Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Στις εκπτώσεις προσδοκούν και οι έμποροι της Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/01/x-ekptoseis.jpg

Στη χειμερινή εκπτωτική περίοδο, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, στρέφει και ο εμπορικός κόσμος της Σητείας τις προσδοκίες του προκειμένου να δημιουργηθεί μία καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά την κίνηση στην τοπική αγορά.

Κατά την εορταστική περίοδο που προηγήθηκε, υπήρξε μία σχετική κινητικότητα όχι όμως η αναμενόμενη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επαγγελματίες της περιοχής κάνουν λόγο για μείωση της κίνησης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Ως εκ τούτου ευελπιστούν τώρα να αλλάξουν τα δεδομένα έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να καλύψει τρέχουσες ανάγκες, αλλά και οι ίδιοι να πάρουν μίαν «ανάσα».

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Μάρω Νικητάκη ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο η νέα να είναι μία καλύτερη χρονιά, με υγεία. Εκείνη που προηγήθηκε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη από πολλές απόψεις. Ειδικά για τον εμπορικό κόσμο ήταν μία συνεχής προσπάθεια να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά και σε σημαντικά ζητήματα που προέκυπταν εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πολέμων, αύξησης στις τιμές των πάντων και κυρίως σε τοπικό επίπεδο λόγω της σημαντικής καταστροφής στην ελαιοκαλλιέργεια, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου είναι πολύ μειωμένη στην περιοχή με τους αγρότες και συνολικά τους παραγωγούς να έχουν χάσει σε ένα μεγάλο ποσοστό την οικονομική τους δυνατότητα. Ο κόσμος είναι μαζεμένος, ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την καταβολή των επιδοτήσεων του Δεκεμβρίου, οι οποίες όχι μόνο ήταν πολύ κουτσουρεμένες, αλλά πιστώθηκαν σε πολλούς λογαριασμούς μετά τα Χριστούγεννα! Και αυτός ο παράγοντας επηρέασε τις συνθήκες στην τοπική αγορά με αποτέλεσμα να μην είναι αναμενόμενη η κίνηση στο τέλος του χρόνου.

Από την άλλη, ο Δεκέμβριος και το ξεκίνημα της νέας χρονιάς -τουλάχιστον μέχρι και χθες- κύλησε με καιρικές συνθήκες, που κάθε άλλο παρά χειμωνιάτικες ήταν, με αποτέλεσμα να μην έχουν δημιουργηθεί ως τώρα οι αντίστοιχες ανάγκες αγορών -ως είθισται για την εποχή

Μέσα σε όλα αυτά, την προηγούμενη χρονιά υπήρξαν και εξακολουθούν, φορολογικές, ασφαλιστικές ανακατατάξεις που αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο, αρνητικά δυστυχώς, την λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων όπως είναι σχεδόν στο σύνολο τους αυτές της Σητείας.

Κάπως έτσι ο εμπορικός κόσμος υποδέχθηκε το νέο έτος, με έντονο προβληματισμό και με την ελπίδα να αλλάξουν όσο το δυνατό τα αρνητικά δεδομένα ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει, συμβάλλοντας τόσο στην ενίσχυση της τοπικής και γενικότερης οικονομίας, είτε μέσω της διατήρησης θέσεων εργασίας, είτε με τις καταβολές του -που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ- προς τα κρατικά ταμεία. Και βέβαια να συνεχίσει να εξυπηρετεί τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως πράττει μέχρι σήμερα».

Υπολόγιζαν στις επιδοτήσεις για να ψωνίσουν

«Σε ότι αφορά την κίνηση των εορτών, δεν ήταν η επιθυμητή. Υπήρξε πτώση συγκριτικά με πέρυσι. Ο κόσμος είναι πιεσμένος. Οι ανατιμήσεις του προηγούμενου χρόνου έχουν επηρεάσει το πορτοφόλι του καταναλωτή, ο οποίος θέτει προτεραιότητες και άρα οι αγορές του ήταν συγκρατημένες. Ιδιαιτέρα στην περιοχή της Σητείας φέτος ανασταλτικός παράγοντας στην κίνηση της αγοράς ήταν το θέμα του ελαιολάδου, η πολύ μειωμένη παραγωγή, αλλά και η καταβολή των επιδοτήσεων του Δεκεμβρίου, μόλις παραμονή των Χριστουγέννων ή και μετά τα Χριστούγεννα σε αρκετούς. Ο κόσμος όμως κάθε χρόνο περιμένει την επιδότηση και για να ψωνίσει τα Χριστούγεννα, κάτι που φέτος δεν έγινε. Υπολόγιζαν στα χρήματα αυτά. Και ασφαλώς αυτό είχε αντίκτυπο στην τοπική αγορά και στα ταμεία των καταστημάτων» τόνισε η κ. Νικητάκη

«Ελπίζουμε να αλλάξουν τα πράγματα τη νέα χρονιά γιατί πλέον ο κόσμος δεν αντέχει και ασφαλώς ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση» πρόσθεσε.

Για τις εκπτώσεις

«Η εκπτωτική περίοδος που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου αποτελεί», σημείωσε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας μία ευκαιρία για τους πολίτες να καλύψουν τις ανάγκες τους αξιοποιώντας τις πολύ καλές τιμές. Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν βάσει νόμου (4177/13) στις 8 Ιανουαρίου (αρχίζουν πάντα την δεύτερη Δευτέρα του Γενάρη) και θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι θα πρέπει να αναφέρεται στα προϊόντα η προγενέστερη τιμή διαγεγραμμένη και η νέα τιμής της έκπτωσης. Στην διακριτική ευχέρεια του κάθε καταστήματος είναι αν θέλει να αναγράφει ποσοστό έκπτωσης ή όχι. Οι συνάδελφοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οι εκπτώσεις πρέπει να είναι πραγματικές διότι σε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων τα πρόστιμα είναι μεγάλα (άνω των 10.000).

«Η τοπική αγορά της Σητείας είναι μία πολύ συγκροτημένη αγορά, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων, με έμφαση στην ποιότητα. Ο κόσμος μπορεί να αξιοποιήσει την περίοδο των εκπτώσεων και να κάνει πολύ οικονομικές αγορές καλύπτοντας όλες του τις ανάγκες. Να υποστηρίξει παράλληλα για άλλη μία φορά την τοπική αγορά ενισχύοντας την τοπική οικονομία», κατέληξε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας