Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Χειροτερεύουν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό-Έτσι εξηγείται η δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2023-05/ypaliloi_1.jpg.webp?itok=0ZuRyckv

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία κινήθηκε με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή σε επίπεδο Σητείας κι ευρύτερα Λασιθίου, όπως φαίνεται με συν και πλην εξελίχθηκε και για τους εργαζόμενους στον κλάδο και δη τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Σε έναν απολογισμό της σεζόν προχώρησε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου και Πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων Sunwing Δαυίδ κ. Νίκος Καριχημάκης.

Η έναρξη της σεζόν για τους εργαζόμενους ξεκίνησε με ιδιαίτερο άγχος λόγω της μη υπογραφής της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης. Όπως εξήγησε ο κ. Καριχημάκης, τα περασμένα χρόνια, η Τ.Σ.Σ. υπογραφόταν μεταξύ εργαζομένων και ξενοδόχων ανά το Νομό και ανάλογα την περίπτωση και τοπικά όπως επί παραδείγματι γινόταν στην Σητεία που υφίσταται όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι σήμερα η Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας.

«Πέρυσι», συνέχισε, «συστάθηκε άλλος ένας, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ιεράπετρας, ο οποίος ήταν και ο βασικός υπαίτιος στο να μην υπογραφεί η Τοπική Συλλογική Σύμβαση, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε στην διάρκεια του χειμώνα, της άνοιξης και μέχρι πριν το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Είχαμε συνεχείς διαβουλεύσεις ωστόσο δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η υπογραφή σύμβασης λόγω του ότι άσκησε βέτο ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ιεράπετρας. Η δε Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας ήταν πρόθυμη να υπογράψει αλλά εφ’ όσον συμφωνούσαν όλοι. Οπότε φτάσαμε σε ένα αδιέξοδο το οποίο δημιούργησε ανασφάλεια στους συναδέλφους κι άγχος για την μείωση του εισοδήματός τους. Έτσι δεν ξεκίνησε η σεζόν για τους εργαζόμενους με την καλύτερη ψυχολογία.

Ξεκίνησε ωστόσο με θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, κάτι που όντως έγινε πράξη μετά βέβαια το πρώτο δίμηνο του Απριλίου -Μαΐου, όπου η κίνηση ήταν υποτονική σε πολλές περιοχές. Αναφορικά με τον Μακρύ Γιαλό η εικόνα ήταν διαφοροποιημένη με την έννοια ότι στο Sunwing εξ αρχής η σεζόν ξεκίνησε με πληρότητα και έτσι ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.

Το θέμα της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης λοιπόν αποτέλεσε μεγάλο αγκάθι της φετινής σεζόν. Παρά το γεγονός ότι επιχειρηματίες του κλάδου πίεσαν για να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ ξενοδόχων και εργαζομένων ώστε να προκύψει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία του ξενοδοχείου που δραστηριοποιείται το Σωματείο Δαυίδ, ήταν υπέρ επίσης της υπογραφής σύμβασης.

Η Τοπική Συλλογική Σύμβαση έχει έναν χαρακτήρα τοπικό, προκύπτει από την ιδιομορφία του Νομού μας, ο οποίος γεωγραφικά είναι ένας δύσκολος Νομός. Κάποια θεσμικά που υπήρχαν στην σύμβαση, όπως το θέμα των μεταφορικών έπαψε να ισχύει, κάτι που σημαίνει μία κάθετη μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων, που στην ουσία αφορούσε την μεταφορά του από και προς την εργασία του.

Σε ό,τι αφορά το σωματείο Δαυίδ σε επιχειρησιακό επίπεδο και κατόπιν διαβουλεύσεων με την εταιρεία, υπήρξε η σύμφωνη γνώμη από την πλευρά της για την συνέχιση της αμοιβής των εργαζομένων με τα δεδομένα της παλιάς σύμβασης. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της σεζόν, όμως ίσχυσε αναδρομικά, οπότε οι συνάδελφοι δεν έχασαν από το εισόδημα τους κι αυτό ήταν μία σχετική ανακούφιση για όλους».

 

Οι συνθήκες εργασίας

«Ζητούμενο βέβαια», πρόσθεσε ο κ. Καριχημάκης, «είναι οι καλές συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους και σίγουρα και στον κλάδο τουρισμού, στην περιοχή της Σητείας, του Νομού Λασιθίου και συνολικά της Κρήτης και της Ελλάδας. «Είναι γνωστό ότι οι σωστές και δίκαιες συνθήκες εργασίας, μισθολογικές, ασφαλιστικές, ωραρίου κλπ., συντελούν ώστε ο εργαζόμενος να αποδίδει καλύτερα, κάτι που ωφελεί την όποια επιχείρηση και τον όποιο εργοδότη. Κι ασφαλώς τον εργαζόμενο.

Δυστυχώς δε φαίνεται να συμμερίζονται όλοι αυτή την λογική κι έτσι και φέτος παρατηρήθηκαν ανά την Ελλάδα, την Κρήτη και το Λασίθι αρνητικά εργασιακά δεδομένα. Δυστυχώς φαίνεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και να χειροτερεύουν οι συνθήκες όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Μιλάμε για ξενοδοχεία γεμάτα από πελάτες αλλά την ίδια ώρα με ελλιπή προσωπικό. Με ατέλειωτες ώρες στη δουλειά, με υπερωρίες που δεν αμείβονται πάντα και με καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Όλα αυτά είναι μία πραγματικότητα σε όλη την Ελλάδα και στο Νομό μας και στον τομέα του τουρισμού. Είναι και ο βασικός λόγος που λειτουργεί αποτρεπτικά σε νέους συναδέλφους να ασχοληθούν με τον κλάδο και να εργαστούν κι ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν στον τομέα. Και φυσικά αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση για να στηριχθεί ο εργαζόμενος στον τομέα του τουρισμού νομίζω ότι κάθε χρόνο θα χειροτερεύει η κατάσταση και κάποια στιγμή το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων στον κλάδο θα είναι πολύ μεγάλο.

Χρόνια τώρα φωνάζουμε και διεκδικούμε για παράδειγμα την επέκταση του Ταμείου Ανεργίας στο πεντάμηνο, την καταβολή του εφάπαξ στην εικοσαετία κι άλλα. Δεν θα σταματήσουμε ως Ομοσπονδία, ως Σύλλογος του Νομού, ως Σωματείο τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας».

 

Προετοιμασία

«Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η φετινή τουριστική σεζόν ήταν πλήρως απελευθερωμένη σε ότι αφορά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις των προηγούμενων χρόνων μέχρι και πέρυσι ακόμα σε σχέση με τον covid. Ωστόσο δεν υπήρξαν προβλήματα, με την καταγραφή σπάνιων περιπτώσεων κρουσμάτων σε εργαζόμενους και επισκέπτες.

Η φετινή λοιπόν σεζόν ολοκληρώθηκε με συν και πλην ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία από την πλευρά των εργαζομένων εν όψει της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα στο θέμα της Συλλογικής Σύμβασης διαφαίνεται μία ελπίδα σε επίπεδο Κρήτης πλέον. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν αρχαιρεσίες για την σύσταση Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης. Σε συντονισμό των σωματείων μας θα διεκδικήσουμε την υπογραφή σύμβασης παγκρήτιου βεληνεκούς. Μακάρι να τα καταφέρουμε και να μην έχουμε το θέμα, ο ένας νομός να έχει υπογράψει σύμβαση κι ο άλλος να μην έχει… είναι υποχρεωτική στο Ηράκλειο όχι όμως στο Λασίθι. Μακάρι να πάνε όλα καλά, να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να γίνει πιο ελκυστικός ο κλάδος μας προς όφελος όλων και των επιχειρηματιών, αλλά και των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Καριχημάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου και Πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων Sunwing Δαυίδ κ. Νίκος Καριχημάκης

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας