Λιθινών.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης για την ολοκλήρωση μέσω του ΟΑΚ της επικαιροποίησης των μελετών του έργου κάτι που αναμένεται σύντομα οπότε θα πρέπει να βρεθεί με ευθύνη της κυβέρνησης το χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατασκευή του», σημείωσε.

  • Για τον ΒΟΑΚ τόνισε ότι ήταν και παραμένει προτεραιότητα και θα πρέπει να γίνει πράξη η υπόσχεση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση για την τοποθέτηση τεχνικού συμβούλου και την ολοκλήρωση των μελετών του τμήματος Παχειά Άμμος-Αυχήν Αγκαθιάς για να υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου μέχρι την Σητεία.
  • Στο αεροδρόμιο αναμένεται την καλοκαιρινή περίοδο οι πτήσεις τσάρτερ να φθάσουν τις 10 εβδομαδιαίως αλλά και στο λιμάνι της Σητείας όπου με τις χρηματοδοτήσεις μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας -την ευθύνη του οποίου είχε ο κ. Πλακιωτάκης- θα αλλάξει η εικόνα με την τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών, το master plan, και τα συνοδά έργα, συμπλήρωσε.
  • Στον τομέα της υγείας υπενθύμισε τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα με στόχο την προάσπιση του Νοσοκομείου Σητείας, επισημαίνοντας ότι πρέπει η ηγεσία του υπουργείου να κατανοήσει την αναγκαιότητα της λειτουργίας του και να την στηρίξει. Ανέφερε παράλληλα ότι για το πολυδύναμο ιατρείο Μακρύ Γιαλού οι υποσχέσεις για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διαψευστεί με κίνδυνο να χαθεί το οικόπεδο που έχει δωριθεί για την κατασκευή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.
  • Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος εστίασε στην αντιμετώπιση από το κεντρικό κράτος της αυτοδιοίκησης για θέματα κρίσιμα που αφορούν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων κι άπτονται της καθημερινότητας μιας δημοτικής αρχής και των δημοτών, όπως η διαχείριση των παραλιών και τα τέλη παρεπιδημούντων, εκφράζοντας την αντίθεση του για τις τελευταίες εξελίξεις.
  • Ενημέρωσε παράλληλα για την πορεία έργων που υλοποιούνται στο Δήμο Σητείας. Μίλησε για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα λόγω της καθυστέρησης της χρηματοδότησης του έργου, κάνοντας ωστόσο γνωστό ότι έχει γίνει συνεννόηση με τον εργολάβο, έχουν δοθεί τα χρήματα που υπολείποντο και τις προσεχείς ημέρες θα επανεκκινήσει το έργο και οι όποιες αστοχίες έχουν γίνει ως τώρα θα τακτοποιηθούν άμεσα.
  • Για την αναβάθμιση του κτιρίου του πρώην Επαρχείου είπε, εντός των επόμενων ημερών θα γίνει απ’ ευθείας ανάθεση, αφού οι δύο διαγωνισμοί που προηγήθηκαν είχαν αποβεί άγονοι.
  • Στην ολοκλήρωση επίσης των διαδικασιών είναι το έργο των υφάλων κυματοθραυστών και αναμένεται η τελική έγκριση της πιστοποίησης και της έγκρισης των εργασιών για να προχωρήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία.
  • Για τις πλωτές προβλήτες ανέφερε ότι έχει βρεθεί ανάδοχος ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για άμεση ανάθεση του καθαρισμού της λιμενολεκάνης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας της τάξης των 400.000.

Ο κ. Ζερβάκης ζήτησε ενημέρωση για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το οποίο -όπως ανέφερε- λέγεται ότι θα υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το τρέχον και το επόμενο έτος, αφού τα χρήματα εκ των πραγμάτων θα μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές της Λάρισας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα και στην λειτουργία των υπόλοιπων περιοχών. Κι ασφαλώς -όπως είπε- πρέπει να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές, αλλά πρέπει να βρεθεί κι ένας τρόπος τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων να δοθούν και στους υπόλοιπους Δήμους.

«Ο Δήμος Σητείας μετά την απογραφή που έγινε, ξεπέρασε το φράγμα των 20.000 κατοίκων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή χρηματοδοτήσεων από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους οι οποίοι πλέον έχουν αυξηθεί κι αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν τα 4,5 εκατομμύρια. Πρέπει να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης μεγάλα θέματα, για τα οποία υπάρχει ήδη καθυστέρηση» τόνισε, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι ο Δήμος Σητείας θα συνεχίσει να έχει την στήριξη και τη βοήθεια του κ. Πλακιωτάκη ευχαριστώντας τον για τούτο.

 

Οι διαβεβαιώσεις του Γ. Πλακιωτάκη

Σχετικά με τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα για την περιοχή και δη του φράγματος των Χοχλακιών, το οποίο μαζί με το έργο του Αγίου Ιωάννη στην Ιεράπετρα είναι δύο εκ των επτά μεγάλων έργων συνολικά στην χώρα -ΣΔΙΤ- που χρηματοδοτούνται κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρόκειται», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «για ένα πολύ σημαντικό έργο, που βρίσκεται στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου κι αναμένεται εντός Φεβρουαρίου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και μετά την ανάδειξη αναδόχου να ξεκινήσουν εντός του 2024 οι εργασίες του. Είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση για την περιοχή όπως και αυτή του φράγματος στην Ιεράπετρα και τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος των Μπραμιανών, μία συνολική παρέμβαση για το νομό Λασιθίου πάνω από 100.000. 00 €».

Για τα ζητήματα των ΔΕΥΑ ο κ. Πλακιωτάκης συμμερίστηκε τις αιτιάσεις που αναφέρθηκαν, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι την κατάληξη μία τελικής πρότασης. Αντίστοιχα για το θέμα της εκμίσθωσης των παραλιών το οποίο είναι σε φάση διαβούλευσης.

Για το ΒΟΑΚ, σημείωσε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στην πρόσληψη των τεχνικών συμβούλων και πρέπει το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα με την πρόσληψη τριών τεχνικών συμβούλων, δύο σε επίπεδο γεωτεχνικών μελετών κι ένας σε επίπεδο ολοκλήρωσης της μελέτης οδοποιίας έτσι ώστε να υπάρχει ένα πλήρως ώριμο έργο για να μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στο τμήμα Αγίου Νικολάου Νεαπόλεως, προϋπολογισμού 186.000.000, όπου υπάρχει ανάδοχος, σημειώνεται μία καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε αλλαγή όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς με την εργολήπτρια εταιρεία συν το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. «Είναι δημοπρατημένο έργο, όμως υπάρχει ανάδοχος, άρα θα προχωρήσει κανονικά», εξήγησε.

Στις προτεραιότητες είναι και ο Νότιος Οδικός Άξονας.

Για το ζήτημα των σχεδίων πόλεων τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό κι ενημέρωσε ότι έχουν δεσμευτεί 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικά για όλους τους Δήμους οπότε θα υπάρξει την επόμενη περίοδο εξέλιξη. Για τις περιοχές Natura τόνισε ότι είναι υπό παρακολούθηση, υπάρχει εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή, όμως η έκδοση τελικά του Π/Δ είναι θέμα της κυβέρνησης. «Εμείς έχουμε προβάλει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και είναι ένα θέμα που θα το δούμε από πολύ κοντά.»

Το θέμα της υγείας, όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης υπερβαίνει κόμματα και πρόσωπα, αφορά συνολικά την κοινωνία. Τα πρόβλημα της υποστελέχωσης κι έλλειψης ιατρικού προσωπικού είναι διαχρονικό. Η κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια έχει στηρίξει όπως είπε το ΕΣΥ με αύξηση χρηματοδοτήσεων και προσλήψεις, με τους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία να έχουν αυξηθεί πάνω από 50% όμως τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Επί παραδείγματι ελλείψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων όπως αναισθησιολόγων.

 

Συντονισμός

«Σε επίπεδο Λασιθίου σίγουρα χρειάζεται καλύτερη συνεργασία και συντονισμός όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι συγκυρίες έχουν ωριμάσει. Ηγούνται τέσσερις άνθρωποι που μπορούν να συνεννοηθούν. Διότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε καταφέρει σε επίπεδο Λασιθίου να ιεραρχήσουμε άξονες και προτεραιότητες συνολικά. Υπάρχει το συγκριτικό πλεονέκτημα με τρία ισόρροπα κέντρα, όμως αυτό δημιουργεί και υποχρεώσεις στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Το θέμα της υγείας αφορά όλο το Λασίθι, όπως και το θέμα του ΒΟΑΚ και του ΝΟΑΚ. Άρα θα πρέπει με τις νέες δημοτικές αρχές να υπάρξει συνεννόηση. Αυτά είναι θέματα που μας ενώνουν όλους και ασφαλώς υπάρχουν κι άλλα.»

Και βέβαια η αυτοδιοίκηση μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, όμως από 1/1/24 έχουμε πλέον νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ, ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν και πέρα από τα πληθυσμιακά κριτήρια και την ορεινότητα και την νησιωτικότητα και την αγροτική οδοποιία με αποτέλεσμα οι χρηματοδοτήσεις να έχουν αυξηθεί όπως στο Δήμο Σητείας κατά 50%. Αυτό είναι μία σημαντική θεσμική παρέμβαση που έρχεται να ενισχύσει τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Κι αυτό ήρθε για να μείνει».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στα λιμενικά έργα στην περιοχή, πεδίο με το οποίο ασχολήθηκε ως πολιτικός προϊστάμενος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Έχουν δρομολογηθεί πολλές σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει να τρέξουν προκειμένου να αναβαθμίσουν συνολικά και την χερσαία ζώνη και τις δυνατότητες του λιμανιού προς όφελος της τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής.

Παράλληλα ενημέρωσε για μία τελευταία συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με το νέο δικαστικό χάρτη σε επίπεδο νομού Λασιθίου «όπου η πρόταση μας όπως και η πρόταση της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου είναι η αναβάθμιση και του Ειρηνοδικείου Σητείας και της Ιεράπετρας ως μεταβατικές έδρες του Πρωτοδικείου. Άρα αυτό θα διευκολύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών» Διατηρείται όπως πρόσθεσε η έδρα του μεταβατικού Εφετείου στο Ηράκλειο.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας