Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του τμήματος του φοινικοδάσους στο Βάι, που εκτείνεται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης όπου φύονται φοινικόδεντρα κάτω από τα οποία ή πάνω σ΄ αυτά ξαπλώνουν λουόμενοι, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, επισημαίνει ο Διευθυντής Δασών Ν. Λασιθίου Μανόλης Κουδουμάς.
Μάλιστα ο δασάρχης σκοπεύει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να προκαλέσει σύσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, του Ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή και του Δήμου Σητείας.
Το τμήμα του φοινικόδασους που έχει μείνει εκτός περίφραξης (που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1980) μέχρι την αμμουδιά της παραλίας, λόγω της εντατικής χρήσης από τους χιλιάδες τουρίστες που καταλήγουν στο Βάι κάθε καλοκαίρι, απειλείται με εξαφάνιση σε λίγα χρόνια, είπε ο κ. Κουδουμάς.
Η συμπίεση του εδάφους, η επαφή των λουομένων με τους κορμούς των δέντρων πολλοί εκ των οποίων έχουν παραμορφωθεί, αλλά κυρίως η διακοπή της διαδικασίας φυσικής αναγέννησης του δάσους στη ζώνη αυτή, αποτελούν απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόνισε. Κι εξήγησε ότι, ενώ την άνοιξη παρατηρείται η ανάπτυξη μικρών φυτών που μόλις βγαίνουν από χώμα, με το ποδοπάτημα που ακολουθεί το καλοκαίρι… εξαφανίζονται!
Ένα τμήμα που απειλείται, αφορά και το χώρο που έχουν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα, κάτω ή δίπλα σε φοίνικες, από το μισθωμένο από το ίδρυμα αναψυκτήριο. Και ο χώρος αυτός θα πρέπει να περιφραχθεί ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη χρήση του.
Ο κ. Κουδουμάς ανέφερε ότι το 2017 είχε εκπονήσει και καταθέσει σχετική μελέτη με προτάσεις, αλλά δεν εγκρίθηκε ποτέ.
Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από δεκαετίες, όταν επικρατούσε μια άλλη αντίληψη περί τουριστικής εκμετάλλευσης του φοινικοδάσους για την «ανάπτυξη» της ευρύτερης περιοχής, κάποιοι επενέβησαν στην παραλιακή ζώνη στο Βάι και ισοπέδωσαν τις αμμοθίνες, που σχηματίζονται από τη δράση νερού και ανέμου, αναπτύσσοντας χωριστά οικοσυστήματα, που εκτός του άλλου ρόλου τους, προστάτευαν και την παραλιακή ζώνη του φοινικόδασους. Πήγαν, λοιπόν και με χωματουργικά μηχανήματα ισοπέδωσαν τις αμμοθίνες, με ολέθρια αποτελέσματα για το φοινικόδασος.
Απαιτούνται παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και σταθεροποίηση των εμπρόσθιων αμμοθινών στο παραλιακό τμήμα του φοινικόδασους, γιατί είναι από χρόνια εμφανής η διαδικασία απογύμνωσης των ριζικών συστημάτων των φοινικόδεντρων με αποτέλεσμα κάποια να ξεραίνονται. Το δε χειμέριο κύμα κατακλύζει το δάσος αυξάνοντας την αλατότητα του εδάφους.
Ο κ. Κουδουμάς είπε ότι θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο δράσης για την προστασία του τμήματος του φοινικόδασους που είναι εμφανές ότι στερείται προστασίας και απειλείται με καταστροφή αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Στη σύσκεψη ο δασάρχης σκοπεύει να ζητήσει και την επικαιροποίηση της μελέτης του 2017 και τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων. Μεταξύ αυτών πρέπει να είναι και η μεταφορά του χώρου στάθμευσης.
Άλλο ένα μείζον ζήτημα και εγείρονται ερωτηματικά γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα, είναι η οριοθέτηση του φοινικόδασους του Βάι. Στο σχετικό ερώτημα, ο κ. Κουδουμάς εξήγησε ότι με δικαστική απόφαση στο Ιδρυμα έχουν αποδοθεί 240 στρέμματα δάσους, τα οποία θα έπρεπε να είχαν οριοθετηθεί και παραμένει σε εκκρεμότητα…
Ερωτώμενος σχετικά με την δράση του κόκκινου σκαθαριού στο φοινικόδασος Βάι, ο κ. Κουδουμάς είπε ότι υπάρχουν κάθε χρόνο κρούσματα αλλά αυτά είναι περιορισμένα, λόγω της ανθεκτικότητας του φοίνικα του Θεόφραστου ο οποίος, όπως έχει δείξει η εμπειρία, δεν είναι στις «προτιμήσεις» του εντόμου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
Πηγή : Ανατολή