Διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και σταδιακά οι πολίτες ενεργοποιούνται για τη διαδικασία του αντιγριπικού εμβολιασμού. Κατά την εμβολιαστική περίοδο 2023-2024 διαθέσιμες είναι δύο κατηγορίες εμβολίων, τα συμβατικά εμβόλια και τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια.
«Στα φαρμακεία της περιοχής της Σητείας», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κ. Κων. Καλδής, «η ροή του κόσμου επί του παρόντος δεν είναι μεγάλη και δεν καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά την διάθεση των εμβολίων. Υπάρχει ωστόσο ενδιαφέρον, γράφονται τα εμβόλια, αλλά αρκετοί θέλουν να εμβολιαστούν αργότερα.
Όπως είναι γνωστό, και ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι πιο ιδανικοί μήνες για τον εμβολιασμό. Όχι ότι αν κάποιος κάνει το εμβόλιο τον Δεκέμβριο, δεν είναι σωστό. Αλλά πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν μας ότι μετά την ημέρα του εμβολιασμού θέλει και δεκαπέντε περίπου ημέρες το εμβόλιο, για να αναπτύξει τα αντισώματα που χρειάζονται και να έχει ανοσία το άτομο που εμβολιάστηκε.
Οι καιρικές συνθήκες βέβαια- που επικρατούν γενικότερα στην περιοχή, όπου είθισται ο χειμώνας να μην είναι πολύ βαρύς, αλλά και ειδικότερα την τρέχουσα περίοδο με την συνεχόμενη καλοκαιρία- συντελούν ώστε το θέμα του εμβολιασμού να μην κυριαρχεί στη σκέψη όλων. «Η περιοχή που ζούμε δεν έχει έντονα καιρικά φαινόμενα και καμιά φορά παρασυρόμαστε από την καλοκαιρία και την λιακάδα για να μην κάνουμε το εμβόλιο. Αυτό όμως πρέπει να προβληματίσει, να μην μας παρασύρει σε μια διαδικασία αναβολής ή αμέλειας διότι μετά θα το βρούμε μπροστά μας», σημειώνει ο κ. Καλδής.
Δύο κατηγορίες
Φέτος υπάρχει μία διαφοροποίηση στην παραγωγή και διάθεση καινούριων εμβολίων, πιο επικαιροποιημένων. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες εμβολίων, τα λεγόμενα συμβατικά, όπως χαρακτηρίζονται τώρα, δεδομένου ότι πέρυσι δεν υπήρχαν, άλλα και μία άλλη κατηγορία εμβολίων πιο ενισχυμένα όσον αφορά τα αντιγόνα που περιέχουν. Για αυτά απαιτείται συνταγή ιατρού κι αφορούν άτομα άνω των 65 ετών. Άρα ο κόσμος θα πρέπει να έρχεται σε επαφή και συνεννόηση με τον γιατρό του.
Ωστόσο δεν υπάρχει αυτή την στιγμή επάρκεια αρκετή των νέων εμβολίων ώστε να ικανοποιηθεί η αγορά. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι τα πράγματα στην πορεία, αλλά τώρα που μιλάμε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διάθεσης σε ό,τι αφορά τα παλιά εμβόλια, αλλά για τα καινούρια καταγράφεται μία δύσκολη ροή».
Για τον covid
«Αξίζει επίσης να αναφερθεί», συνέχισε ο κ. Καλδής, «ότι φέτος υπάρχει ακόμα μία διαφοροποίηση, το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν έχουν άλλο αντίπαλο, δηλαδή δεν υπάρχει ο εμβολιασμός του covid, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια υπάρχει το επικαιροποιημένο, τελευταίου τύπου εμβόλιο του covid, που έχει κυκλοφορήσει την προηγούμενη εβδομάδα και όποιος επιθυμεί μπορεί να το κάνει, στο πλαίσιο της παλιάς τακτικής, του κλεισίματος δηλαδή ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο. Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί ενδιαφέρον. Αν κάποιος θέλει να κάνει και τα δύο εμβόλια (αντιγριπικό και covid ) μπορεί την ίδια ημέρα σε διαφορετικά χέρια».
Για τον πνευμονιόκοκκο
«Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου λειτουργεί βοηθητικά σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης. Πάντα με τη συμβουλή του γιατρού και σε συνεννόηση μαζί του ασφαλώς. Να αναφέρουμε ότι υπάρχουν τα λεγόμενα παλιά εμβόλια που γίνονται ανά πενταετία και εκείνα που γίνονται μια φορά, εφάπαξ. Πέρυσι υπήρχε έντονη δραστηριότητα σε ότι αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, οπότε αρκετός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί. Φέτος θεωρώ ότι θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα σε αυτό το κομμάτι, αλλά επαναλαμβάνω θα πρέπει ο καθένας να συνεννοείται με τον γιατρό του, να βλέπει τί έχει κάνει κι αν χρίζει της βοήθειας αυτής του εμβολίου καλό θα είναι να γίνεται», συμπλήρωσε.
Ελλείψεις και προβλήματα
Για την έλλειψη φαρμάκων ο κ. Καλδής επισημαίνει ότι τα θέμα ήταν έντονο την περίοδο του καλοκαιριού. Πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο ενδεχομένως και να μην εκλείψει ποτέ, όπως τόνισε. Είναι δύσκολο πρόβλημα, πολυπαραγοντικό και πολλά τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Είναι γεγονός ότι έχει εξάρσεις και υφέσεις. Γίνονται προσπάθειες, ιδιαιτέρως από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για να μην υπάρχουν ελλείψεις ούτως ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος και κατά καιρούς, όπως αυτή την περίοδο, υπάρχει μία ύφεση. Προφανώς και υπάρχουν ελλείψεις αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο, όπως ήταν το καλοκαίρι.
Η απαγόρευση των εξαγωγών είναι ένα από τα μέτρα το οποίο καλυτέρευσε την κατάσταση, δεν έλυσε ωστόσο το πρόβλημα και ούτε μπορεί μόνο αυτό να το λύσει, αλλά το μετρίασε. Κάποια φάρμακα που δεν μπορούσαμε να βρούμε, τώρα υπάρχουν άρα μειώθηκαν τα προβλήματα. Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις. Είναι σαν την Λερναία Ύδρα, λύνεται το πρόβλημα για δύο, πέντε, δέκα φάρμακα, αλλά ξεφυτρώνει σε κάποια άλλα τα οποία δεν είναι στην λίστα απαγόρευσης εξαγωγών που επιλέγονται να εξαχθούν και αμέσως δημιουργείται πρόβλημα. Σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων υπάρχουν προβλήματα, σε άλλες εντονότερα σε άλλες μικρότερα»
Εν όψει και του χειμώνα η ευχή και η ελπίδα φαρμακοποιών και πολιτών είναι να μην προκύψουν τα προβλήματα που καταγράφηκαν πέρυσι, τα οποία ήταν έντονα κυρίως σε φάρμακα για παιδικές αντιβιώσεις ή εισπνεόμενα. «Ελπίζουμε φέτος να μην είναι η ίδια κατάσταση αλλά αυτό μένει να το δούμε. Η απαγόρευση των εξαγωγών λύνει κάποια προβλήματα αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δυστυχώς εσαεί, άρα όταν κάποια στιγμή αρθεί, τότε η ελευθερία εξαγωγών θα δημιουργήσει πάλι πρόβλημα. Η παρότρυνση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι να μην γίνονται εξαγωγές, το κράτος ανταποκρίνεται, αλλά, όταν η απαγόρευση τελειώνει γιατί έχει μία τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, το πρόβλημα ξαναδημιουργείται ή εντείνεται.
Αυτή την στιγμή είμαστε σε ύφεση, αλλά φοβάμαι εξ εμπειρίας ότι θα ξαναφουντώσει το θέμα γιατί οι αποφάσεις αυτές προσβάλλονται στα δικαστήρια κι επειδή υπάρχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάποια στιγμή η απαγόρευση καταπίπτει οπότε απελευθερώνονται οι εξαγωγές και δημιουργούνται τα προβλήματα. Υπάρχουν προτάσεις, έχουν γίνει πολλές συσκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Λύση δεν μπορεί να βρεθεί, απλώς εφαρμόζονται μερικώς οι προτάσεις. Ελπίζουμε για το καλύτερο χωρίς να είμαστε αισιόδοξοι. Και θέλω να τονίσω ότι οι τελευταίοι που έχουν ευθύνη για αυτό το πρόβλημα είναι οι φαρμακοποιοί.
Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι όταν εισέρχεται στο φαρμακείο και ακούει τη φράση ότι το τάδε φάρμακο είναι σε έλλειψη είναι πραγματικότητα. Ο φαρμακοποιός έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δε μπορεί να το βρει. Δίνει την ψυχή του, έχει κάνει τα πάντα για να το βρει, αλλά δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να το έχει πάντα υπόψη ο κόσμος, ότι ο φαρμακοποιός και ο πολίτης είναι συνδεδεμένοι. Είναι οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης κι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από όλους. Δυστυχώς δεν εισακουγόμαστε πιο ψηλά και γι αυτό το πρόβλημα θα συνεχίζει να υπάρχει», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ