Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τη δημόσια υγεία και στο Λασίθι»

 https://creta24.gr/wp-content/uploads/2023/05/%CE%9D%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CE%B1.jpg

«Τα Νοσοκομεία του Λασιθίου είναι τόσο υποστελεχωμένα όσο δεν ήταν ποτέ μέχρι σήμερα. Και δεν κινδυνεύουν με κλείσιμο, ήδη όλα υπολειτουργούν, λειτουργούν σε ένα οριακό επίπεδο, με εξαίρεση μεμονωμένες κλινικές που στέκονται ακόμη όρθιες».

Αυτό δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωστής Νικολαράκης, σχολιάζοντας την ασθμαίνουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας του νομού αλλά και στις περισσότερες της Κρήτης. Με τα ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ για τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου που κινδυνεύει με «λουκέτο», αλλά και με τις αναφορές από το διπλανό Ηράκλειο, όπου το Βενιζέλειο επίσης υπολειτουργεί.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νικολαράκης- και όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης – όλα τα περιφερειακά Νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και κυρίως ιατρικού.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ακούμε εδώ και πολλούς μήνες από τον Πρωθυπουργό ότι θα ήταν από τα πράγματα που θα βελτίωνε. Ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα για να λύνουν τα προβλήματα. Πρέπει η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας να ενσκήψει στα προβλήματα και να τα λύσει γρήγορα… Βλέπουμε ότι σε πολλά Νοσοκομεία δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και τα Νοσοκομεία του Λασιθίου, που είναι σε χειρότερη μοίρα. Το ΓΝΑΝ λειτουργεί ουσιαστικά με έναν ακτινολόγο, ενώ σε ειδικότητες όπως ουρολόγος, ΩΡΛ είναι μονήρεις, ενώ άλλες απουσιάζουν εντελώς. Το ΓΝΑΝ λειτουργεί οριακά, με τεράστιες ελλείψεις, τεράστια κενά και χάρις την τεράστια προσπάθεια όσων έχουν απομείνει… Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας λειτουργεί με έναν παθολόγο, της Σητείας δεν έχει παθολόγο και παιδιάτρους. Δεν γίνεται τους υπάρχοντες γιατρούς να τους κόβεις βόλτα από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο για να καλύψεις τις ανάγκες».

 

«Αναδιάρθρωση υγειονομικού χάρτη

και καλύτερα κίνητρα στους γιατρούς»

«Κλειδιά», όπως σημειώνει είναι η αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη, το να καταστούν ελκυστικά τα Νοσοκομεία με καλύτερα κίνητρα στους γιατρούς καθότι με τις υπάρχουσες συνθήκες και αμοιβές εργασίας η παρούσα κατάσταση δεν πρόκειται να αντιστραφεί.

«Οι Έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση τη Ρουμανία. Δεν θα πάει ο γιατρός με 1,5 χιλιάρικο το μήνα στον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία. Δεν μπορεί να κάνει ένας γιατρός εφημερία με 60 ευρώ. Οι μεν άριστοι των ιατρών απορροφούνται στο εξωτερικό, οι καλοί στελεχώνουν τον ιδιωτικό τομέα και όσοι απομείνουν στελεχώνουν τα κεντρικά Νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με την επαρχία να στενάζει.

Στο τέλος με την ανακύκλωση των υπαρχόντων γιατρών θα αναγκαστούν και οι ίδιοι να φύγουν. Υπήρχε νευρολόγος στο ΓΝΑΝ (σ.σ. μετά τον ίδιο) και λόγω συνθηκών και αμοιβών σηκώθηκε και έφυγε, υπήρχε διευθυντής στο ΤΕΠ του ΓΝΑΝ που λόγω των συνθηκών εργασίας επίσης σηκώθηκε και έφυγε. Λίγο να πιεστούν αυτοί που έχουν μείνει μέσα, θα φύγουν και αυτοί».

 

Για το αίτημα παραχώρησης θέσεων στα ιατρεία

Εξάλλου, ο κ. Νικολαράκης αναφέρεται στο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου για την παραχώρηση θέσεων στάσης στην είσοδο ιατρείων προς τον Δήμο Αγίου Νικολάου, που δεν εγκρίθηκε από την τελευταία Επιτροπή Κυκλοφορίας – που δεν συμφώνησε για τη γενική παραχώρηση θέσεων στάσης/στάθμευσης στα ιατρεία. Το θέμα, όπως ειπώθηκε, ήδη έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ υπάρχει ήδη σχετική απόφαση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου λέει ότι το εν λόγω αίτημα έγινε για να μπορεί π.χ. ένας κατάκοιτος, ένας άρρωστος ή ένας ηλικιωμένος άνθρωπος ή μια μητέρα που θέλει να πάει το παιδί της στον παιδίατρο να μπορεί να κατέβει από το αμάξι που θα παρκάρει σε αυτή την υπό παραχώρηση θέση. «Προκαλώ τους υποψηφίους Δημάρχους να μας πουν εάν θα πάρουν μια απόφαση διαφορετική από την υπάρχουσα του 2015. Εάν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας, ποιός θα μας σεβαστεί;», αναρωτιέται…

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας