Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Λασποβροχές και αφρικανική σκόνη τις επόμενες μέρες στην Κρήτη

 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, αστάθεια θα επικρατήσει στη χώρα και την Τετάρτη 31/05.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν, εκ νέου την Τετάρτη 31/05 τόσο στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, όσο και σε νησιωτικά τμήματα, ιδιαίτερα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στα ορεινά της Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Έντονα φαινόμενα, αυξομειώσεις στις θερμοκρασίες καθώς και σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που θα επικρατήσουν στην Κρήτη τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού.
Σε μεγάλο μέρος της Κρήτης από Τετάρτη βράδυ (31/5), λιγότερο την Πέμπτη (1/6) και αρκετά ενισχυμένο την Παρασκευή (2/6) θα επικρατήσει σύστημα που θα δώσει έντονα καιρικά φαινόμενα με αρκετές βροχές.
«Αυτό οφείλεται σε ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στις ακτές της βόρειας Αφρικής -νότια της Κρήτης- και κινείται αργά προς τα ανατολικά. Η διαταραχή αυτή θα προκαλέσει έντονες βροχές στην Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες καθώς και τα Δωδεκάνησα» αναφέρει στο Cretalive ο Διευθυντής Ερευών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει και μεταφορά αφρικανικής σκόνης κατά συνέπεια οι έντονες βροχές της Παρασκευής θα είναι κυρίως λασποβροχές.

Σαββατοκύριακο και Δευτέρα ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή βελτίωση με άνοδο της θερμοκρασίας, λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας