Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας για τη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

 https://best-tv.gr/wp-content/uploads/2020/12/767_elaioparagwgoi-workenter.jpg

Από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας κ. Μανώλης Μαυροματάκης, συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα , στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

εκπροσωπώντας το νομό Λασιθίου στην πολυμελή επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών τάξεων από όλη την Κρήτη, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη.

Η συνάντηση με τον Υπουργό κ. Αυγενάκη, με όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε σαν κύριο θέμα τον λανθασμένο τρόπο υπολογισμού της επιδότησης και την δραματική μείωση της προκαταβολής.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις αστοχίες και τα λάθη που έγιναν στις επιδοτήσεις, για τις δεσμεύσεις αρκετών ΑΦΜ παραγωγών κυρίως Κρητικών, καθώς επίσης έγινε αναφορά για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο Υπουργός, όσο και οι υπόλοιποι παράγοντες, αναφέρθηκαν στις ενέργειες και τους στόχους που έχουν προγραμματίσει.

Ο Υπουργός αναγνώρισε τα λάθη και τις παραλήψεις που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφερόμενος και στα 88 εκατομμύρια τα οποία έμειναν αδιάθετα με ευθύνη της διοίκησης, τονίζοντας παράλληλα και την μείωση των επιδοτήσεων κατά 236 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της συμφωνίας που έγινε το 2021. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη μείωση στην προκαταβολή της επιδότησης, να γίνουν δεσμεύσεις ΑΦΜ χιλιάδων παραγωγών για έλεγχο, χωρίς να τους καταβληθεί κανένα ποσό προκαταβολής. Όπως ανέφερε, πρόθεση του είναι να επιλυθούν άμεσα όλες οι στρεβλώσεις του συστήματος, να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να αποδοθούν δίκαια οι επιδοτήσεις που αναλογούν στους παραγωγούς.

Γι αυτό, με εντολή του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη που έχει την υλικοτεχνική υποδομή και την εμπειρία, την επανεξέταση και τον έλεγχο όλων των περιπτώσεων από το 2014 έως σήμερα, ώστε να δικαιωθούν όσοι αδικήθηκαν και να πληρωθούν όσοι δεν έχουν πάρει καθόλου επιδότηση.

Δήλωσε επίσης ότι θα επαναφέρει σε συζήτηση το θέμα των επιδοτήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υπάρξουν διορθωτικές πληρωμές, στο βαθμό που επιτρέψει η επιτροπή.

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε χρόνο και εμπιστοσύνη για να οργανώσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και δεσμεύτηκε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα που προέκυψε με τις πληρωμές – χωρίς να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα μιας εμβόλιμης διορθωτικής πληρωμής, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Αναφορά έγινε επίσης για τις ζημιές που υπέστησαν η ελαιοκαλλιέργεια  από την ακαρπία και τα αμπέλια από τον περονόσπορο σε όλη την Κρήτη, επισημαίνοντας ότι το αίτημα καθυστέρησε να συζητηθεί στην Ε.Ε. , λόγω των έκτακτων και ιδιαίτερα μεγάλων ζημιών στη Θεσσαλία, που ετέθησαν σε προτεραιότητα.

Στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. θα είναι θέμα συζήτησης και όπως ανέφερε θα έχει και τη στήριξη των χωρών Ευρωπαϊκού νότου.

Σημαντική και θετική εξέλιξη επίσης είχαν οι ενέργειες της Ένωσης Σητείας, που έγιναν για το ελαιόλαδο της περιοχής μας «ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης», το οποίο καταχωρήθηκε στην Εφημερίδα Γεωγραφικών Ενδείξεων του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ινδίας, στις 31/10/2023, ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας