
Δεν είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ως τώρα και αφορούν την ζημιά στην καρπόδεση και στις ελιές που βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, των βροχοπτώσεων και δη της λασποβροχής, της τελευταίας περιόδου, για την περιοχή του Δήμου Σητείας.
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να υπάρξει μία αντιπροσωπευτική εικόνα σε κάθε περιοχή και να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες, η Ένωση Σητείας σε συνεργασία με το Δήμο και τον Αγροτικό Σύλλογο Σητείας έχουν ζητήσει από τους Προέδρους Συνεταιρισμών και Τοπικών Συμβουλίων ενημέρωση και εκτίμηση για τη διαμορφούμενη κατάσταση.
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που απασχολεί εντόνως τους παραγωγούς αφού η εξέλιξή του αναμένεται να επηρεάσει την παραγωγή της επόμενης ελαιοκομικής χρονιάς. «Και παρά το γεγονός», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης, «ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Βόρειος Αφρική και η Ιβηρική Χερσόνησος, αντιμετωπίζουν μία από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων ετών και με αυτά τα δεδομένα υπάρχει μία ευνοϊκή προοπτική για την πορεία του ελαιολάδου για την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, λόγω των καιρικών συνθηκών -εν μέρει ευνοϊκών- στην περιοχή της Σητείας, η καρπόδεση δεν έχει καλό αποτέλεσμα.
Δεν μιλάμε για σχοινόκαρπο, γενικευμένα. Υπάρχουν αναφορές για πτώση των ανθέων της ελιάς ή πλήρη αδράνεια στην γονιμοποίηση, το λεγόμενο καρβούνιασμα, ή ακόμη και κατάρρευση του καρπού. Αυτό κυρίως οφείλεται στην λασποβροχή που έπεσε τις περασμένες ημέρες ή ακόμα και στις μεγάλες ζέστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί. Ο καιρός δεν είναι πλέον σύμμαχος των γεωργών, σε όλες τις καλλιέργειες, γιατί δημιουργεί προβλήματα με διάφορους τρόπους και το προϊόν που μένει συνήθως υποβαθμίζεται. Αλλά και αυτό για να φτάσει στην συγκομιδή ή στην κατανάλωση, χρειάζεται επιπλέον καλλιεργητικά έξοδα.
Στο πλαίσιο και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργο Τσιφετάκη, απεστάλη όπως προαναφέρθηκε έγγραφο στις Τοπικές Κοινότητας προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα της ζημιάς ανά περιοχή κι ανάλογα να γίνουν ενέργειες. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, δείχνουν ζημιά στην καρπόδεση περισσότερο από 60% κι αυτό θα διαμορφωθεί ανάλογα όταν έχουμε στην διάθεσή μας όλα τα στοιχεία της περιοχής. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αυτή η ζημιά που είναι σε προανθικό στάδιο δεν καλύπτεται, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες προκειμένου να εκτιμηθεί η ζημιά από τον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια με πλήρη τεκμηρίωση και στοιχεία πρέπει να υποβληθεί αίτημα για ένταξη της αποζημίωσης σε ευρωπαϊκούς ή κρατικούς πόρους. Η Ένωση Σητείας, ο Δήμος και ο Αγροτικός Σύλλογος Σητείας σαν θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτών έχουμε την υποχρέωση να διερευνήσουμε σε κάθε περίπτωση την οποιαδήποτε ζημιά και να υποβάλουμε και να παρακολουθήσουμε το αίτημα για την έκβασή του».
Παλαιότερα αιτήματα
Παράλληλα ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαυροματάκης αναφέρθηκε και στο γνωστό θέμα για την υποβολή αιτήματος για ζημιά στην καρπόδεση το 2018 και το 2021, με θετική εισήγηση από τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.
«Επειδή αυτές οι διαδικασίες τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι χρονοβόρες και τα χρήματα εξασφαλίζονται από διάφορους οικονομικούς πόρους, παρακολουθούμε την πορεία του φακέλου και παρεμβαίνουμε ανάλογα σε κάθε περίπτωση. Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι εγκρίθηκε πίστωση και καταβλήθηκε αποζημίωση 8.190.000,00 ευρώ σε ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για απώλεια εισοδήματος που προήλθε από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες το 2021. Αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις από κρατικούς πόρους δημοσιεύτηκαν σε σταφύλια και φασόλια στη Βόρεια Ελλάδα, θερμοκήπια στην Αττική, αμυγδαλιές στην Μαγνησία, οινοποιήσιμα σταφύλια στον Τύρναβο. Εμείς επανήλθαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι με όσα δρομολογούνται για τις αποζημιώσεις εκτός ΕΛΓΑ, θα υπάρξει θετική εξέλιξη για την αποζημίωση και στην περιοχή μας για τις προηγούμενες αιτήσεις που έχουμε υποβάλει.
Οι ζημιές, τόσο στην ελιά, όσο και στα αμπέλια σε όλη την Κρήτη, συζητήθηκαν και στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του Κρητικού Ελαιολάδου και για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε επταμελής επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει το έργο της καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν καθώς και την αναζήτηση των πόρων σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Εμείς θα είμαστε σε επαφή προκειμένου να υπάρξει ο ανάλογος συντονισμός και οι απαραίτητες ενέργειες για το καλύτερο αποτέλεσμα στο αίτημα μας εάν χρειαστεί να γίνει αλλά και για την μελλοντική υποστήριξη σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από την προέλευση των χρημάτων της αποζημίωσης».
Για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων
Δοθείσης ευκαιρίας ρωτήσαμε τον κ. Μαυροματάκη και για την διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, η οποία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
«Η φετινή διαδικασία για την υποβολή της αίτησης για την επιδότηση είναι δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία λόγω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 η οποία στηρίζεται στην ενισχυμένη πολλαπλή συμμόρφωση, τη λεγόμενη αιρεσιμότητα και στα οικολογικά προγράμματα αναφορικά με το περιβάλλον.
Η διαφορά σε γενικές γραμμές από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είναι ότι η νέα ΚΑΠ έχει υψηλές περιβαλλοντικές απαιτήσεις και ενισχυμένη πολλαπλή συμμόρφωση και το σπουδαιότερο στηρίζεται σε μετρήσιμα στοιχεία, τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να πάρουν την επιδότηση. Τα στοιχεία θα αποδεικνύονται με διάφορους τρόπους. Η τήρηση των απαιτήσεων θα ελέγχεται και στις περιπτώσεις που παρατηρούνται παραβάσεις θα επιβάλλονται κυρώσεις το ύψος των οποίων θα καθορίζεται από το βαθμό σοβαρότητας και επανάληψης της παράβασης.
Φέτος λοιπόν ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος καλείται να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του όμως για να του χορηγηθεί η ενίσχυση που δικαιούται πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με το σύστημα αιρεσιμότητας, όπως προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ. Προκειμένου λοιπόν να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, αλλά και στην σωστή ενημέρωση και υποβοήθηση των παραγωγών για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης ώστε να πάρουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται θα συνεργαστούμε με την Γαία Επιχειρείν, η οποία διαθέτει την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, τον επαγγελματισμό και την απαιτούμενη ετοιμότητα στη νέα εποχή του ΟΣΔΕ, αφού αυτή ξεκίνησε πρώτη πριν από χρόνια την υποβολή των δηλώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το προσωπικό της Ένωσης ενημερώνεται και εκπαιδεύεται συνεχώς και θα είναι πλήρως καταρτισμένο με την έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Σήμερα Τετάρτη θα γίνει στο Ηράκλειο παγκρήτια συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει όλο το προσωπικό της Ένωσης Σητείας προκειμένου να παρακολουθήσει τον τρόπο υποβολής της αίτησης για την επιδότηση μετά και τις τελευταίες εφαρμοστικές που υπογράφηκαν και ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η καταληκτική ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων παραμένει μέχρι στιγμής η 21η Αυγούστου 2023. Όσο για την έναρξη υπολογίζουμε να γίνει σύντομα, μετά και την τελευταία ενημέρωση που θα γίνει στο Ηράκλειο. Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία θα ανακοινωθεί στα ΜΜΕ ηλεκτρονικού κι έντυπου τύπου και με προσωπικό μήνυμα. Θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω ότι είμαστε μπροστά από τις αλλαγές σαν Ένωση Σητείας και πάντα σωστά προετοιμασμένοι ώστε οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους αγρότες που μας εμπιστεύονται να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και στην συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, να εξασφαλιστεί το σύνολο της επιδότησης που δικαιούται ο κάθε παραγωγός και κτηνοτρόφος», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή