Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί ξεκινούν να μαζεύουν τις ελιές τους

 

Ξεκίνησε η νέα ελαιοκομική σεζόν στην περιοχή του Δήμου Σητείας. Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί αρχίζουν την ελαιοσυγκομιδή. Η παραγωγή, όπως είναι ήδη γνωστό, φέτος θα είναι αρκετά μειωμένη στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας του Δήμου.

Μία περιοχή, στην οποία η παραγωγή θα είναι μειωμένη μεν, ωστόσο θα «έχει λάδι» -στο πλαίσιο των συνθηκών- και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, όπως όλα δείχνουν και φέτος, είναι αυτή της Ζάκρου. Ένας τόπος που διαχρονικά παράγει αρίστης ποιότητας ελαιόλαδο και που λειτουργεί σε ένα συλλογικό πνεύμα συνεργασίας παραγωγών και Συνεταιρισμού επιτυγχάνοντας μέχρι σήμερα πολλές και σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις. Με αντίκτυπο στην προώθηση και την πώληση του προϊόντος, με τιμές που -αν όχι καθορίζουν- σίγουρα επηρεάζουν κι αυτές άλλων περιοχών όχι μόνο της Σητείας, αλλά και ευρύτερα.

Η ελαιοσυγκομιδή στην περιοχή εξελίσσεται. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο νέος Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, η φετινή σεζόν ξεκίνησε με την παραγωγή αγουρέλαιου περίπου στα τέλη Οκτωβρίου, μίας ποσότητας περίπου έξι τόνων στο πλαίσιο συγκεκριμένης συνεργασίας εμπόρου και παραγωγών. Ο μέσος όρος των αποδόσεων κυμάνθηκε στο 6 προς 1. Η τιμή που δόθηκε στους παραγωγούς ήταν αυτή των 9,20 ευρώ το κιλό.

Συγχρόνως ξεκίνησε και η διαδικασία όσον αφορά τα βιολογικά ελαιόλαδα, με καλύτερες επιδόσεις αρχικά, περίπου στο 4,5 έως 6,5 και ακολούθως γύρω στο 5 μέσο όρο. Η διαδικασία συνεχίζεται, ωστόσο αναμένεται μείωση φέτος της παραγόμενης ποσότητας κατά 50% ή και 60%.

Πριν περίπου ένα δεκαήμερο ξεκίνησε και η ελαιοσυγκομιδή σε ό,τι αφορά το συμβατικό ελαιόλαδο. Τις πρώτες ημέρες η διαδικασία αφορούσε τις λεγόμενες λιγαρές, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 4 έως 6 προς 1 και τις οξύτητες γύρω στο 5 κατά μέσο όρο.

Η φετινή παραγόμενη ποσότητα συμβατικού ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά όσον αφορά την περιοχή, δηλαδή γύρω στους 700 τόνους. Ωστόσο εάν όλα πήγαιναν καλά φέτος, αναμενόταν μία καλή για την περιοχή της Ζάκρου χρονιά, δηλαδή μία παραγωγή της τάξης πάνω των 1.200 τόνων.

 

Ο δάκος

«Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα. Ευτυχώς από την άλλη προσπαθήσαμε όλοι για να περιοριστεί το δυνατόν. Ωστόσο υπολογίζαμε μία παραγωγή περίπου 1.200 τόνων, άρα η ζημία στην Ζάκρο είναι γύρω στο 40%, που είναι σημαντικό ποσοστό», ανέφερε ο κ. Κεκερίδης εστιάζοντας στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις καιρικές συνθήκες του Μαΐου. «Σε ότι αφορά τη δακοπροσβολή», όπως πρόσθεσε, «δεν ήταν τόσο μεγάλη η εισβολή και όταν αυξήθηκαν οι πληθυσμοί, καταπολεμήθηκαν. Βέβαια, ζητούμενο είναι τί θα γίνει και στην συνέχεια, αφού -ως γνωστόν- πλέον δεν γίνονται ψεκασμοί.»

 

Συνάρτηση ποιότητας και τιμής

Η ελαιοσυγκομιδή τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει στην περιοχή από το 80% των παραγωγών.

Μείζον και φέτος είναι το θέμα των τιμών. Καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία δεδομένης της μειωμένης παραγωγής σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο και των αναγκών κάλυψης της αγοράς. Εκφράζεται όμως και προβληματισμός για τα περίεργα παιχνίδια, τα οποία δημιουργούνται από κάποιους ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Η περιοχή και φέτος αναμένεται να παράξει ποιοτικό προϊόν. Ο Συνεταιρισμός εφαρμόζει κοινή άλεση και κοινή διαχείριση και υπάρχει μέριμνα κάλυψης μέσω ταμείου που διαθέτει και δυνατότητας προκαταβολής στους παραγωγούς που πιέζονται ιδιαίτερα οικονομικά ώστε οι πωλήσεις του προϊόντος να γίνουν στις καλύτερες δυνατές τιμές προς όφελος συνολικά των παραγωγών,του Συνεταιρισμού και εν τέλει της περιοχής της Ζάκρου.

«Έχει παρατηρηθεί διαχρονικά ότι υπάρχει μία αναμονή για να κάνει η Ζάκρος τον πρώτο διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου, κάτι που κατά κάποιο τρόπο επηρεάζει τις τιμές. Δεν θα γίνει άμεσα αυτό. Θα είμαστε συγκρατημένοι και προσεκτικοί. Είναι σημαντικό να επιτύχουμε καλές τιμές δεδομένης της αύξησης του κόστους της ελαιοκαλλιέργειας κι όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος όπως είναι φέτος η μεγάλη μείωση της παραγωγής. Ο τόπος μας στηρίζεται στο λάδι. Πρέπει να εστιάζουμε στην ποιότητα του προϊόντος, αλλά και στην στήριξη του παραγωγού αν θέλουμε να έχει παρόν και μέλλον η ελαιοκαλλιέργεια», κατέληξε ο κ. Κεκερίδης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας