Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

«Καλούμε τους πολίτες να πάρουν απόφαση αλλαγής»-Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δ. Μάντζος μιλά στην ΑΝΑΤΟΛΗ

 

Συνέντευξη στον Νίκο Σγουρό

«Στις 21 Μαΐου καλούμε τους πολίτες να πάρουν μια απόφαση αλλαγής για να οικοδομήσουμε μαζί τη χώρα που αξίζουμε,

δίνουμε καθημερινό αγώνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες των πολιτών και να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ το σπίτι κάθε δημοκράτη και προοδευτικού Έλληνα», δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δημήτρης Μάντζος, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μία μέρα πριν παραβρεθεί στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του κόμματος στη Σητεία.

Η συνέντευξη:

Α: Κύριε Μάντζο, επισκέπτεστε τον Ν. Λασιθίου, τόπο καταγωγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη και παραδοσιακό πυλώνα υψηλών ποσοστών για το κόμμα σας ακόμη και σε δύσκολες εποχές. Ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο και είναι, μεταξύ άλλων, ΒΟΑΚ, Υγεία, Παιδεία, Τουρισμός, Αγροτικός Τομέας; Αλλά και πανελλαδικά, όπως ακρίβεια, πληθωρισμός;

Δ.Μ. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει διαχρονικά ότι μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών. Για όλους τους κρίσιμους τομείς που αναφέρετε, έχουμε προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας την προεκλογική πλειοδοσία στο αλαζονικό δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Προτείνουμε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, να εφαρμόσουμε 120 δόσεις για οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ, να καθιερώσουμε ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 μικροσυνταξιούχους.

Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με το 8-10% των πόρων Ταμείου Ανάκαμψης, αντί να μοιράζονται στους λίγους ισχυρούς φίλους του κ. Μητσοτάκη.

Να αυξήσουμε τις δαπάνες για την Παιδεία ώστε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Να επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας απέναντι στα funds στα οποία την παρέδωσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και να προστατεύσουμε την αγροτική γη.

Να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των τραπεζών, στις οποίες η κυβέρνηση επέτρεψε να καταγράψουν ρεκόρ κερδών το 2022, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους.

Στοχεύουμε ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση, να γίνουν οι βασικοί άξονες της περιφερειακής ανάπτυξης, που θα δώσουν καλές και μόνιμες θέσεις εργασίας στους νέους μας.

Ειδικότερα για τις υποδομές της Κρήτης, οι καθυστερήσεις των τελευταίων ετών και η ελλιπής συνεργασία με τους τοπικούς φορείς έχουν αφήσει πολλά ανοικτά ζητήματα. Διαπιστώσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο στο δυστύχημα των Τεμπών πόσο κρίσιμη είναι η ασφάλεια των μεταφορών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.

Η σημερινή κυβέρνηση στο τέλος πια της θητείας της προχωρά για τον ΒΟΑΚ χωρίς ολοκληρωμένο προγραμματισμό και ορατή πρόβλεψη για την ολοκλήρωσή του μέχρι τη Σητεία.

 

Α: Πιστεύετε ότι είναι εφικτό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κατακτήσει μία έδρα στο ν. Λασιθίου;

Δ.Μ. Δίνουμε καθημερινό αγώνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες των πολιτών και να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ το σπίτι κάθε δημοκράτη και προοδευτικού Έλληνα. Οι ιστορικές και κοινωνικές ρίζες της δημοκρατικής παράταξης ιδιαίτερα στην Κρήτη και το Λασίθι είναι πολύ βαθιές.

Πιστεύω πως η δυναμική που βλέπουμε να αναπτύσσει το Κίνημά μας στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τα εκλογικά μας ποσοστά.

 

Α: Ποιος είναι ένας πήχης ποσοστού που θα χαρακτηριζόταν ικανοποιητικός;

Δ.Μ.: Διεκδικούμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, που σε συνάρτηση και με τα ποσοστά  των υπολοίπων κομμάτων, θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τη δύναμη να καθίσει στο τραπέζι και να επιτύχει με βάση το πρόγραμμά μας και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης εκείνες τις συγκλίσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ευημερίας.

 

Α: Σε μια ενδεχόμενη μετεκλογική ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Τι θα πράξετε δηλαδή αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ και σας ζητηθεί π.χ. μετά τις δεύτερες εκλογές να συμμετέχετε και τι αντίστοιχα εάν σας το ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δ.Μ.: Η νέα εποχή απαιτεί προγραμματικές συνεργασίες. Η ελληνική κοινωνία έχει δοκιμάσει την επιτελική αποτυχία της αυτοδύναμης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, όσο και τη συμμαχία για τις καρέκλες των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου.

Εμείς δεν μιλάμε για άθροισμα εδρών, αλλά για προγραμματικές συγκλίσεις, που απαιτούν ειλικρίνεια και αυτοκριτική από τις πολιτικές δυνάμεις.

Πέρα από τις θέσεις μας για την ακρίβεια, το ΕΣΥ, τα κόκκινα δάνεια, που διατύπωσα νωρίτερα, θα πρέπει, για παράδειγμα, η ΝΔ να δεχθεί να καταργηθούν οι αντεργατικές επιλογές του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη για τις απολύσεις και το ωράριο.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου και την επαναφορά του ΕΚΑΣ που ο ίδιος κατήργησε.

Εφόσον συμφωνήσουμε στα προγραμματικά, θα πρέπει να συζητήσουμε ποια είναι εκείνα τα πρόσωπα που μπορούν να τις υπηρετήσουν και να τις εφαρμόσουν με συνέπεια, διαφάνεια και αξιοκρατία.

 

Α: Σε ενδεχόμενο υψηλό διψήφιο ποσοστό θα κρατήσετε άλλη στάση σε ενδεχόμενη συμμετοχή σας σε κυβέρνηση συνεργασίας; Θα ζητήσετε δηλαδή όπως είχε πει ο κ. Ανδρουλάκης τρίτο Χ πρόσωπο που θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός; Παραμένει αυτή η θέση σας;

Δ.Μ.:Κ. Σγουρέ, εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη εξαρχής. Δεν λέμε άλλα τη μία, άλλα την άλλη. Όπως ο κ. Μητσοτάκης που έλεγε ευθαρσώς ότι θα σύρει τη χώρα σε όσες εκλογικές αναμετρήσεις χρειαστεί ώσπου να βγει ο ίδιος πρωθυπουργός, αλλά βλέποντας την αυτοδυναμία να του κουνά το μαντίλι, εκεί που «έκαιγε» την πρώτη κάλπη, εσχάτως λέει πως όλα κρίνονται στις 21 Μαΐου. Αντίστοιχα ο κ. Τσίπρας, ενώ ψήφισε ο ίδιος την απλή αναλογική, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται συνεργασίες και συγκλίσεις, τελικά την αποτάσσει λέγοντας πως θέλει κυβέρνηση μόνο των νικητών.

Εμείς μιλάμε για σταθερότητα και πρόοδο από την πρώτη Κυριακή, χωρίς να μπει η χώρα στις περιπέτειες που θέλουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας, μόνο και μόνο για την πρωθυπουργική καρέκλα.

Εμείς μιλάμε για μία κυβέρνηση συνεργασίας με ειλικρινή προγραμματική σύγκλιση και πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα υπηρετήσουν το νέο πολιτικό υπόδειγμα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Δεν είπαμε εμείς για «άγνωστο Χ». Αυτό είναι ένα εφεύρημα των αντιπάλων μας που ξεγυμνώνει την αγωνία για την προσωπική τους επιβίωση με κάθε κόστος για την πατρίδα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το τιμόνι της χώρας στα ίδια χέρια που την έριξαν στον ύφαλο.

Για εμάς, το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» αποτελεί συμφωνία τιμής με τους πολίτες.

 

Α: Γιατί να δώσουν οι ψηφοφόροι ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Σε 2-3 γραμμές, τι θα λέγατε στους πολίτες για να σας ψηφίσουν, ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

Δ.Μ.: Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι το μέλλον της χώρας μας και των νεότερων γενεών στις οποίες οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, για να μην φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό. Ένα κράτος σύγχρονο και προοδευτικό, που θα σέβεται τους θεσμούς και τους πολίτες, δεν θα σκορπά τους φόρους τους σε απευθείας αναθέσεις και προεκλογικά «καλάθια», αλλά θα δίνει πραγματικές λύσεις στα προβλήματά τους.

Στις 21 Μαΐου, καλούμε τους πολίτες να πάρουν μια απόφαση αλλαγής για να οικοδομήσουμε μαζί τη χώρα που αξίζουμε.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας