Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Νίκος Ανδρουλάκης από Σητεία: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα (video)

 ανδρουλάκης σητεία

Φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες σημείωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης - «Το μοντέλο ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας δεν επενδύει στην εξωστρέφεια. Επενδύσει στον αφελληνισμό μέσω του real estate»

Από τη Σητεία όπου περιοδεύει σήμερα (2/6) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε σαφές μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο για τη φορολογική του πολιτική «να μειώσει το βάρος στη μεσαία τάξη, στον εργαζόμενο και τον φτωχότερο Έλληνα» και πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που λέει ότι μείωσε τους συντελεστές, πρέπει να πει όλη την αλήθεια»: «Πέντε δισεκατομμύρια παραπάνω έμμεσους φόρους - ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης - έχει εισπράξει τα τελευταία δύο χρόνια».

Δείτε την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στο Πολύκεντρο Σητείας


Το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 στις 11:00 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα περιοδεύσει στο Πέραμα Μυλοποτάμου (κεντρική πλατεία) και στις 12:45 στην αγορά του Ρεθύμνου.
Στις 15.00 θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων (Γραφεία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Τρία Μοναστήρια). Στις 19:00  θα παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου «Ούλοφ Πάλμε» (Πλατεία Μοχού, Ηράκλειο Κρήτης).

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τη φτωχοποίηση και την πίεση, όπως τόνισε, της μεσαίας τάξης, επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι που αποδίδει κ. Μητσοτάκη, και όχι το δίκαιο φορολογικό σύστημα, που απλά δεν έχετε».

«Έχετε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο δίνει πάρα πολλά στους ολιγάρχες και πολύ λιγότερα απ' όσα αξίζει η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι Έλληνες. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα δίκαιο φορολογικό» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Αυτό το φορολογικό θα έχει ως προτεραιότητα «να υπάρχει διαφορά μεταξύ του συντελεστή φορολόγησης μιας οικογένειας με δύο παιδιά και μιας χωρίς παιδιά, για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό» και δεύτερον, σε ό,τι αφορά τη μισθωτή εργασία «να πέσει ο φόρος μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να έχουμε λιγότερη μαύρη εργασία και καλύτερους μισθούς για τους Έλληνες πολίτες».

Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις γονικές παροχές, σημειώνοντας ότι το όριο που προτείνει ειναι 800.000 ευρώ - 400.000 ανά γονιό, ενώ ενόψει της 25ης Ιουνίου τόνισε πως «έχουμε όλοι χρέος να πούμε την απόλυτη αλήθεια, χωρίς κρυφές ατζέντες, χωρίς φόβο, διότι αυτά που λέμε, θα είναι και η πυξίδα του μέλλοντος της χώρας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Θεωρώ ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας δεν επενδύει στην εξωστρέφεια. Επενδύσει στον αφελληνισμό μέσω του real estate. Γι' αυτό ζητώ από κάθε πολίτη, κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, για φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες».

Η ακρίβεια, η φτωχοποίηση και η πίεση της μεσαίας τάξης είναι αυτή που αποδίδει, κ. Μητσοτάκη, και όχι το δίκαιο φορολογικό σύστημα, που απλά δεν έχετε. Έχετε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο δίνει πάρα πολλά στους ολιγάρχες και πολύ λιγότερα απ’ όσα αξίζει η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι Έλληνες. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα δίκαιο φορολογικό που προτεραιότητα έχει:

-Πρώτον, να υπάρχει διαφορά μεταξύ του συντελεστή φορολόγησης μιας οικογένειας με δύο παιδιά και μιας χωρίς παιδιά, για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό.

-Δεύτερον, είναι άδικο να είναι τόσο υψηλά ο φόρος στη μισθωτή εργασία. Προτεραιότητά μας είναι να πέσει ο φόρος στη μισθωτή εργασία μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να έχουμε λιγότερη μαύρη εργασία και καλύτερους μισθούς για τους Έλληνες πολίτες.

Και βέβαια λέμε ότι θα φορολογήσουμε τα μερίσματα. Για να καταλάβετε πόσο περιφρονεί τη λογική της ελληνικής κοινωνίας η Νέα Δημοκρατία, η διαφορά για κάποιον που παίρνει ατομικό μέρισμα –δεν μιλώ για τα κέρδη – 70.000 ευρώ είναι μόλις 1.000 ευρώ στην ατομική περίπτωση.

Δεύτερο θέμα, είναι οι γονικές παροχές. 800.000 ευρώ – 400.000 ανά γονιό – είναι το όριο που προτείνουμε εμείς και αφορά πραγματικά τη μεσαία τάξη. Και όχι έως 4,8 εκατομμύρια που σίγουρα δεν αφορά τη μεσαία τάξη, αλλά αφορά ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Έχουμε όλοι χρέος πριν την κάλπη, στις 25 Ιουνίου, να πούμε την απόλυτη αλήθεια, χωρίς κρυφές ατζέντες, χωρίς φόβο, διότι αυτά που λέμε, θα είναι και η πυξίδα του μέλλοντος της χώρας.

Θεωρώ ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας δεν επενδύει στην εξωστρέφεια. Επενδύει στον αφελληνισμό μέσω του real estate. Γι’ αυτό ζητώ από κάθε πολίτη, κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, για φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες».

Ν. Ανδρουλάκης: Το μοντέλο Μητσοτάκη είναι: Ισχυροί ολιγάρχες, αδύναμη μεσαία τάξη, φτωχοποίηση των πιο αδύναμων Ελλήνων

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης ανέπτυξε τις βασικές πτυχές του φορολογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Απάντησε στις επιθέσεις περί «φορομπηχτικής» πολιτικής, υπενθυμίζοντας πως ως ευρωβουλευτής ο ίδιος για εννέα χρόνια, γνωρίζει καλά το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τα μοντέλα φορολόγησης των κρατών της Δυτικής Ευρώπης. «Δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να γίνει Ουγγαρία. Γιατί αυτό είναι το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη: ισχυροί ολιγάρχες, αδύναμη μεσαία τάξη και φτωχοποίηση των πιο αδύναμων Ελλήνων», επισήμανε. Εξέφρασε την πρόθεση εφόσον συμφωνήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να κατατεθούν τα προγράμματα των κομμάτων στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Αντέτεινε πως, παρότι λένε πως το ΠΑΣΟΚ έχει φορομπηχτική πολιτική, είναι η πολιτική Μητσοτάκη που έφτασε το ελληνικό νοικοκυριό τρίτο από το τέλος σε αγοραστική δύναμη. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δουλεύει για τους λίγους εις βάρος των πολλών. Σέβομαι τη λαϊκή ετυμηγορία. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε διότι ο “χρυσός” χορηγός της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχομαι σήμερα να πω -και αυτό είναι ο προάγγελος της αντιπολίτευσης που θα κάνω στη Βουλή- ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα μπει εμπόδιο στις ανισότητες, στις περιπέτειες. Θα είναι ένα κόμμα που θα θωρακίσει τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε. Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως καθώς έχει ψηφίσει τρεις φορές τη μείωσή του. Επίσης, διευκρίνισε πως «ουδέποτε μίλησε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ούτε υπάρχει στο πρόγραμμά μας φόρος στα κέρδη», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως όταν το έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ δεν το ψήφισε.

Μερίσματα

Ως προς τον φόρο στα μερίσματα υποστήριξε πως αυτός θα πρέπει να είναι, όπως ισχύει και σήμερα, 5% ως τις πρώτες 50.000 ευρώ, από τις 50.000 έως τις 100.000 το υπερβάλλον ποσό να φορολογείται με 10% και πάνω από τις 100.000 με 15%. Επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στο οποίο αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους συντελεστές, απαντώντας ουσιαστικά στον ισχυρισμό του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, κ. Σκέρτσου πως αν αυξηθεί ο συντελεστής, υπονομεύεται η ανάπτυξη. «Άλλες χώρες που τρέχουν με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί έχουν μεγαλύτερους συντελεστές; Ξέφυγε πρόσφατα σε ένα στέλεχος της ΝΔ ότι θέλουν να έχουμε “ανάπτυξη Ρουμανίας”. Υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα στην Ευρώπη. Ή θα έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος και δίκαιη φορολόγηση ή θα έχουμε άδικη φορολόγηση και ανίσχυρο κοινωνικό κράτος. Εγώ υπηρετώ το πρώτο», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και διερωτήθηκε εάν υπάρχει μικρομεσαία επιχείρηση ή μεγαλο-μεσαία επιχείρηση που δίνει ατομικά μερίσματα 100.000-200.000-300.000 ευρώ. Εξήγησε πως για να λάβει κάποιος μερίσματα της τάξης των 150.000 ευρώ σε μετοχές του ΟΤΕ πρέπει να έχει 1,5 εκατ. ευρώ μετοχές. «Λέμε, λοιπόν, απλά πράγματα. Στις 70.000 ευρώ μέρισμα, με αυτό που προτείνουμε, πληρώνει 1.000 ευρώ παραπάνω. Στις 120.000 πληρώνει 4.000 παραπάνω. Αυτό πείραξε τον κ. Σκέρτσο; Τα 5 δισ. ευρώ ΦΠΑ που έχουν “σκοτώσει” τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες τα τελευταία δύο χρόνια, δεν τον πείραξαν;», ανέφερε. Αντέκρουσε και το επιχείρημα ότι η μείωση του φόρου στα μερίσματα αύξησε τα κρατικά έσοδα, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό ολοκληρωτισμό από τη ΝΔ, αφού ήταν αναμενόμενο το 2021 να σημειωθούν περισσότερα έσοδα, είτε με 5% είτε με 10% δεδομένης της τεράστιας ύφεσης του 2020 λόγω της πανδημίας.

Γονική παροχή

Σχετικά με την πρόταση για αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές στα 400.000 ευρώ ανά γονέα για κάθε παιδί, δηλαδή συνολικά 800.000 ευρώ, αντί των 800.000 ευρώ ανά γονέα και παππού που εφαρμόζει η ΝΔ φτάνοντας το αφορολόγητο συνολικά στα 4,8 εκατ. ευρώ, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε: «Είναι φορομπηχτική πολιτική, όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα και μετοχές 3 ή 4 εκατ. ευρώ στα παιδιά τους να πληρώνουν φόρο γονικής παροχής; Να πληρώνουν και να έχουμε λιγότερους φόρους στη μισθωτή εργασία, να μειωθεί η μαύρη εργασία, να έχουμε καλύτερους μισθούς για τη νέα γενιά. Εμείς αυτά προτείνουμε».

Προτεραιότητες

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ως στόχο η Δημοκρατική Παράταξη με την ιστορία, την κοινωνική βάση και τις ιδέες της, να ξαναγίνει πρωταγωνιστής και ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. Προσδιόρισε ως προτεραιότητες τη δίκαιη φορολόγηση, το κοινωνικό κράτος και το δημογραφικό. Προσκόμισε μάλιστα συγκριτικό πίνακα όπου φαίνεται πως η φορολογική διαφορά μεταξύ μιας οικογένειας χωρίς παιδιά και μιας οικογένειας με δύο παιδιά στην Ελλάδα είναι μόλις 3%, τελευταία από τις άλλες χώρες, όταν χώρες με δημογραφικά προβλήματα όπως το Βέλγιο έχει 15 μονάδες, η Ιρλανδία 14 μονάδες, η Πορτογαλία με ανάλογη οικονομία με την ελληνική 10 μονάδες. Τόνισε την ανάγκη να δώσουμε φορολογικά κίνητρα για να στηρίξουμε την οικογένεια με δύο παιδιά, όπως γίνεται στη βάση της ευρωπαϊκής κανονικότητας.

Υπερκέρδη

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως την ώρα που ο λαός έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ κι έχει φτωχοποιηθεί λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και στο κόστος ζωής, την ίδια στιγμή 150 εισηγμένες εταιρείες ενίσχυσαν το 2022 τα κέρδη τους κατά 300%. Παρέθεσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να φορολογηθούν τα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας, τραπεζών και προμηθευτών ενέργειας. Εξήγησε δε, πως η ΝΔ φορολόγησε με 90% κάποια υπερκέρδη των παραγωγών, όμως η φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών έμεινε στο συρτάρι του κ. Σκρέκα. «Έχω μια φιλοσοφία, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν είμαστε τιμωρητικοί για το κέρδος. Όχι. Προφανέστατα να υπάρχουν κέρδη για να υπάρχει ανάπτυξη. Αλλά αυτή την περίοδο η ανάπτυξη είναι κερδοσκοπική εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, διότι δεν μπορείς να έχεις ενεργειακή κρίση και να βγάζεις περισσότερα από πριν, πάει να πει ότι δεν λειτουργεί η αγορά. Δεν είμαστε λοιπόν τιμωρητικοί με το επιχειρείν», ξεκαθάρισε.

Προγραμματική διαβούλευση

Σχετικά με τις ανακρίβειες της Νέας Δημοκρατίας για το κείμενο προγραμματικής διαβούλευσης , ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Είναι φοβερό πώς ξαφνικά, με ένα non paper από το Μαξίμου, όλα τα media στην Ελλάδα έκαναν αυτήν την απρέπεια έναντι του ΠΑΣΟΚ. Όλα είναι στο site μας. Απλά το καθένα μπήκε στο σωστό σημείο. Για να μην υπάρχει παρανόηση. Άλλα είναι τα κείμενα τα οποία συζητήσαμε προγραμματικά με εταίρους, φορείς, στελέχη από τον Σεπτέμβριο και άλλο είναι το πρόγραμμα που εγώ εξήγγειλα ως πρόγραμμα 12 σημείων συγκλίσεων πριν τις εκλογές».

Ν. Ανδρουλάκης: Φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους

Στον στόχο της φορολογικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που είναι «να μειώσει το βάρος στη μεσαία τάξη, στον εργαζόμενο και τον φτωχότερο Έλληνα», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη σημερινή του περιοδεία στη Σητεία. Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία, που ισχυρίζεται ότι μείωσε τους συντελεστές, να πει όλη την αλήθεια για τα επιπλέον 5 δισεκατομμύρια έμμεσων φόρων–ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης – που έχει εισπράξει τα τελευταία δύο χρόνια. «Η ακρίβεια, η φτωχοποίηση και η πίεση της μεσαίας τάξης είναι αυτή που αποδίδει, κ. Μητσοτάκη, και όχι το δίκαιο φορολογικό σύστημα, που απλά δεν έχετε. Έχετε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο δίνει πάρα πολλά στους ολιγάρχες και πολύ λιγότερα απ’ όσα αξίζει η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι Έλληνες» είπε. Έθεσε προτεραιότητες για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα:

  • Πρώτον, να υπάρχει διαφορά μεταξύ του συντελεστή φορολόγησης μιας οικογένειας με δύο παιδιά και μιας χωρίς παιδιά, για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό.
  • Δεύτερον, είναι άδικο να είναι τόσο υψηλά ο φόρος στη μισθωτή εργασία. Προτεραιότητά μας είναι να πέσει ο φόρος στη μισθωτή εργασία μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να έχουμε λιγότερη μαύρη εργασία και καλύτερους μισθούς για τους Έλληνες πολίτες.

Επέμεινε ως προς τη φορολόγηση των μερισμάτων, επισημαίνοντας πόσο περιφρονεί τη λογική της ελληνικής κοινωνίας η Νέα Δημοκρατία, καθώς η διαφορά για κάποιον που παίρνει ατομικό μέρισμα 70.000 ευρώ είναι μόλις 1.000 ευρώ στην ατομική περίπτωση. Επανέλαβε την πρόταση για το αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές – 400.000 ανά γονιό – που αφορά πραγματικά τη μεσαία τάξη. «Και όχι έως 4,8 εκατομμύρια που σίγουρα δεν αφορά τη μεσαία τάξη, αλλά αφορά ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας», σχολίασε. Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως: «Έχουμε όλοι χρέος πριν την κάλπη, στις 25 Ιουνίου, να πούμε την απόλυτη αλήθεια, χωρίς κρυφές ατζέντες, χωρίς φόβο, διότι αυτά που λέμε, θα είναι και η πυξίδα του μέλλοντος της χώρας. Θεωρώ ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας δεν επενδύει στην εξωστρέφεια. Επενδύει στον αφελληνισμό μέσω του real estate. Γι’ αυτό ζητώ από κάθε πολίτη, κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, για φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες».

Κοστολόγηση: Και ξεχασιάρης και μαρτυριάρης ο κ. Σκέρτσος

Επί μία εβδομάδα, αντί να μιλάμε για τα προβλήματα των πολλών, μιλάμε για το συμφέρον 2.000 οικογενειών. Η Νέα Δημοκρατία αντί να απαντήσει για την ολιγωρία της κυβέρνησής της ως προς τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας, ασκεί κριτική στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη φορολόγηση των υπερκερδών, το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές που αφορούν στην περιουσία ορισμένων πλούσιων οικογενειών και για τα μερίσματα που μπαίνουν στην τσέπη των μεγαλομερισματούχων. Ο κ. Σκέρτσος ψάχνει επί μία εβδομάδα «μαρτυριάρηδες» στο ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος όμως είναι μάλλον «ξεχασιάρης» διότι το 2009 όταν ήταν συνεργάτης σε βασικό επεξεργαστή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μιλούσαμε τότε για τον έλεγχο της φοροαποφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, ο ίδιος το υποστήριζε. Τελικά έγινε ο ίδιος ο «μαρτυριάρης» που μας δείχνει για ποιον δουλεύει, ποιον εκφράζει και για ποιον νοιάζεται η ΝΔ. Κι επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμά του, ένα κόμμα που επί τόσες ημέρες περιφέρει ένα γαλάζιο βιβλιαράκι στην τηλεόραση και ο καθένας δίνει όποια κοστολόγηση του έρθει στο κεφάλι. Ένα κόμμα που κάνει δήθεν φιλανθρωπική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια, εγκαταλείποντας το κοινωνικό κράτος, απλώς με pass τα οποία χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του ελληνικού λαού μέσω των έμμεσων φόρων. Ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει ότι θα αυξήσει 25% τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα στην τετραετία. Ας μας απαντήσεις πώς θα το κάνει άραγε αυτό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νέο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, όταν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη είναι αναιμικές; Και χωρίς τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις; Τα προγράμματα και οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ ξεκινούν από την κοστολόγηση και μετά πάνε στις εξαγγελίες. Δεν είμαστε «φτερό στον άνεμο», αντιθέτως νοιαζόμαστε και για τη χρησιμοποίηση του δημοσίου χρήματος και για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που προτείνουμε. Είναι πολύ καλά μελετημένο το πρόγραμμά μας και στο πλαίσιο των αντοχών αλλά και των αναγκών που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία. Εμείς καλωσορίζουμε σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα του προγραμματικού διαλόγου, αρκεί η συζήτηση να γίνεται χωρίς fake news, χωρίς μεθόδους τραμπισμού, επί ίσοις όροις, με σοβαρότητα και νηφαλιότητα.

Ταμείο Ανάκαμψης: Βασικό εργαλείο ο ανασχεδιασμός για την ενίσχυση υποδομών

Παρότι έχουν γίνει και μερικές καλές επιλογές επενδύσεων στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν δοθεί όμως αφειδώς ιδιωτικές επενδύσεις, η βιωσιμότητα των οποίων δεν μπορεί ακόμα να ελεγχθεί, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των επιτοκίων. Ακόμη, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε δημόσιες υποδομές όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες. Βασικό εργαλείο της δικής μας πολιτικής είναι ο ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε ενισχύσουμε και την κοινωνική κατοικία και τις υποδομές, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η υγεία, την οποία οι πολιτικές της ΝΔ οδηγούν σε κατάρρευση. Για τη ΝΔ, βέβαια, αυτός ο ανασχεδιασμός θα είναι δυσάρεστος, όμως η Ιταλία και άλλες χώρες, για διάφορους λόγους η καθεμία, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται, έτσι ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν πόροι σε πιο χρήσιμες κατευθύνσεις. Η συζήτηση αυτή είναι ανοιχτή και είναι σημαντικό η Ελλάδα να είναι παρούσα για να επαναδιαπραγματευτεί πολλά πράγματα, τα οποία δεν πάνε καλά. Εμείς προτείνουμε να αναβαθμιστεί εξ ολοκλήρου και ριζικά το δίκτυο των σιδηροδρόμων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εντάξει 241 εκατομμύρια ευρώ, όταν η Ιταλία έχει βάλει 25 δισεκατομμύρια. Όλα τα δάνεια που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 12 δισεκατομμύρια, έχει φροντίσει η κυβέρνηση να τα διαθέσει μέσω τραπεζών μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, η Πορτογαλία, για παράδειγμα, έδωσε όλα τα δάνεια για δημόσιες υποδομές. Άλλες χώρες έχουν δώσει μισά – μισά. Άλλες χώρες έχουν ¾ σε δημόσιες υποδομές και ¼ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς γιατί το δώσαμε όλο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες θα είναι επισφαλείς με τη νέα αύξηση των επιτοκίων;

Πηγή : Νέα Κρήτη

Video : EΡΤ

Συνολικες προβολες σελιδας