Η Κρήτη και δη η Σητεία είναι πολύ σημαντική περιοχή στο πλαίσιο της διαδικασίας μετανάστευσης των πουλιών.
«Η Κρήτη είναι μία σανίδα σωτηρίας για τα πουλιά», τονίζει ο κ. Νίκος Μαράκης μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδας.
Ο κ. Μαράκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ αναφέρθηκε στην επίπονη αυτή διαδικασία για τα πουλιά εστιάζοντας παράλληλα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία δημιουργεί εμπόδια πολλές φορές.
«Τα πουλιά μεταναστεύουν δύο φορές τον χρόνο, την μία ανεβαίνουν από την Αφρική στον βορρά και την άλλη κατεβαίνουν προς την Αφρική. Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Ημέρα Μετανάστευσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αποδημία των πουλιών και την προστασία των οικοτόπων που επισκέπτονται κατά την συγκεκριμένη διαδικασία και οι οποίοι δέχονται πιέσεις από τον άνθρωπο.
Σταθμός η Κρήτη
«Η μετανάστευση είναι μία επίπονη διαδικασία γιατί τα πουλιά πρέπει να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες, την αλλαγή των οικοτόπων, την εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών, ψηλών κτιρίων κι άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες που επηρεάζουν το ταξίδι τους. Η Κρήτη και η Σητεία κυρίως είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος, σαν πάτημα. Φανταστείτε ένα πουλί που ταξιδεύει από τη Βόρεια Ευρώπη και πρέπει να φτάσει στην Αφρική. Η Κρήτη είναι νησίδα σωτηρίας και ξεκούρασης. Σταματάει στον τόπο μας, παίρνει δυνάμεις και συνεχίζει το ταξίδι. Και από την Κρήτη μέχρι κάτω είναι δύσκολο γιατί πρέπει να περάσει με τη μία το Λυβικό πέλαγος και τη Σαχάρα που σημαίνει ταξίδι δύο εικοσιτετραώρων και γύρω στα 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ταξίδι», τόνισε ο κ. Μαράκης
«Στην περιοχή μας έρχονται πολλά πουλιά και κάποια θα ξεχειμωνιάσουν στον τόπο μας. Θα παραμείνουν και δεν θα φτάσουν ως την Αφρική, όπως είναι πολλές γερακίνες, κάποια χελιδόνια, γκιόνηδες, διάφορα πουλιά που θα παραμείνουν στην Κρήτη περιμένοντας την Άνοιξη για να ανεβούν βορειότερα και να αναπαραχθούν» πρόσθεσε.
Το πότε καταλαβαίνουν τα πουλιά ότι ήρθε η ώρα για να μεταναστεύσουν σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και την αλλαγή των ορμονών τους. «Σημαίνει», εξηγεί, «ότι αρχίζουν από μόνα τους και πολλαπλασιάζουν το βάρος τους. Τρώνε λαίμαργα και διπλασιάζουν το βάρος τους. Αυτό θα τα βοηθήσει να έχουν ενέργεια, λίπος για να μπορέσουν να κάνουν όλο αυτό το μακρινό και επίπονο ταξίδι».
Λόγω ακριβώς των δυσκολιών της μετανάστευσης αλλά και της σημασίας που έχει η διαδικασία για την επιβίωση των πουλιών, ο Μαράκης σημείωσε ότι οι παγκόσμιες ημέρες λειτουργούν σαν υπενθύμιση, ωστόσο καλό θα ήταν «να σεβόμαστε κάθε μέρα τους φτερωτούς μας φίλους. Είναι η φυσική κληρονομιά μας.»
Ευχήθηκε δε, η μετανάστευση να ισχύει μόνο για τα ζώα που την έχουν ανάγκη κι όχι για τους ανθρώπους λόγω πολέμων ή καταστάσεων που δεν θα ήθελαν.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή