Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Σταμάτησαν οι καύσωνες και ο Δάκος επιτίθεται! Με καλύψεις αντιδρούν οι παραγωγοί προβληματίζοντας σοβαρά τους ελαιοτριβείς!

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2020-07/elia.jpg.webp?itok=sJVGas0z

Του Ν. Μιχελάκη*

Οι παρατεταμένοι  καύσωνες και οι θερμοκρασίες άνω των 40ο C   που επεκράτησαν  φέτος τον Ιούλιο  σε σχεδόν όλες τις ελαιοκομικές περιοχές αλλά και εκείνες άνω των 35οC  που επεκράτησαν τον Αύγουστο   κράτησαν πρακτικά χωρίς δακοπροσβολές μέχρι  και τα  τέλη Σεπτεμβρίου την ελαιοπαραγωγή!

Ωστόσο, μετά την κάμψη  των υψηλών θερμοκρασιών δακοπροσβολές άρχισαν να εμφανίζονται  ανησυχητικά κυρίως σε  ορεινούς και ημιορεινούς ελαιώνες

Το φαινόμενο πρέπει να αποδοθεί στο ότι πληθυσμός Δάκων προερχόμενος από την προηγούμενη περίοδο,  διέφυγε λογω των μη εγκαίρων ψεκασμών της κρατικής δακοκτονίας (άρχισαν και φέτος τέλη Ιουνίου) και  αναπαράχθηκε   φυσιολογικά.

Στην συνέχεια, μέρος των απογόνων του πληθυσμού αυτού, το οποίο διέφυγε κατά περιοχές από τους έντονους καύσωνες, τώρα επιτίθεται προκαλώντας τις σημερινές, ευτυχώς μέχρι στιγμής σποραδικές, προσβολές.

Έτσι, την περίοδο αυτή, στα μέσα Οκτωβρίου, ενω σε ορισμένες περιοχές συνεχίζεται ακόμη η δολωματική δακοκτονία με  το νέο φάρμακο, το οποίο, όπως λέγεται, μετά 6 ήμερες δεν αφήνει υπολείμματα, σε άλλες  περιοχές αρκετοί παραγωγοί, με βάση και τις συστάσεις  των υπηρεσιών για «επαγρύπνηση», έχουν θέσει σε ενέργεια  «τουρμπίνες»  και   ψεκασμοί  κάλυψης   φαίνεται ότι εφαρμόζονται  σε αρκετούς ελαιώνες.

Η εξέλιξη αυτή, εκτός από την οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί στους παραγωγούς, προβληματίζει και τους ελαιοτριβείς αφού, ως μεσολαβητές στην διάθεση του προϊόντος, ανησυχούν  πολύ για  την πιθανότατη πρόκληση υπολειμμάτων στο  ελαιόλαδο με συνέπεια σοβαρά προβλήματα στην πώληση του.

 

 ΑΝΑΓΚΗ  ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Όλα αυτά, για άλλη μια φορά θέτουν επί τάπητος το θέμα της πλήρους αναδιοργάνωσης της κρατικής δακοκτονίας και της επαναφοράς της αποτελεσματικότητάς  της στα υψηλά επίπεδα  των περασμένων δεκαετιών   οπότε με λιγότερα μέσα  και  πτωχότερη τεχνολογία η  παραγωγή  ελαιολάδου οξύτητας κάτω των 0,4ο  ήταν άνω από  90% .

Και αυτό πρέπει επιτέλους να εξεταστεί σοβαρά από την σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ και  τον εκ Κρήτης  Υπουργό κ. Αυγενάκη γιατί, η αναποτελεσματικότητα της δακοκτονίας αρχίζει πλέον να γίνεται ορατή στην πράξη και από την άρνηση πολλών κοινοτήτων να την αποδεχτούν.

 

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ  ΣΕΔΗΚ

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές προτάσεις του ΣΕΔΗΚ για αναδιοργάνωση της δακοκτονίας που περιέχονται σε πρόσφατο υπόμνημα του  στο ΥπΑΑΤ  έχουν ως έξης:

  • Πλήρη περιφερειοποίηση πιστώσεων και αρμοδιοτήτων
  • Επικαιροποίηση κανόνων εφαρμογής δακοκτονίας
  • Χρηματοδότηση έρευνας και δημοσίευση αποτελεσμάτων
  • Οργάνωση ελέγχων για απαγορευμένα φάρμακα
  • Κατάργηση εξαιρέσεων από δολωματική δακοκτονία
  • Οικολογικές ενισχύσεις στη δολωματική δακοκτονία

 

Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)

Συνολικες προβολες σελιδας