Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Κάποιοι πολίτες δεν καταλαβαίνουν -Διαδοχικά συμβάντα πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες στη Σητεία

 

Διαδοχικά συμβάντα πυρκαγιών σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια του Δήμου Σητείας. Πρόσφατα εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή Λειβάδια, πολύ κοντά στην πόλη της Σητείας και δίπλα σε οικίες, ενώ το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Κάτω Δρυς στο χωριό Σταυρωμένος.

Όπως όλα δείχνουν, μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου -έπειτα και από την παράταση που δόθηκε – υπάρχει μία αυξημένη δραστηριότητα εργασιών στην ύπαιθρο χωρίς όμως την απαιτούμενη προσοχή που απαιτείται από την πλευρά κάποιων πολιτών, κάτι που είναι ανησυχητικό. Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες πνέουν σχεδόν συνεχόμενα ισχυροί άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ότι η ξηρασία εξακολουθεί να είναι έντονη αφού οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες ως τώρα, εντείνει την ανησυχία.

Υπάρχουν κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν!

Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, επισημαίνει ο Αντιπύραρχος, Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης.

«Σχεδόν στο σύνολό του ο κόσμος είναι προσεκτικός γιατί γνωρίζει ότι δεν έχουν σημειωθεί ως τώρα ιδιαίτερες βροχές στην περιοχή, ενώ η ξηρασία είναι μεγάλη και δεν ανάβει φωτιά ούτε σε υπολείμματα καλλιεργειών. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς την μεγάλη επικινδυνότητα με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα.

Δεν υπολογίζουν δηλαδή τις συνθήκες. Το ότι πνέουν άνεμοι ή ότι υπάρχουν ξερά τμήματα γης κλπ. Βάζουν φωτιά και μάλιστα φεύγουν από το συγκεκριμένο σημείο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, άτομα να έχουν φύγει από το σημείο που έβαλαν φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργειών.

Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό στον κόσμο ότι επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών υπό προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Καπετανάκης.

Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι ο καθαρισμένος χώρος, η εποπτεία της φωτιάς, η ύπαρξη νερού σε περίπτωση επέκτασής της για να μπορεί να γίνει άμεσα κατάσβεση. Και ασφαλώς να γνωρίζει ο κόσμος ότι πρέπει να επικοινωνεί άμεσα -άρα να γνωρίζει και τον τηλεφωνικό αριθμό- με την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περίπτωση επέκτασης της φωτιάς. Από κει κι έπειτα η όποια καύση για υπολείμματα καλλιεργειών θα πρέπει να είναι ως το μεσημέρι «σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται κατά τις νυχτερινές ώρες».

Κι ασφαλώς δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άλλη καύση, είτε αφορά πλαστικά, είτε απορρίμματα κλπ.

«Και δεν μπορεί κάποιος να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει ή δεν αντιλήφθηκε το πώς μία φωτιά επεκτάθηκε. Όταν για παράδειγμα έχουμε αέρα 6 και 7 μποφόρ, είναι υποχρέωση των πολιτών να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να βάλουν φωτιά. Ιδίως όταν δίπλα υπάρχει πυκνή βλάστηση. Δεν γίνεται», συμπλήρωσε.

 

Εύφλεκτη βλάστηση

«Στα Λειβάδια»,συνέχισε, «η φωτιά επεκτάθηκε σε καλαμιώνα και για τούτο οι φλόγες ήταν έντονες. Στην περιοχή υπάρχουν ιδιοκτησίες, οι οποίες ευτυχώς δεν κινδύνεψαν παρά το γεγονός ότι η φωτιά επεκτάθηκε πλησίον. Υπήρχαν όμως και πολλά πλέγματα, κάτι που δυσκόλεψε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων για να κάνουν τις εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή. Δεν πρέπει να συγκεντρώνεται καύσιμη ύλη η οποία θα βοηθούσε στην εξέλιξη της πυρκαγιάς. Είναι ορθό να γίνεται μία διαχείριση γιατί η φωτιά περιορίστηκε σε ένα κομμάτι, θα μπορούσε όμως να φθάσει και κατοικίες, οι οποίες είναι αρκετές στην περιοχή».

 

Οι καπνοί

«Και θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στο εξής: είναι απαράδεκτο ορισμένοι να προχωρούν σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών δίπλα στα σχολεία ή σε αθλητικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν δραστηριότητες. Δεν είναι υποχρεωμένα τα παιδιά ή οι αθλητές- κανένας δεν είναι- να εισπνέουν τους καπνούς, επειδή κάποιος αποφάσισε να προχωρήσει σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Πρέπει να είναι προσεκτικός.

Κι όταν κάποιος αφήνει την φωτιά χωρίς έλεγχο, έχουμε έκκριση καπνών κι όταν έρθει το απόγευμα και η νύχτα μαζί με την υγρασία, δημιουργείται μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την κοιλάδα με αποτέλεσμα να είναι ανυπόφορη η παραμονή των πολιτών σε αυτά τα σημεία. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός», επεσήμανε.

 

Ο αέρας

Για τη δε φωτιά στον Σταυρωμένο οι ανεμολογικές συνθήκες ήταν καίριος παράγοντας, αφού οι δυνατοί άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 5 το απόγευμα, οριοθετήθηκε γύρω στις 10 το βράδυ και η κατάσβεσή της ολοκληρώθηκε περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα, καίγοντας μία μεγάλη χορτολιβαδική και δασική έκταση.

Συμμετείχαν δυνάμεις από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας και το Τμήμα ΕΜΟΔΕ, που εδρεύει στο Ηράκλειο. Δυνάμεις παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς οι ανεμολογικές συνθήκες ήταν έντονες.

 

Κίνδυνος πλημμυρών

Όπως σημείωσε ο κ. Καπετανάκης, «αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι από το 2019 που είχαμε την πρώτη μεγάλη πλημμύρα στην περιοχή της Σητείας και διαπιστώθηκε ότι από τις καμένες εκτάσεις συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα νερού, το οποίο διοχετεύτηκε στα ρέματα και στα ποτάμια και πλημμύρισε η Σητεία, πλέον κάθε φωτιά, η οποία έχει μία έκταση, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Δηλαδή, το να καεί μία χορτολιβαδική έκταση έχει συνέπειες στους οικισμούς και στην πόλη της Σητείας. Διότι μπορεί να προχωρήσει σε πλημμύρα.

Μία φωτιά επομένως μπορεί να απειλήσει ανθρώπινες ζωές. Επίσης περιουσίες. Στο κομμάτι της Μαρωνιάς για παράδειγμα κάηκαν πολλά ελαιόδεντρα, άρα υπάρχουν και οικονομικές συνέπειες.

Απαιτείται λοιπόν μεγάλη προσοχή, άσχετα με το ότι η αντιπυρική περίοδος έχει λήξει και οδεύουμε προς τον χειμώνα. Η ξηρασία είναι μεγάλη, οι βροχοπτώσεις λίγες, άρα μία φωτιά μπορεί εύκολα να εκδηλωθεί και να λάβει τεράστιες διαστάσεις με τραγικές συνέπειες».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή 


 

Συνολικες προβολες σελιδας