Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο στη ζωή μας, αρκεί να το θέλουμε και να το πιστεύουμε»

 

 Κοντά στα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας τρεις σπουδαίοι αθλητές, αλλά κυρίως Υπέροχοι  Άνθρωποι, ο  Χαράλαμπος Ταϊγανίδης,  αθλητής κολύμβησης, παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, ο  Χρήστος Κορομηλάς αθλητής με ολική απώλεια όρασης  και πρωταθλητής  και ο  Μιχάλης Λεμονής, πρωταθλητής ΑΜΕΑ.



Στη διάρκεια της συνάντησης τα παιδιά άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αναδείχθηκε και από την πληθώρα των ερωτήσεων που έθεσαν στην συνέχεια,  τους επισκέπτες να μιλούν για τη ζωή τους, για τη δράση τους, για τις δυσκολίες αλλά και την κατάκτηση των ονείρων τους, λαμβάνοντας παράλληλα σημαντικά μηνύματα με κυρίαρχο ένα, ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά ίσοι.

Τα παιδιά έκαναν λόγο για «το καλύτερο μάθημα»,  γεγονός που επέφερε  μεγάλα χαμόγελα στα πρόσωπα των φιλοξενουμένων.

Η  Διευθύντρια κ. Μαρία Κουφάκη  καλωσόρισε κι ευχαρίστησε  τους αθλητές για την τιμητική παρουσία στο σχολείο τονίζοντας ότι  οι ίδιοι είναι ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, νίκης και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες, ευχόμενη δύναμη, υπομονή κι επιμονή στην προσπάθεια που καταβάλλουν.

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ελένη Πλατανάκη  εξέφρασε επίσης την χαρά της για την παρουσία τους στην Σητεία καλωσορίζοντάς τους θερμά.

Εκ μέρους των παιδιών  η μικρή Γεωργία καλωσόρισε κι ευχαρίστησε για την επίσκεψη. «Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί και περήφανοι που σας έχουμε κοντά μας. Σας θαυμάζουμε για τη δύναμη της ψυχής σας και πιστεύουμε ότι είστε σύμβολο αγωνιστικότητας, ένα φωτεινό παράδειγμα που μας διδάσκει πως καθένας μας μπορεί να πετύχει τους στόχους του, φτάνει να αγωνιστεί και να πιστέψει στον εαυτό του», ανέφερε.

Από τα Χανιά στη Σητεία

Η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Στέλλα Βανταράκη  ενημέρωσε τα παιδιά για το μεγάλο εγχείρημα  για το οποίο προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ο οποίος θα κολυμπήσει μία μεγάλη απόσταση 250 χιλιομέτρων από τα Χανιά στη Σητεία!

Το γεγονός  έχει εντυπωσιάσει πολύ τα παιδιά, τα οποία απηύθυναν σειρά ερωτημάτων. Στο τέλος της συζήτησης, έδωσαν  την υπόσχεση, να υποδεχτούν από θαλάσσης τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη κατά την άφιξή του στο λιμάνι της  Σητείας, τον ερχόμενο Νοέμβριο και να τερματίσουν όλοι μαζί.

Ο κ. Ταϊγανίδης  ευχαρίστησε εγκάρδια τα παιδιά με τα οποία μοιράστηκε  βιώματα, σκέψεις  και τα όνειρά του. Τους μίλησε για τη ζωή του,  για την φοβία που είχε από πολύ μικρό παιδί  για τη θάλασσα, αλλά και την ανάγκη του να την ξεπεράσει κάτι που τον ώθησε να ασχοληθεί με την κολύμβηση.

Αναφέρθηκε στη στιγμή που έμαθε το 2003 κι ενώ ήδη είχε διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο, ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς. Το γεγονός  ωστόσο  δεν μείωσε τη θέληση του να συνεχίσει να αγωνίζεται, μεταπηδώντας στην κατηγορία  S13 το 2004,  θέτοντας στόχους και συμμετέχοντας  στους Παραολυμπιακούς αγώνες και κατακτώντας  δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και ένα ασημένιο.

Και από τότε συνέχιζε να θέτει στόχους και να κάνει  όνειρα,  να τα πραγματοποιεί καταβάλλοντας  μεγάλη προσπάθεια, κόντρα στις αντιξοότητες, τα ατυχήματα, με  πίστη, με  θάρρος και δύναμη ψυχής. Έχει κατακτήσει χρυσά κι άλλα μετάλλια  σε παγκόσμια πρωταθλήματα, βαλκανικούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, 6 ολυμπιακά μετάλλια το 2008 στο Πεκίνο, 1 στο Λονδίνο το 2012,  ήρθε 4ος το 2016 στην Βραζιλία και 4ος το 2021 στο Τόκιο.

Το 2021 ολοκλήρωσε την αθλητική του δράση σε αγωνιστικούς χώρους και πλέον «δαμάζει τα κύματα» κολυμπώντας στην ανοικτή  θάλασσα,  προκειμένου να αντιμετωπίσει και  τη μεγάλη του φοβία, τη θάλασσα, όπως ανέφερε.

Και όπως όλα δείχνουν τα καταφέρνει εξαιρετικά. Έτσι  τον περασμένο Νοέμβριο κολύμπησε μία απόσταση 50 χιλιομέτρων Ρόδο -Πανορμίτη- Σύμη, κάνοντας πράξη ένα από τα όνειρά του. Τα όνειρα όμως δεν έχουν όρια, όπως αναφέρει, οπότε το επόμενο είναι ο κολυμβητικός μαραθώνιος από την μια άκρη της Κρήτης έως την άλλη τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Επιμονή και δύναμη

Στη ζωή μας,  όπως είπε και στα παιδιά πολλές φορές, υπάρχουν δυσκολίες, μικρές ή μεγάλες. «Όμως έχουμε μεγάλη δύναμη μέσα μας,  που μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, αρκεί να έχουμε την πίστη και την θέληση», τόνισε. Και η δική του διαδρομή εξάλλου δεν ήταν εύκολη, αλλά πολύ δύσκολη.

«Πρώτα απ’ όλα να δεχτώ εγώ ότι το πρόβλημα μου, μου άλλαξε όλη τη ζωή. Δεν μπορούσα να κάνω κάποια πράγματα, δυσκολευόμουνα να διαβάσω, δεν μπορούσα να παίξω μπάσκετ ή ποδόσφαιρο, δεν μπορώ να οδηγήσω… Κάποια πράγματα μου στοίχησαν, αλλά μου άνοιξαν άλλες πόρτες. Να γίνουν τα όνειρά μου πραγματικότητα, να γίνω ένας Ολυμπιονίκης στους Παραολυμπιακούς αγώνες και μέσα από την δική μου εμπειρία να αρχίσω να μεταφέρω όσο μπορώ σε εσάς τα νέα παιδιά να καταλάβετε ότι στη ζωή μας όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν στο δρόμο μας, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να τα νικήσουμε. Αρκεί να το θέλουμε, να έχουμε πίστη, υπομονή, επιμονή και να ακούμε τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας.

Εγώ άκουγα εκείνο το διάστημα τους  καθηγητές μου, τους γονείς μου, τον προπονητή μου. Αυτοί οι κρίκοι ενώθηκαν και ουσιαστικά κατάφερα και έκανα αυτά που κάνω τώρα και θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον», επεσήμανε.

Θα πρέπει, όπως είπε στα παιδιά, να πιστεύουν στον εαυτό τους κι όχι στο τί θα πουν  άλλοι γι’  αυτά. «Εσείς έχετε τη δύναμη να κάνετε τα πάντα, ακόμα και να αλλάξετε τον κόσμο. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο  στη ζωή μας, αρκεί να το θέλουμε και να το πιστεύουμε» ανέφερε, εκμυστηρευόμενος την δική του προσπάθεια σε αγώνες  έχοντας τραύμα στο χέρι , αλλά έχοντας μεγάλη θέληση να αγωνιστεί και να  πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Παρότρυνε τα παιδιά να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο στη ζωή τους γιατί αυτός θα τους δώσει τη δυνατότητα να μάθουν τον εαυτό τους, τις δυνατότητές τους, να πολεμούν όταν πέφτουν, να χαίρονται στις δυσκολίες. «Είναι ανηφορικός αυτός ο δρόμος, αλλά όταν φτάσετε στο τέρμα, θα έχετε πάντα την καλύτερη θέα από όλους τους άλλους που δεν το έχουν ζήσει αυτό. Και θα βλέπετε όλα τα προβλήματα που έχετε περάσει και το μόνο που θα απλώνεται είναι ένα χαμόγελο ευτυχίας», κατέληξε.

Μόνο χαμόγελο!

Και οι  φίλοι  του  Χρήστος Κορομηλάς και Μιχάλης Λεμονής μίλησαν από καρδιάς, κερδίζοντας το  αληθινό ενδιαφέρον των παιδιών. «Το μόνο που θέλουμε είναι χαμόγελο και να σκεφτόμαστε τον άλλο δίπλα μας. Τους γονείς μας, τα αδέλφια μας, τους παππούδες μας, το γείτονά μας, αλλά και αυτόν που δεν ξέρουμε. Έτσι πάμε μπροστά, με την ομάδα. Να χαμογελάμε και να είμαστε καλοί άνθρωποι», τόνισε ο κ. Κορομηλάς.

Ο κ. Λεμονής,  αφού τόνισε στα παιδιά ότι  «το μεγαλύτερο αγαθό που έχετε είναι η υγεία σας», εστίασε  στην διαφορετικότητα των ανθρώπων σημειώνοντας  «μπορεί να μην είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, είμαστε όμως ίσοι. Και δεν υπάρχει “δεν μπορώ”, υπάρχει “δε θέλω”. Μέσα μας έχουμε πολλή δύναμη».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας