Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Δακοκτονία: Ανάγκη για ανάδειξη και όχι εξωραϊσμό των προβλημάτων!

fret Υποδεέστερη της περσινής η ποιότητα ελαιολάδου!

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Όπως αναμενόταν και όπως δείχνει η μέχρι τώρα εξέλιξη της ανθοφορίας και αν ακόμη όλα εξελιχτούν ευνοϊκά η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, δεν θα είναι τόσο πλούσια όσο η προηγούμενη. Επομένως, ο κίνδυνος για δακοπροσβολές θα είναι κατά πολύ αυξημένος.

Γι’ αυτό και η προσοχή και η προετοιμασία των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών που εφαρμόζουν την «συλλογική» η «κρατική» δακοκτονία θα πρέπει να είναι ανάλογα αυξημένη. Η πλούσια παραγωγή της χρονιάς που πέρασε, όπως έχει επισημανθεί, δεν επέτρεψε να φανεί η ζημιά των σοβαρών προσβολών που έγιναν τοπικά, αλλά και των ηπιότερων που έγιναν γενικά!

Όμως, όπως διαπιστώθηκε από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που λήφθηκαν από δεξαμενές ελαιοτριβείων στα πλαίσια του διαγωνισμού ποιότητας που οργανώνει κάθε χρόνο ο ΣΕΔΗΚ, η ποιότητα φέτος ήταν γενικά υποδεέστερη από ότι την προηγούμενη χρονιά!

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι οι οξύτητες, ενώ πέρυσι ήταν κάτω από 0,4ο στο 100%, έτος κάτω από 0,4ο ήταν μόνο στο 44%.

Το ίδιο περίπου παρατηρήθηκε και στις οξύτητες των ελαιόλαδων που πωλούνταν με δημοπρασίες, οι οποίες δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr, πράγμα που είχε άμεση σχέση και με τις επιτυγχανόμενες τιμές!

Επομένως, για να μην βρεθούμε, προ δραματικών εξελίξεων, αναγκαίο είναι οι ενδιαφερόμενοι υπηρεσιακοί, συνεταιρικοί και συνδικαλιστικοί παράγοντες να μην εξωραΐζουν, αλλά αντίθετα να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να αναζητούν τα αίτια και τις λύσεις.

Και αυτό γιατί, οι συνθήκες για δακοπροσβολές στην ερχόμενη χρονιά προμηνύονται άκρως ευνοϊκές!

Η χαμηλή, όπως προβλέπεται, ερχόμενη παραγωγή και τα πολλά ελαιόδεντρα που έμειναν ασυγκόμιστα λόγω έλλειψης εργατών και υψηλού κόστους συγκομιδής, όπως έχουμε επισημάνει και άλλες φορές, αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου!

Επομένως, ο κίνδυνος δακοπροσβολών είναι άκρως αυξημένος και για αντιμετώπιση τους απαιτούνται, τουλάχιστο, δυο προϋποθέσεις: Ολοκλήρωση πρώτης εφαρμογής προ της πήξης του πυρήνα και χρήση αποτελεσματικών φαρμάκων.

=====================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.


Συνολικες προβολες σελιδας